Για τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη.
Όσο κι αν ο ίδιος απέδωσε την παραίτησή του σε οικογενειακούς λόγους, οι εκτιμήσεις είναι ότι «δεν άντεξε το βάρος» των χειρισμών που επέλεξε (ή αναγκάσθηκε να επιλέξει) το Μαξίμου στην υπόθεση «Λιγνάδη-Μενδώνη», όπως την αποκαλούν).
Κι αυτό διότι ενώ ο ίδιος έθεσε δημοσίως την κυβερνητική γραμμή «ο Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους», αδειάσθηκε λίγες ημέρες αργότερα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά των πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, οι οποίοι είπαν ότι η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και εκείνος την έδωσε.
Το «άδειασμα» του κ. Ταραντίλη το επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Πέμπτη, μιλώντας στην ειδική συζήτηση στη Βουλή, επιλέγοντας, ωστόσο, να μην επιτεθεί στον ίδιον αλλά στον κ. Μητσοτάκη:
«Βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, έναν νέο άνθρωπο με περγαμηνές, καθηγητή Πανεπιστημίου, να βγαίνει και να κομπιάζει, να μην μπορεί να μιλήσει και να λέει ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης Λιγνάδη; Το κάνατε, και ήταν όχι βήμα αλλά άλμα, θα έλεγα εγώ, στην προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης», ήταν η φράση του.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η «τραυματισμένη» δημόσια εικόνα του κ. Ταραντίλη «δεν θα μπορούσε να αντέξει την επικοινωνιακή διαχείριση του "μοιραίου" για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα» και, άρα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο (που είναι πλέον ορατό) οδήγησε στην επίσπευση της παραίτησης.
«Ο Φεβρουάριος μπήκε με… το ικαριώτικο, συνεχίσθηκε με Λιγνάδη-Μενδώνη και βγήκε με την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου», λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι το περίφημο κορωνο-γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, οι αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη και η διαχείριση της υπόθεσης από Μαξίμου-Μενδώνη προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο κυβερνητικό τείχος.
«Αν έκαναν βαθιά ρωγμή ή όχι θα φανεί», λένε. Παραπέμπουν ωστόσο στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, που δείχνουν αποδοκιμασία της κοινής γνώμης κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Επισήμως, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ερωτήματα για την παραίτηση και ζητά την απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού. «Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία του κ. Μητσοτάκη και της κας Μενδώνη, αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Ταραντίλη. Αν, όμως, πρόκειται για τις εσωτερικές ίντριγκες της κυβέρνησης και για το ποιος άδειασε ποιον προκειμένου να καλύψουν τον Λιγνάδη, δεν αφορά κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη - Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν. Και μιας και ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κα Μενδώνη να ακολουθήσει. Το απαιτεί η κοινή λογική».
Κ. Τζαβάρας: Λύση για τον Κουφοντίνα
Την ίδια στιγμή, η ευθεία ή έμμεση (πλην σαφής) διαφοροποίηση «γαλάζιων» στελεχών στην αντιμετώπιση, από την κυβέρνηση, της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά συνολικά από την αντιπολίτευση και, κυρίως, την αξιωματική. Το ερώτημα, λένε, εάν το κυβερνητικό επιτελείο «αυτοπαγιδεύθηκε» ή προκαλεί το μοιραίο πλανάται πάνω από πολλά στελέχη της ΝΔ, τα οποία επ' ουδενί επιθυμούν να καταγραφεί στην ιστορία ότι επί ημερών τους πέθανε ο πρώτος απεργός πείνας στη χώρα.
Στην έκκληση που απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιώργος Κουμουτσάκος (και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #koufontinas), προστέθηκε χθες η ανάλογη κίνηση από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τζαβάρα: «Είναι αδιανόητο να έχουμε νεκρό απεργό πείνας στη χώρα μας», δήλωσε (Real fm) και κάλεσε την κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι προ δέκα ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη υπεραμύνθηκε «του κράτους δικαίου για όλους», με την επίμονη επισήμανση «και όταν λέμε για όλους, εννοούμε όλους».