Διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση προανήγγειλε από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός. Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για ανασχηματισμό απάντησε: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».
«Η στρατηγική σχέση είναι δεδομένη. Η σχέση Ελλάδας- Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ.
Αναφερόμενος στα πεδία συνεργασίας έκανε λόγο για τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.
«Βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά».
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας τόνισε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες».
Ο ανασχηματισμός
Οπως έγγραψε από το πρωϊ το Euro2day.gr, η στιγμή που ανασχηματισμού φαίνεται πως βρίσκεται κοντά. Πιθανός χρόνος είναι τα γενέθλια της κυβέρνησης για τον ένα χρόνο της θητείας της. Κατ’ άλλους, η στιγμή των αλλαγών ίσως πάει λίγο παρακάτω, με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με τον τελευταίο λόγο να ανήκει στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται ήδη να έχει συζητήσει το θέμα με τους στενούς του συνεργάτες.
«Γίνονται λάθη και είναι πολύ σημαντικό να τα διορθώνουμε πολύ γρήγορα», έχει αναγνωρίσει ο Γ. Γεραπετρίτης, φέρνοντας ως παράδειγμα την κίνηση να μη διαχωριστεί εξαρχής ο τομέας της μετανάστευσης, σε αυτοτελές υπουργείο, κάτι που έγινε στη συνέχεια. Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των υπουργών από το Μέγαρο Μαξίμου είναι διαρκής και σχετίζεται με τον βαθμό υλοποίησης της στοχοθεσίας για το κάθε χαρτοφυλάκιο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές, αλλά στοχευμένες κινήσεις σε επίπεδο προσώπων, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και δομικές αλλαγές που θα συμβάλουν στην ουσιαστική αλλά και επικοινωνιακή προσπάθεια για τη «φυγή προς τα εμπρός» και την περαιτέρω ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, πιθανές θεωρούνται αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων, με συνενώσεις και διαχωρισμούς όπου κρίνεται απαραίτητο.