Η επόμενη ημέρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Συνολικά 49 διατάξεις «πέρασαν» την ψηφοφορία και μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή. Τα πολιτικά διλήμματα που έθεσαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επόμενη ημέρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η “σκυτάλη” θα περάσει στην επόμενη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς μετά τις εκλογές θα αποφασιστεί η τύχη όσων άρθρων ξεπέρασαν τις 151 ψήφους. Η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία αυτή της Βουλής ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το πως ψήφισαν οι βουλευτές.

Το σύνολο των άρθρων που είχαν “προκριθεί” στην πρώτη ψηφοφορία (πριν από ένα μήνα) συγκέντρωσε και αυτή τη φορά πάνω από 151 ψήφους και δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Να σημειωθεί πως διατάξεις που δεν είχαν συγκεντρώσει στην προηγούμενη ψηφοφορία τουλάχιστον 151 “ναι” δεν συζητήθηκαν αυτή τη φορά (όπως για παράδειγμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η τροποποίηση του άρθρου 32, που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ ψήφισαν 224 βουλευτές -τρεις περισσότεροι από ότι την προηγούμενη φορά- και έτσι το ... πολυσυζητημένο άρθρο μπορεί να αναθεωρηθεί με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή.

Να σημειωθεί πως η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος προβλέπει ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο και μετά εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τρεις ψηφοφορίες και εκλογή από τη Βουλή, ωστόσο ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής.

Το άρθρο αυτό αποτέλεσε την αφορμή για μία ευρύτερη “σύγκρουση” κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για την ουσία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Από τη μία πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως αυτή η Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως δίνει και την κατεύθυνση στην επόμενη Βουλή.

Σημειώνεται πως όσα άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 180 ψήφους μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν από 151 βουλευτές. Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να ψηφίσει μόνο με ένα βουλευτή (ως εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) για να μην υπάρξουν άρθρα που θα πάρουν πάνω 180 ψήφους και έτσι “να διασφαλιστούν ευρύτερες συναινέσεις στην επόμενη Βουλή”.

Ωστόσο σε μία σειρά άρθρων- όπως αυτό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας- η θετική ψήφος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε σε ευρύτερες πλειοψηφίες. Ενδεικτικά αναφέρονται το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (237 ναι στην αναθεώρηση), το άρθρο 68 για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών , εφ' όσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών ( 247 θετικές ψήφοι) και το άρθρο 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (255 ψήφοι).

Όσα άρθρα πήραν από 151 έως 179 θετικές ψήφους θα μπορέσουν να αναθεωρηθούν μόνο αν στην επόμενη Βουλή υπάρξουν τουλάχιστον 180 “ναι”. Σε αυτή την κατηγορία είναι μία σειρά εμβληματικών για το ΣΥΡΙΖΑ αλλαγών, που ωστόσο η Νέα Δημοκρατία έχει πει πως δεν ψηφίζει (π.χ. δημοψηφίσματα με συλλογή υπογραφών, απλή αναλογική, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον Πρωθυπουργό). Τα “φώτα” πέφτουν και στο άρθρο 3 (προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους) , που συγκέντρωσε σε αυτή την ψηφοφορία 156 ψήφους (όταν στον προηγούμενο γύρο είχε κριθεί στο νήμα με 151 ψήφους).

Πάντως η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια δεν περιορίστηκε μόνο στο στενό πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά επεκτάθηκε και στα διλήμματα της επόμενης ημέρας. Ήταν φανερό ότι οι δύο “μονομάχοι”, δηλαδή ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχαν το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

“Ο ελληνικός λαός έχει πάρει θέση. Πήρε θέση το 2012, όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην Ελλάδα. Πήρε θέση το 2015, όταν επέλεξε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Θα πάρει θέση και το 2019. Και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Γιατί δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουν» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“H κάλπη του Μαΐου είτε είναι τριπλή είτε είναι τετραπλή είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες” σημείωσε o πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως “δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, εύκολες διαμαρτυρίες, και άστοχες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v