Ποδαρικό με «Μακεδονικό» θα κάνει η πολιτική ζωή του τόπου, ακόμα και εάν το Μαξίμου επιμείνει στην αρχική του θέση να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή τον Μάρτιο.
Κι αυτό διότι:
* Η κυβέρνηση της πΓΔΜ τρέχει... με χίλια τη διαδικασία στα Σκόπια και, σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του Ζόραν Ζάεφ, όσο και του προέδρου του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, η η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 9 Ιανουαρίου για την τελική φάση ψήφισης των Συνταγματικών αλλαγών.
«Δεν αναμένω ότι η συζήτηση θα διαρκέσει πάνω από 5 ή 6 ημέρες, ενώ ενδέχεται και λιγότερο» πρόσθεσε, μάλιστα, ο κ. Τζαφέρι, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γείτονα στα μέσα Ιανουαρίου.
* Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά η σκυτάλη πρέπει να περάσει στην ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, υπάρχουν εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα «να μην παίξει καθυστέρηση» και να φέρει αμέσως τη Συμφωνία στη Βουλή. Κατά την ίδια πηγή, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα με ποια διαδικασία θα γίνει η συζήτηση-ψηφοφορία και, άρα, πόσες ημέρες θα διαρκέσει.
Η κατεπείγουσα φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί, οπότε το πιθανότερο είναι να δοθούν τρεις συνεδριάσεις στις Επιτροπές της Βουλής και τρεις στην Ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς θεωρεί πιθανό να «τραβήξει» η διαδικασία πάνω από δύο εβδομάδες.
* Η συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα στους Τσίπρα-Καμμένο προέβλεπε «εκεχειρία μέχρι τον Μάρτιο» καθώς σ' αυτόν τον μήνα τοποθετούσαν τις εξελίξεις οι αρχικοί σχεδιασμοί. Φαίνεται όμως ότι ο κυβερνητικός εταίρος λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα και αναπροσαρμόζει τα δικά του σχέδια: «Οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συνταγματική διαδικασία στα Σκόπια», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος προτίμησε να διατηρήσει τη γνωστή βερσιόν, δηλώνοντας (σχεδόν ταυτόχρονα με τον αντιπρόεδρό του) ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν «όταν και εάν» έλθει στη Βουλή η Συμφωνία.
Κυβέρνηση πλειοψηφίας ή ανοχής;
Το μόνο σίγουρο (πλην νέας ανατροπής…) είναι ότι ο κυβερνητικός εταίρος θα αποχωρήσει και η κυβέρνηση θα γίνει μονοκομματική. Πλειοψηφίας ή μειοψηφίας με ψήφο ανοχής; Κατά την ίδια ανώτερη διπλωματική πηγή, υπάρχει η πλειοψηφία 151 βουλευτών «και στα δύο ταμπλό». Όπως εξηγούσε, υπάρχουν βουλευτές (όπως ο Γιώργος Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων που υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό πριν από λίγες ημέρες και ο Κώστας Ζουράρις) οι οποίοι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν «όχι» στη Συμφωνία, αλλά «ναι» σε μία διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αντιθέτως, τουλάχιστον δύο από τους βουλευτές του Ποταμιού (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς) έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Κατά τις πληροφορίες, «ναι» και στις δύο περιπτώσεις θα ψηφίσουν «τουλάχιστον δύο» βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι δεν θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους. Κατά τη διαβεβαίωση της διπλωματικής πηγής, ο αριθμός 151 συγκεντρώνεται και «στα δύο ταμπλό», χωρίς, πάντως, η κυβερνητική πλευρά να αποκαλύπτει ονόματα, πέραν αυτών που έχουν γίνει ήδη γνωστά και δεν ανήκουν στην 145μελή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κρίσιμη επίσκεψη Μέρκελ
Κρίσιμος σταθμός στο χρονοδιάγραμμα θεωρείται η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα η οποία θα γίνει πιθανότατα το διήμερο 10-11 Ιανουαρίου. Δηλαδή, πάνω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια και λίγο πριν αναλάβει δράση η ελληνική Βουλή.
Όπως έχουμε σημειώσει, η Γερμανίδα καγκελάριος θα ερωτηθεί για τα περί «ανταλλαγής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σημασία της απάντησής της είναι… προφανής, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα συναντήσεών της στην Αθήνα: εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και… καταγγέλλοντα την συναλλαγή) κ. Μητσοτάκη.
Το μόνο βέβαιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την κατηγορία.
Για το πώς θα απαντήσει, τελούν όλες οι πλευρές εν αναμονή.