Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκόπια καλούν… Ποτάμι: H κρίσιμη τροπολογία στο Σύνταγμα

Υπερψηφίσθηκε η τροπολογία που ακυρώνει τα περί «μακεδονικής εθνότητας». Για «δεύτερο φιάσκο της ΝΔ μετά τις συντάξεις» κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη. Στις 15 Ιανουαρίου η πΓΔΜ περνά τη σκυτάλη στην Αθήνα.

Σκόπια καλούν… Ποτάμι: H κρίσιμη τροπολογία στο Σύνταγμα

Ποδαρικό με Μακεδονικό θα κάνει η πολιτική ζωή του τόπου και όλα δείχνουν ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας των καθοριστικών εξελίξεων.

Στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ενέκρινε χθες το βράδυ τις επίμαχες τροπολογίες που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πέραν τούτων, όμως, ενέκρινε και τροπολογία που είχαν καταθέσει Αλβανοί βουλευτές, βάσει της οποίας ξεκαθαρίζεται σε απόλυτο βαθμό ότι η Συμφωνία κάνει λόγο για «μακεδονική υπηκοότητα» και όχι για «εθνότητα». Ορίζεται δηλαδή ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας, «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν προσδιορίζει ότι προκαθορίζει την εθνότητα των πολιτών».

Η εν λόγω διευκρίνιση θα έχει συνταγματική ισχύ και δεν θα μπορεί να αλλάξει από κανένα νόμο μελλοντικής κυβέρνησης.

Πλέον, η διαδικασία των Συνταγματικών αλλαγών (που αποτελεί το κεντρικό ελληνικό προαπαιτούμενο) περνά στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ. Η σύγκλησή της θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου και η ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται στις 15 του μήνα, οπότε αμέσως μετά η σκυτάλη θα περάσει στην Αθήνα.

Με το βλέμμα στο Ποτάμι

Η σημασία της χθεσινής τροπολογίας για την εν Ελλάδι αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερη, δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ απέδωσαν την αντίδρασή τους στη θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει «μακεδονική εθνότητα» στους γείτονες και όχι υπηκοότητα.

Κατά την κυβέρνηση, η ερμηνευτική τροπολογία που εγκρίθηκε χθες «οδηγεί τη ΝΔ στο δεύτερο φιάσκο» (σ.σ. το πρώτο ήταν η βεβαιότητα πως θα κοπούν οι συντάξεις) και της στερεί «το μοναδικό όπλο που της είχε απομείνει για να χτυπά τη Συμφωνία».

Το Μαξίμου, βεβαίως, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το «όχι» της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα διατηρηθεί μέχρι τέλους, «με όποια πρόφαση και αφορμή». Ως εκ τούτου, τη σημασία της χθεσινής τροπολογίας την προβάλλει «κοιτώντας» προς την πλευρά του Ποταμιού. Κι αυτό διότι, παρά τη θερμή υποδοχή της Συμφωνίας από τους τέσσερις βουλευτές του κόμματος (σ.σ. πλην Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού), το τελευταίο διάστημα έδειχναν να το ξανασκέφτονται οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, επικαλούμενοι μπέρδεμα στα περί υποκοότητας ή εθνικότητας. Σταθερός υπέρ της Συμφωνίας έχει απομείνει μόνο ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, οπότε μία αρνητική στάση των υπολοίπων τριών δεν θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι.

Παρότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτρέπει την υπερψήφιση της Συμφωνίας με πολύ μικρότερο αριθμό βουλευτών (μίνιμουμ 120) καθώς η αναμέτρηση θα γίνει επί των παρόντων, η κυβέρνηση δεν θέλει να την περάσει με λιγότερα από 151 «ναι», για λόγους πολιτικού συμβολισμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φεβρουάριος θα αναλωθεί στην αναζήτηση της απαραίτητης πλειοψηφίας, προκειμένου η κυβέρνηση να «φέρει» στη Βουλή προς ψήφιση τη Συμφωνία προς τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες εάν δεν συγκεντρωθούν τα 151 «ναι», ενώ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει για το Μακεδονικό».

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής;

Είτε βρεθεί η πολιτικά αναγκαία πλειοψηφία είτε ψηφιστεί, τελικά, από 148-149 βουλευτές, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση που θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή θα είναι… μονοκομματική, καθώς ο Πάνος Καμμένος θα έχει «σπάσει» την κυβερνητική συνεργασία.

Ο (ακόμα…) κυβερνητικός εταίρος εξακολουθεί να διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να «ρίξει» την κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας μία πρόταση μομφής της ΝΔ. Εάν δεν αλλάξει θέση, τότε η κυβέρνηση θα παραμείνει με ψήφο «ανοχής» και, φυσικά, με νέο υπουργικό σχήμα, από το οποίο θα απουσιάζουν οι ΑΝΕΛ.

Για πόσο διάστημα; «Αν δεν γίνουν τον Μάιο ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, θα πάμε μέχρι τη λήξη της θητείας τον Σεπτέμβριο», λένε επιτελικά κυβερνητικά στελέχη.

Επικαλούνται προς τούτο την Ισπανία, όπου ο Πέδρο Σάντσεθ ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, ψηφίζοντας σημαντικά νομοσχέδια -και με κοινωνικό πρόσημο κάποια, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού προ ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v