Στρατηγικές σχέσεις όχι, λιώσιμο των πάγων και προώθηση επενδυτικών σχεδίων που συμφέρουν τις δύο πλευρές, ναι. Αυτό το στίγμα δίνουν κυβερνητικά στελέχη στη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Κρεμλίνου.
Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση (11:30 π.μ.) με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ το αναμενόμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προγραμματισθεί για το μεσημέρι (1 μ.μ.). Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, υπογραφές διμερών συμφωνιών και κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η ρωσική πλευρά επιδίωξε αυτή την επίσκεψη, κάνοντας το πρώτο βήμα μετά την «ιουλιανή κρίση» που οδήγησε στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, με απόφαση της τότε ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Η στενή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ (σ.σ. η καλύτερη των τελευταίων ετών, όπως έχει χαρακτηρισθεί) και η σφοδρή πολεμική που επιφύλαξε η Μόσχα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία έφτασε να αποκαλεί ακόμα και «παράνομη», καθώς δεν επιθυμεί την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δεν αποτελούν καλό έδαφος για ουσιαστική αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Το ενεργειακό ωστόσο φέρνει τις δύο χώρες «πιο κοντά», καθώς τόσο η Μόσχα όσο και η Αθήνα επιθυμούν τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος του τμήματος του TurkStream, η οποία σκοντάφτει στην αντίδραση των Βρυξελλών.
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στην πίεση που ασκεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Βερολίνο, προκειμένου να δοθεί το ευρωπαϊκό «οκέι» στον έτερο αγωγό, τον NorthStream, που εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα.
Η ελληνική θέση είναι πως «ό,τι ισχύσει για τον έναν αγωγό θα πρέπει να ισχύσει και για τον άλλον», οπότε τυχόν θετικό ντόμινο θα εξυπηρετήσει τον ελληνικό και τον ρωσικό στόχο. Αυτή τη θέση παρουσίασε και επισήμως χθες ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό σταθμό, με αφορμή την επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Η θέση της Ελλάδας είναι μια θέση πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και στον ενεργειακό τομέα. Ως εκ τούτου, διατηρούμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream».
Αναφορικά με το ευρωπαϊκό «αγκάθι», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Έχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα».
«Πολύ σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών»
Παρότι… δεν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ευθέως στη Συμφωνία των Πρεσπών, θέτοντας τα όρια εντός των οποίων θα συζητήσει επί του θέματος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας, που αφορά την προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή. Θέλουμε να λύνουμε ζητήματα που για χρόνια παραμένουν άλυτα. Δεν είμαι υπέρμαχος της λογικής της αδράνειας, αλλά είμαι υπέρμαχος μιας τολμηρής, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», είπε, και συνέχισε:
«Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι ένα ιστορικό βήμα αυτή η συμφωνία που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθόλου δεν έχει να κάνει με τις επιλογές των γειτόνων μας, αν θα μπουν σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι. Αλλά έχει να κάνει με την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, που πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής θα αλλάξει και θα δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χώρες σε όλον τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία, να πάψουν να την αναγνωρίζουν με το συνταγματικό σημερινό όνομα, δηλαδή με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά να βάλουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια Μακεδονία. Διότι η Μακεδονία για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της δικής μας αρχαιοελληνικής, πολιτισμικής κληρονομιάς και κουλτούρας, και άρα εδώ πρέπει να υπάρχει ένας σαφής και ειλικρινής διαχωρισμός. Άρα, για εμένα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα».
Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται από την Τετάρτη πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να προετοιμάσει τις επτά συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα σε συγκεκριμένους τομείς.