Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 2+1 ψηφοφορίες που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις

Η Βουλή... θα βαρεθεί να ψηφίζει το επόμενο διάστημα, με αρχή τα «θετικά μέτρα» και τον Προϋπολογισμό. Κρίσιμοι σταθμοί: Συμφωνία των Πρεσπών, νέο Σύνταγμα, πρόταση μομφής Νο2 από ΝΔ. Συγκλίσεις, αποκλίσεις και εύθραυστες ισορροπίες.

Οι 2+1 ψηφοφορίες που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος δρομολογήθηκε, η Συμφωνία των Πρεσπών «τρέχει» στα Σκόπια για να φτάσει νωρίτερα στην Αθήνα και η (εγχώρια) αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί το κατάλληλο timing για μία ακόμα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Παρότι οι παραπάνω διαδικασίες οδηγούν σε ισάριθμες ψηφοφορίες στη Βουλή, τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν, αυτή τη στιγμή, να θεωρηθούν δεδομένα. Πόσο μάλλον, «καρμπόν».

Κι αυτό επειδή η παράμετρος «σκάνδαλα» μπορεί να ανατρέψει επιχειρούμενες συμμαχίες και ισορροπίες πετώντας τη «μπάλα» σε προνομιακά, για την κυβέρνηση, γήπεδα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, για παράδειγμα, είδαν...με έκπληξη τον αιφνιδιασμό της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την έκδοση πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας.

Ακόμα μεγαλύτερο αιφνιδιασμό διέκριναν στην κυβερνητική πρόθεση να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου στη βάση των νέων στοιχείων που φτάνουν εναντίον του.

Εν προκειμένω, το «στρίμωγμα» δεν το έχει μόνο το ΚΙΝΑΛ αλλά και η ΝΔ αφού η ηγεσία της έχει προσεγγίσει το πρώην «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ και, προσωπικά, τον Κώστα Σημίτη.

Το βέβαιο είναι ότι η Βουλή ...θα βαρεθεί να ψηφίζει το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την μεθεπόμενη εβδομάδα που θα πάρουν σειρά τα «θετικά μέτρα» της κυβέρνησης και ο νέος Προϋπολογισμός.

Στις προ εορτών διαδικασίες ουδείς περιμένει δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση ούτε σασπένς. Η προσοχή στρέφεται ευλόγως στις αμέσως μετά. Η εικόνα κινούμενης άμμου, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή, θέτει ερωτηματικά στα αποτελέσματα των δύο (και ίσως τριών) ψηφοφοριών που θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις γιορτές.

Συμφωνία των Πρεσπών

Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως κι επισήμως ότι θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμα και αν δεν στοιχηθούν πίσω από την κομματική απόφαση οι δύο βουλευτές του που φλερτάρουν με τη συνεργασία με τη ΝΔ (Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός), οι θετικές ψήφοι των Σταύρου Θεοδωράκη, Σπύρου Δανέλλη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη θα ενισχύσουν την πλειοψηφία που (όπως επιμένει η κυβέρνηση) έχει διασφαλιστεί.

Το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει εκείνη τη «στιγμή» θα δείξει εάν το «ναι» του Ποταμιού δοθεί με ή χωρίς προϋποθέσεις. Δηλαδή να δηλώσουν οι βουλευτές του ότι υπερψηφίζουν καθαρά ή υπό τον όρο να προκηρύξει εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη.

Στο καλό σενάριο, η κυβέρνηση θα πάρει την (σχετικά άνετη) πλειοψηφία για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, πλην των τεσσάρων του Ποταμιού, ποντάρει σε «τουλάχιστον δύο» θετικές ψήφους από τους ΑΝΕΛ (Θανάση Παπαχριστόπουλο, Έλενα Κουντουρά) και σε άλλες δύο ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές (Κατερίνα Παπακώστα, Χάρη Θεοχάρη).

Πρόταση μομφής Νο2 από τη ΝΔ

Η προέλευση των «ναι» και των «όχι» αλλά και το άθροισμά τους θα είναι διαφορετικά στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει την (δεύτερη) πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι η Πειραιώς συζητά να προβεί σ΄αυτή την κίνηση αμέσως μόλις κατατεθεί προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να «στριμώξει» τους ΑΝΕΛ και, προσωπικά, τον Πάνο Καμμένο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θεωρείται πιθανή η αποχή των ΑΝΕΛ από την ψηφοφορία – αν και δεν αποκλείεται να παραμείνουν στην αίθουσα και να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να την υπερψηφίσει το Ποτάμι, με εξαίρεση τον κ. Δανέλλη, ο οποίος σε καθημερινή βάση αντικρούει την επιλογή προεκλογικής σύμπραξης με τη ΝΔ.

Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται αδύνατον να βρει η ΝΔ τα 151 «ναι» που χρειάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση (σ.σ. το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα απέχει, όπως και στην προηγούμενη πρόταση μομφής), ωστόσο αποβλέπει στην εκτίναξη της όξυνσης, στο πιθανό ρήγμα στους ΑΝΕΛ και στη δοκιμασία της κυβέρνησης.

Πόσο μάλλον που όλα αυτά θα συμβούν (αν...) 2-3 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις (ενδεχομένως) εθνικές εκλογές.

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Σχεδόν ταυτόχρονα με τα παραπάνω θα «τρέχουν» οι συνεδριάσεις της Συνταγματικής Επιτροπής και οι δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μία σειρά από τα αναθεωρητέα άρθρα του εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε συγκλίσεις και «συνεννοήσεις» που τώρα φαντάζουν αδύνατες. Ήδη, υπό τον φόβο ότι η ΝΔ θα κατηγορηθεί πως δεν επιθυμεί κατάργηση του «άρθρου 86» που οδήγησε στον περίφημο νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, η Πειραιώς μετέβαλε στάση και ανακοίνωσε ότι θα μετέχει στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα.

Άρθρα όπως για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας, για το «πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα» (αλλά όχι συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής), για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, αναμένεται να φέρουν «πιο κοντά» το κυβερνητικό κόμμα με δυνάμεις του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

Αλλά... θα τον απομακρύνουν άλλα άρθρα, όπως το «16», καθώς η κυβερνητική πρόταση δεν περιλαμβάνει την αποδοχή των μη κρατικών ΑΕΙ.

Μένει να φανεί ποιες ψηφοφορίες και εάν θα επισπεύσουν τον χρόνο των εκλογών. Και υπέρ ποίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v