Ομόφωνα εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση που θα καταθέσει το κυβερνών κόμμα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση αυτή, υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 50 βουλευτές, θα υποβληθεί στον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να ξεκινήσει επισήμως η αναθεωρητική διαδικασία.
Για τα βασικά άρθρα που τροποποιούνται η κυβερνητική πρόταση είναι:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Αποσυνδέεται η εκλογή από τη διάλυση της Βουλης. Προκειμένου να αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, προτείνεται:
• Η πρώτη ψηφοφορία να απαιτείται πλειοψηφία 200 ψήφων.
• Στην δεύτερη και στην τρίτη, πλειοψηφία 180 ψήφων.
• Αν και αυτές δεν αποδώσουν, τότε θα γίνονται άλλες έξι ψηφοφορίες, μία ανά μήνα, για την ανεύρεση των 180 ψήφων.
• Αν ούτε αυτές αποδώσουν, τότε η εκλογή ΠτΔ θα γίνεται απευθείας από τον λαό.
Σχέση Κράτους-Εκκλησίας: Το ισχύον «άρθρο 3» αναδιαμορφώνεται με προσθήκη που θα ορίζει ρητώς την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους (θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθοδοξία, ωστόσο αυτή η παραδοχή δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών). Επίσης, θα ορίζεται ο υποχρεωτικός πολιτικός όρκος για τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών τροποποιείται. Για την παραγραφή των τυχόν αδικημάτων θα ισχύει ο,τι και για τους απλούς πολίτες.
Δεν αναθεωρείται το άρθρο 16. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την κυβερνητική πρόταση, παραμένει Συνταγματικά θωρακισμένος ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ.
Οι επιτρεπόμενες (συνεχείς) θητείες των βουλευτών θα είναι το πολύ τρεις. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι αρχηγοί των κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί.