Ήρθε η ώρα να πέσει στην αγορά ρευστότητα. Τα λεφτά... υπάρχουν και υπολογίζονται σε 7,5 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία, τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προκαλέσουν άνω των 22 δισ. παραγωγικές επενδύσεις.
Το πώς θα συμβάλουν οι τράπεζες σ’ αυτή τη «διανομή» είναι το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιεί νωρίς σήμερα το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Στη σύσκεψη θα μετέχει το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζικών ιδρυμάτων. Πραγματοποιείται δε σε μια κρίσιμη συγκυρία, δεδομένων των πιέσεων που δέχτηκε ο κλάδος τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο, αλλά και της ανάγκης να τονωθεί η ανάπτυξη, ειδικά σε μια περίοδο που, όπως φάνηκε από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, υπάρχει σημαντική αστοχία στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει και την άμεση διάθεση-χορήγηση ποσών στην αγορά (δηλαδή, έως το πρώτο τρίμηνο του 2019).
Ένα από τα ζητούμενα είναι η δυνατότητα ενίσχυσης σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και θα ωφεληθούν από τα προγράμματα.
Κατά τον σχεδιασμό, η χρηματοδότηση θα είναι διαφοροποιημένη, δηλαδή θα γίνεται μέσω δανείων, εγγυήσεων, μικροπιστώσεων, επιδοτήσεων και ιδίων κεφαλαίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά μία ευρεία γκάμα αντικειμένων: αγροτικό τομέα, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, υποδομές, ενέργεια-περιβάλλον, τοπική ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες-καινοτομία, τουρισμός, ανθρώπινο κεφάλαιο.
Ως πλεονεκτήματα του εν λόγω προγραμματισμού προβάλλονται η ενισχυμένη δημόσια συμμετοχή, η παρουσία διεθνών οργανισμών, η δυνατότητα αυξημένης μόχλευσης και κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και οι προνομιακοί όροι χρηματοδότησης.
Ανάκαμψη τραπεζικού συστήματος
Το εν λόγω πρόγραμμα απορρέει από την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Είναι προφανές ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων τοποθετείται η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή, η βελτίωση πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, η άρση των capital controls στο εσωτερικό και η μείωση εξάρτησης από τον ELA.
Όπως πολλάκις έχει επισημανθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό (στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια του προηγούμενου διαστήματος), η κυβέρνηση θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Με βασικά στοιχεία τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα (με όρους συλλογικής ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης), την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Υπουργικό Συμβούλιο: σταθερότητα και θετικά μέτρα
Μετά τη σύσκεψη του κ. Δραγασάκη με τους εκπροσώπους των τραπεζών, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Στόχος είναι να σταλεί εντός κι εκτός χώρας «μήνυμα σταθερότητας» και να παρουσιασθεί το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους.
Στο επίκεντρο, τα λεγόμενα «θετικά μέτρα», δηλαδή η νομοθέτηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Όπως τόνισε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, τα μέτρα θα ψηφιστούν «ένα ένα και θα αποτελέσουν μαρτύριο της σταγόνας για την αντιπολίτευση, που είχε ποντάρει στην καταστροφή».
Σε σχέση με τις τελευταίες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι η ηρεμία αποκαταστάθηκε μετά την επιστροφή του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ και τις «εξηγήσεις» που έδωσε.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου άλλωστε γίνεται σε «νεκρό χρόνο», καθώς δεν αναμένονται πριν από αύριο οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή της πΓΔΜ, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η κύρωση της Συμφωνίας από τη γείτονα ή η προσφυγή του Ζόραν Ζάεφ σε εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης μάλιστα, δεν αποκλείεται η συζήτηση στη Βουλή να διαρκέσει δυο-τρεις ημέρες ακόμα, αν και η πρώτη ψηφοφορία τοποθετείται «στο τέλος της εβδομάδας το πολύ».
Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών στην πΓΔΜ, τα χρονοδιαγράμματα θα «ξεχειλώσουν» και η πίεση που ασκεί ο κ. Καμμένος θα χαλαρώσει. Διαφορετικά, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει πώς και... με ποιους θα προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.