Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμμένος: Ο Τσίπρας γνώριζε το Plan B για την πΓΔΜ αλλά δεν το εγκρίνει

«Ως εταίρος έχεις υποχρέωση εκτός από την άρνηση να κάνεις και εναλλακτική πρόταση», απαντά ο υπουργός Αμυνας για τη θέση που πήρε στις ΗΠΑ αναφορικά με την πΓΔΜ. Τι λέει για τις νατοϊκές βάσεις.

Καμμένος: Ο Τσίπρας γνώριζε το Plan B για την πΓΔΜ αλλά δεν το εγκρίνει

«Από την πρώτη στιγμή αρνηθήκαμε το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Εμείς, βάσει καταστατικού και λαϊκής εντολής, δεν συμφωνούμε. Αυτό είπαμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε. Αυτή ήταν η θέση μας. Όμως τη θέση αυτή, χωρίς να την αλλάξουμε, δεν εμποδίσαμε να κάνει διάλογο για να δείξει η χώρα ότι έχει όλη την καλή θέληση να προχωρήσει σε λύση προς όφελος της Ελλάδας και της περιοχής».

Με τον τρόπο αυτό εξήγησε ο υπουργός Αμυνας τη θέση για το θέμα των Σκοπίων. Συμπλήρωσε ότι «στη συμφωνία την Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Δεν προτάθηκε από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ ή οποιονδήποτε άλλον, αλλά από την Ελλάδα. Είναι επίσημη θέση του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης και εμείς είπαμε ότι ως κυβερνητικός εταίρος δεν θα συμπράξουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «τέτοια συζήτηση στο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ δεν έγινε πέραν των δημόσιων δηλώσεων με Μάτις. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι η συμφωνία των Πρεσπών εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

Όπως είπε, «η κουβέντα έγινε ενώπιον του Ελληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες, του διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου και των στρατιωτικών ακολούθων. Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών όπως την εκφράζουν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ, εγώ ως κυβερνητικός εταίρος δεν θα την ψηφίσω. Ως εταίρος έχεις υποχρέωση εκτός από την άρνηση να κάνεις και εναλλακτική πρόταση».

Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι την πρόταση «τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική. Θα ήταν εναλλακτική, από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχώραγε».

Υποστήριξε ότι δεν αντικατέστησε τον πρωθυπουργό και το ΥΠΕΞ αλλά ως κυβερνητικός εταίρος έκανε μια πρόταση. Αναρωτήθηκε δε ποια πρόταση έχει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο Π. Καμμένος, επί 3,5 χρόνια η κυβέρνηση αυτή βρέθηκε μαζί, με τρεις στόχους: την έξοδο από τα μνημόνια (το πετύχαμε), την καταπολέμηση της διαφθοράς (το παλεύουμε) και την ανάπτυξη της χώρας, κάτι που θα πετύχουμε.

Δεν είπαμε ποτέ ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ταυτίστηκαν ιδεολογικά. Ζητήσαμε ως ΑΝΕΛ να έχουμε δύναμη να μετέχουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεν θα κάνω τη χάρη στον Μητσοτάκη

Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν θέλει να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να ρίξει την κυβέρνηση πριν κάνει τις φοροελαφρύνσεις. «Μέχρι να έρθουν οι Πρέσπες στη Βουλή στηρίζουμε την κυβέρνηση και θα προχωρήσουμε μαζί», τόνισε.

Εκτίμησε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη, γιατί δεν έχει την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας. «Αν έρθουν τα πάνω-κάτω και βρεθούν σήμερα 11 αποστάτες στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και ψηφίσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα, και αν και όταν έρθει στην Ελλάδα και δούμε αν ισχύει η συμφωνία».

«Όταν γίνουν αυτά, θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Αλλά να κάνω τη χάρη του Μητσοτάκη για να διασφαλίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Μαρινάκη, να το ξεχάσουν».

Ο... Σαλβίνι

Απαντώντας στον χαρακτηρισμό του ως «Σαλβίνι» δήλωσε ότι καταλαβαίνει την πολιτική θέση κάποιων, όπως ο Ν. Φίλης. Οι ΑΝΕΛ, όμως, δεν είναι Σαλβίνι, στηρίξαμε το θέμα των προσφύγων όσο κανείς άλλος. 

Οι εξοπλισμοί και οι βάσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις βάσεις των ΗΠΑ δήλωσε ότι «είμαστε σε πλήρη αρμονία με τον Αλ. Τσίπρα. Άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα, λες και ερχόμαστε να ανατρέψουμε το ‘βάσεις του θανάτου’. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, άρα όλες οι δομές των ΕΔ έχουν γραφείο της συμμαχίας σε κάθε μονάδα. Δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας».

Υποστήριξε ότι η ενίσχυση των Αμερικανών δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Αναφέρθηκε στη Λάρισα και δήλωσε ότι στη ναοτική δομή της ΠΑ ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. «Θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Καταπατείται η εθνική κυριαρχία, όταν δίνουμε διευκολύνσεις που αναβαθμίζουν τον ρόλο και αυξάνουν την ασφάλεια της χώρας;

Όπως είπε, στον Βόλο ζήτησαν να φιλοξενηθεί δύναμη ελικοπτέρων που φεύγει από Τουρκία και έρχεται στην Ελλάδα. Τέλος, η Αλεξανδρούπολη είναι λιμάνι που ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια. «Δεν υπήρξε ιδιαίτερη συμφωνία, απλά διευκόλυνση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κάρπαθο, είπε ότι σαν αεροδρόμιο είναι το εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Έγινε με νατοϊκά χρήματα, για να μπορέσει αν χρειαστεί να εξυπηρετήσει για προσγείωση. Εκεί έχουμε συμφέρον να έρθουν συμμαχικές δυνάμεις.

Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι όλα συζητούνται σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ, με τις Ενοπλές Δυνάμεις και λαμβάνονται αποφάσεις.

Ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένο το ταξίδι στις ΗΠΑ καθώς «πιστοποιήθηκε ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τη χώρα ως το κέντρο σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται».

Αυτά που εξασφαλίσαμε στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας, έχουν σχέση με την αμερικανική βοήθεια για αναβάθμιση των μέσων που διαθέτουν και τα τρία όπλα σε επίπεδο προγραμμάτων βοήθειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v