Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα ασφάλειας με ή χωρίς Καμμένο εκπέμπει η κυβέρνηση

Μήνυμα Καμμένου από τις ΗΠΑ αλλά μετά την επιστροφή στην Αθήνα, το «ξεκαθάρισμα». Σφοδρές αντιδράσεις (και... από ΑΝΕΛ), αλλά ο Τσίπρας έριξε τους τόνους. Η κυβέρνηση οργανώνει τη νομοθέτηση των «θετικών μέτρων».

Μήνυμα ασφάλειας με ή χωρίς Καμμένο εκπέμπει η κυβέρνηση

«Όταν ο Τσίπρας έλεγε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει και χωρίς τη συνεργασία με τον Καμμένο, το εννοούσε. Το τι θα γίνει, θα το δούμε από Δευτέρα». Με αυτή την παρατήρηση, στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου θέλησε, αργά χθες το βράδυ, να βάλει «άνω τελεία» στη μείζονα κρίση που προκάλεσε ο υπουργός Άμυνας και, ταυτόχρονα, να εκπέμψει το μήνυμα της κυβερνητικής σταθερότητας «με ή χωρίς τον Πάνο».

Το… σουρεάλ στοιχείο στην υπόθεση το έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας (και όχι μία φορά) ότι «ο Τσίπρας θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ακόμα και εάν διώξει τον Καμμένο», εκφράζοντας την απορία του «γιατί δεν τον διώχνει;»…

Παρότι βουλευτές και στελέχη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και… από τους ΑΝΕΛ «βγήκαν στα κάγκελα» από τη στάση του κυβερνητικού εταίρου στην Ουάσιγκτον, το Μαξίμου προτίμησε να κινηθεί -για δεύτερη ημέρα- σε χαμηλούς τόνους και να μην αντιδράσει εν θερμώ.

Κι αυτό διότι με το πέρασμα των ωρών φάνηκε ότι ο κ. Καμμένος «δεν έχει αποφασίσει να φέρει πιο κοντά τον Μάρτιο», δηλαδή να «τα σπάσει» με τον κ. Τσίπρα, πριν πάρει η Συμφωνία των Πρεσπών τον δρόμο για την ελληνική Βουλή. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έσπευσε σήμερα να υποστηρίξει μέσω Twitter ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στα συμφωνηθέντα με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς και ότι η πρόταση που κατέθεσε για τα Σκόπια δεσμεύει μόνο τον ίδιο. (Την ερχόμενη Τρίτη άλλωστε θα φανεί εάν η Συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή της πΓΔΜ, καθώς, στην αντίθετη περίπτωση, ο εγχώριος καβγάς δεν θα έχει αντικείμενο).

Αυτή την επιλογή επισφράγισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ, όταν ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν έχει συνομιλήσει με τον κ. Καμμένο, απάντησε χιουμοριστικά: «Εχει τυφώνα εκεί αλλά δεν λέγεται ‘Πάνος', λέγεται Μάικλ», εννοώντας τον γνωστό τυφώνα που πλήττει τις Αμερικανικές Πολιτείες.

Αλλά και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες, διότι το ζήτημα που ανέκυψε είναι τόσο σοβαρό, ώστε η συζήτηση ανάμεσά τους θα γίνει δια ζώσης από Δευτέρα, αφού ο κ. Καμμένος επιστρέφει από τις ΗΠΑ την Κυριακή.

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εταίρος σε κατ' ιδίαν συνομιλία με δημοσιογράφο (τον Ν. Χατζηνικολάου) φέρεται να διευκρίνισε ότι δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά έκανε την επίμαχη πρόταση για την περίπτωση που δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών «εξ υπαιτιότητας της άλλης πλευράς» (σ.σ. της πΓΔΜ).

Μένει να φανεί εάν αυτή θα είναι η γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Έστειλαν σήματα στον Καμμένο

Τα μηνύματα πάντως τα πήρε:

- Σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός απέρριψε δημοσίως το «εναλλακτικό σχέδιο» που παρουσίασε ο κ. Καμμένος στην Ουάσιγκτον για παράκαμψη της Συμφωνίας των Πρεσπών και δημιουργία βορειοατλαντικού τόξου στα δυτικά Βαλκάνια με διακρατικές συμφωνίες.

«Στα Βαλκάνια κάναμε ένα πολύ γενναίο, θαρραλέο βήμα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και πιστεύω ότι αυτή η Συμφωνία είναι μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου. Ένα θαρραλέο βήμα, που πιστεύω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», ήταν η (ηχηρή) απάντηση Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

- Οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς «κάρφωσαν» τον κ. Καμμένο δηλώνοντας (σε κοινές δηλώσεις τους) ότι «οι υπουργοί  πρέπει να μιλάνε μετρημένα, ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

- Ο υφυπουργός Εξωτερικών (εκ μέρους των ΑΝΕΛ) Τέρενς Κουίκ «άδειασε» επίσης δημοσίως τον πρόεδρό του, λέγοντας ότι θα τιμήσει τη συμφωνία (σ.σ. Τσίπρα-Καμμένου) και μέχρι τον Μάρτιο «δεν αγγίζουμε το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Περισσότερο οξύς εμφανίσθηκε απέναντι στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Θεόδωρο Τοσουνίδη, ο οποίος επέμεινε στη θέση του ότι «υπό προϋποθέσεις» οι ΑΝΕΛ θα στήριζαν μία νέα πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

«Τέτοια θέση δεν έχω ακούσει μέσα στα όργανα του κόμματος, ή να την εκφράζει προσωπικά ο πρόεδρος κ. Καμμένος», δήλωσε ο κ. Κουίκ, καλώντας τον εκπρόσωπο να ξεκαθαρίσει εάν η εν λόγω θέση είναι προσωπική του ή εάν του την υπαγόρευσε κάποιος.

«Εγώ, οφείλω να το πω, δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν να κάνει "γλυκά ματάκια" στη ΝΔ, και... τον ουρανό με τα άστρα να μου φέρουν στο πιάτο» πρόσθεσε εμφατικά ο κ. Κουίκ.

Άμεση νομοθέτηση των θετικών μέτρων

Η απόφαση της κυβέρνησης «να φύγει μπροστά» ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η υπόθεση Καμμένου, φάνηκε από το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έθεσε το χρονοδιάγραμμα της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής δουλειάς έως τα Χριστούγεννα.

Η προτεραιότητα δόθηκε στη νομοθέτηση των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ (αναδρομικά, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ) και, κυρίως, στην ακύρωση του μέτρου για μειώσεις στις συντάξεις.

Ως προς αυτό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η διαπραγμάτευση πηγαίνει πολύ καλά και το θέμα (της μη περικοπής συντάξεων) θα κλείσει χωρίς αναταράξεις, με συναινετικό τρόπο».

Επίσης, οριστικοποιήθηκε η έναρξη της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος, με ορισμό της Συνταγματικής Επιτροπής της Βουλής στα τέλη Οκτωβρίου και εκκίνηση των συνεδριάσεων μέσα στον Νοέμβριο.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, οι τελικές θέσεις του κόμματος για το νέο Σύνταγμα θα οριστικοποιηθούν σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, για να παρουσιαστούν ως εισήγηση στην κοινοβουλευτική ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v