Στη μεγάλη επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στάθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνοντας του πολιτικούς συντάκτες, ωστόσο παραδέχτηκε ότι προβληματίζει την κυβέρνηση η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών, καθώς αναδεικνύει ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της γειτονικής χώρας βλέπει με σκεπτικισμό τη συμφωνία. Ετσι, συμπλήρωσε, το αποτέλεσμα δεν καθίσταται δεσμευτικό για την αντιπολίτευση.
«Τον λόγο έχει η Βουλή της πΓΔΜ», είπε και ευχήθηκε να τελεσφορήσει η προσπάθεια για συνταγματική αναθεώρηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια Ζάεφ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «λογικά ανυπόφορο δημοκρατικό παράδοξο», καθώς τόσο η ΝΔ όσο και το VMRO χαρακτηρίζουν τη συμφωνία επιβλαβή για τα συμφέροντα της κάθε χώρας. «Η ΝΔ, ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, πανηγυρίζει γιατί οι εθνικιστές της γειτονικής χώρας κατάφεραν, μέσω της αποχής, πλήγμα στην προσπάθεια επικύρωσης της συμφωνίας».
Αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να είναι επιζήμια η συμφωνία και για τις δύο χώρες» και εκτίμησε ότι ΝΔ και VMRO δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για να βρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.
«Ρωτάμε τη ΝΔ: αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα και παράλληλα απορρίφθηκε από τον λαό της πΓΔΜ, ποια μπορεί να είναι η λύση; η απάντηση είναι καμία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το όραμα ή τη δύναμη να συγκρουστεί με τις εθνικιστικές δυνάμεις της ΝΔ», εκτίμησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι «ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την κληρονομιά του Αντώνη Σαμαρά και των ομοίων του» και χαρακτηρίζοντας «ΝΔ και VMRO δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Γιατί όχι εκλογές πριν την κύρωση;
Aναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που θα αλλάξουν εάν η κυβέρνηση Ζάεφ προσφύγει σε εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η Αθήνα δεν είναι «ανελαστική», διότι εκτιμά ότι η κρισιμότητα βρίσκεται στην ουσία: να εκπληρωθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την τήρηση της συμφωνίας, από πλευράς πΓΔΜ.
«Εάν η εκπλήρωση των προϋποθέσεων γίνει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα». Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές: δεν πρέπει να αφήσουμε ευκαιρία να πάει χαμένη. Αλλά δεν θα αποδεχτούμε ένταξη (της γείτονος) σε οποιονδήποτε οργανισμό πριν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμά της».
Χαρακτήρισε «νομική ερμηνεία» τη θέση του Πάνου Καμμένου για αποτυχία του δημοψηφίσματος, ενώ απέκλεισε πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που η συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή και καταψηφισθεί από τον κυβερνητικό εταίρο. «Ουδείς μπορεί ή θα μπορέσει να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει συμφωνία με βουλευτές της αντιπολίτευσης (σ.σ. να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης). Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία», τόνισε.
Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν θέτει εμμέσως τη συμφωνία στην κρίση του λαού προκηρύσσοντας εκλογές πριν από την κύρωσή της, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέσθηκε τα όσα ορίζει η ίδια η συμφωνία.
Δηλαδή, την υποχρέωση της Αθήνας να τη φέρει προς κύρωση αμέσως στη Βουλή, εάν τα Σκόπια ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες που τους αναλογούν.
Συντάξεις: «Δεν υπάρχει μεταστροφή»
Στις επίμονες ερωτήσεις για το περιεχόμενο του προσχεδίου Προϋπολογισμού σε σχέση με τις συντάξεις (σ.σ. θα κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στο κείμενο θα περιλαμβάνεται το ψηφισμένο μέτρο (για τις μειώσεις και για τα αντίμετρα) και θα παρατίθεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του.
«Δεν υπάρχει μεταστροφή. Στο προσχέδιο θα γίνεται περιγραφή του σημερινού δημοσιονομικού περιβάλλοντος, εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα και τα αντίμετρα. Και χωρίς την περικοπή συντάξεων υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ», είπε.