Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εκλογικά δεδομένα μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Από την «τύχη» της συμφωνίας στη Βουλή της γείτονος θα εξαρτηθούν οι πρόωρες εκλογές… εκεί και οι πολιτικές εξελίξεις εδώ. Τι θα συμβεί εάν χάσει και την επόμενη μάχη ο Ζάεφ. Προσεκτική στάση του Μαξίμου, πανηγύρισε ο Π. Καμμένος. Γιατί «παγιδεύθηκε» η ΝΔ.

Νέα εκλογικά δεδομένα μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

«Η προσπάθεια συνεχίζεται». Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά την ψυχρολουσία που επιφύλαξε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ η (μεγάλη) πλειοψηφία των ψηφοφόρων της πΓΔΜ.

Η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, μόλις 35%, ακυρώνει στην ουσία το συντριπτικό «ναι» (κατά 91%) όσων προσήλθαν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για τα Σκόπια, το «κακό σενάριο» θα ήταν μία συμμετοχή γύρω στο 40% και το καλό πάνω από 46%.

Το δυσμενές αποτέλεσμα χαροποίησε... τον Πάνο Καμμένο, διότι τον βγάζει από τη δύσκολη θέση να πάρει σε αυτή τη χρονική στιγμή τις αποφάσεις του για το μέλλον της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη της ΝΔ, έχοντας προφανώς λανθασμένες εκτιμήσεις για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη γείτονα, ζήτησαν χθες από τον κ. Καμμένο να άρει «τώρα» την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Δηλαδή, πριν τα Σκόπια δρομολογήσουν τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών.

«Βιάστηκαν και… αυτοπαγιδεύθηκαν», σχολίαζαν αργά το βράδυ κυβερνητικά στελέχη.

Το Μαξίμου επέλεξε να τηρήσει προσεκτική στάση: αντί να επικαλεσθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να προβάλει δικαίωση της κυβερνητικής θέσης ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν «προδοτική» ή «ανθελληνική» κ.λπ., προτίμησε να μη φέρει σε (ακόμα μεγαλύτερη) δύσκολη θέση τον κ. Ζάεφ. Κι αυτό διότι «αυτό που προέχει τώρα είναι να παραμείνει η συμφωνία ζωντανή», όπως σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας. Αυτό άλλωστε σημείωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η δυναμική της συμφωνίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά το χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ, «τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας». Κι αυτό διότι, λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε τονίσει ότι θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για κύρωση και μόνο εάν δεν καταφέρει να αποσπάσει την πλειοψηφία (των 2/3) θα προκηρύξει εκλογές.

Και τώρα, τι;

Στο ερώτημα, συνεπώς, «και τώρα, τι;», η απάντηση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη γείτονα. Τα σενάρια και τα χρονοδιαγράμματα έχουν ως εξής:

1. Η κυβέρνηση Ζάεφ κερδίζει τη μάχη της Βουλής.

Σ' αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα προχωρήσουν κανονικά και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια η μπάλα θα φτάσει στο γήπεδο της ελληνικής Βουλής.

Όπως έχει σημειωθεί ήδη, η πλειοψηφία για την κύρωσή της υπάρχει, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν ότι «θα επιτευχθεί» και πλειοψηφία, οριακή έστω, για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν άρουν τη δική τους οι ΑΝΕΛ. Είτε έτσι είτε στην περίπτωση κυβέρνησης μειοψηφίας, οι εκλογές τον Μάιο μοιάζουν μονόδρομος (σ.σ. με τα σημερινά δεδομένα) και θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

2. Ο Ζόραν Ζάεφ χάνει και πάει σε εκλογές.

Εάν τις χάσει, η συμφωνία μένει στα χαρτιά και το σίριαλ του «μακεδονικού» θα συνεχισθεί με νέα επεισόδια -άγνωστο για πόσα χρόνια ακόμα. Εάν τις κερδίσει, το αρχικό χρονοδιάγραμμα πάει πίσω για έναν-δύο μήνες, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή... ίσα που προλαβαίνει να γίνει με την παρούσα σύνθεσή της, εάν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει (για άλλους λόγους) να προσφύγει σε εκλογές τον Μάιο.

Εν προκειμένω, εάν οι χρόνοι δεν «βγουν», είτε θα επιλεγεί εξάντληση της τετραετίας με εκλογές τον Σεπτέμβριο, είτε η συμφωνία θα μείνει για κύρωση από την επόμενη Βουλή. Ενδεχόμενο που αποτελεί εφιάλτη για τη ΝΔ, καθώς, βέβαιη ότι θα κερδίσει τις εκλογές, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον διεθνή παράγοντα ή με το εσωτερικό της, εάν επιμείνει στη γνωστή θέση του κ. Μητσοτάκη «όχι στην κύρωση».

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του κ. Ζάεφ, που θα ξεκαθαρίσουν κάποια, τουλάχιστον, από τα πολλά «εάν» και «είτε»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v