Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Θέμα κοινής λογικής να μη μειωθούν συντάξεις

«Δεν θα είναι μονομερής κίνηση», διευκρίνισε. Τα υπέρ και τα κατά των δύσκολων επιλογών και το ρίσκο. Κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις, το πιθανότερο σενάριο.

Α. Τσίπρας: Θέμα κοινής λογικής να μη μειωθούν συντάξεις

«Κυριακή κοντή γιορτή» για την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα των συντάξεων, με τα σενάρια να μπαινοβγαίνουν συνέχεια από τα συρτάρια. Η απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει ξημερώματα Σαββάτου από τη Ν. Υόρκη.

Το στίγμα το έδωσε ο πρωθυπουργός χθες καθώς, σύμφωνα με τη WSJ, αφού τόνισε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο το επιθυμούσε το ΔΝΤ, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους εταίρους. «Δεν θα είναι μονομερές, θα είναι θέμα λογικής», είπε.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά χθες (ΕΡΤ), περιορίσθηκε να απαντήσει αινιγματικά: «Δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις. Και να σας πω κάτι; Κοντός ψαλμός»...

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η ζυγαριά γέρνει (προς το παρόν, τουλάχιστον) προς την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα χωρίς μειώσεις στις συντάξεις. Τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ αυτής της επιλογής είναι τα εξής:

* To προσχέδιο Προϋπολογισμού δεν συζητείται και δεν μπαίνει σε ψηφοφορία.

* Εάν περιλαμβάνει τις μειώσεις, το πολιτικό πρόβλημα θα είναι τεράστιο, ακόμη και εάν, στο τέλος, ακυρωθεί το μέτρο. Υποστηρίζεται ωστόσο από (λιγότερα) κυβερνητικά στελέχη με βάση το παραπάνω επιχείρημα.

* Παράταση της εκκρεμότητας μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου ακυρώνει το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι με την έξοδο από τα μνημόνια «γινόμαστε μία κανονική χώρα», όπου η κυβέρνηση υλοποιεί τον στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) αλλά αποφασίζει τον τρόπο. Με άλλα λόγια, μία δίμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την κοινή συναινέσει ακύρωση του μέτρου θα δώσει την αίσθηση ότι η μεταμνημονιακή περίοδος άρχισε... με μνημονιακούς κανόνες.

Αυτή τη θέση υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας χθες, μέσω της WSJ: η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, αλλά η Αθήνα θα αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

* Το «κοινή συναινέσει» αφορά τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν που ασκεί τη (σφικτή...) μεταμνημονιακή εποπτεία. «Το Βερολίνο δεν είναι θεσμός και η γερμανική κυβέρνηση έχει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα, που θα φρενάρουν διαρκώς την όποια θετική κίνηση».

«Χλωμή» η αναβολή

Το έτερο σενάριο για ολιγοήμερη αναβολή της κατάθεσης του προσχεδίου προσκρούει αφενός στην παράταση της εκκρεμότητας και, αφετέρου, στη συνταγματική υποχρέωση. Κι αυτό διότι, όπως σημειώσαμε χθες, το Σύνταγμα (άρθρο 79) ορίζει σαφώς ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής πάντως επιμένουν ότι «έχει διερευνηθεί το θέμα και υπάρχουν λύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v