Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική επίθεση σε...«ΕΝΦΙΑ-Φρανκενστάιν» και «κουμπαρά»

Αποδόμηση των δύο βασικών προτάσεων του Κ. Μητσοτάκη από το Μαξίμου. Προβληματισμός στους δήμους για τον ΕΝΦΙΑ, αντισυνταγματικότητα προβάλλει ο Αλ. Χαρίτσης. Ο «ιδιωτικός κουμπαράς» και τα κανόνια των ΑΣΠΙΣ και AIG.

Κυβερνητική επίθεση σε...«ΕΝΦΙΑ-Φρανκενστάιν» και «κουμπαρά»

Στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ και τον «ιδιωτικό ασφαλιστικό κουμπαρά» επικεντρώνεται το Μαξίμου, προκειμένου να απορριφθούν από την κοινωνία και να εμφανίσουν στον αντίποδα το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Για την πρόταση που αφορά την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, η πρώτη εικόνα που φτάνει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, εμφανίζονται «επιφυλακτικοί έως αρνητικοί». Και, μάλιστα, τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αύξησε κατά 5% τους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση (φτάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ), προσθέτοντας σ' αυτούς 700 εκατ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα και άλλα 800 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης εξέφρασε και δημοσίως «επιφύλαξη» για την προτεινόμενη αντικατάσταση των εν λόγω πόρων από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, παρατηρώντας ότι θα έχει πολλές καταστροφικές συνέπειες για πολλούς δήμους.

Πρόταση... Φρανκενστάιν

Η κυβέρνηση αντικρούει την πρόταση Μητσοτάκη με οικονομικά και κοινωνικά επιχειρήματα. Όπως:
* Ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από την ερχόμενη διετία, η «πρόταση Φρανκενστάιν» (όπως αποκάλεσε χθες την πρόταση Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) οδηγεί σε αυξήσεις, εάν οι δήμοι εκτιμήσουν ότι δεν επαρκούν τα έσοδα για τις ανάγκες τους.

«Για να καταλάβετε, για το 2019 η ελάφρυνση θα αφορά περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους και για το 2020 αυτό το νούμερο αυξάνεται περίπου στα 5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Η προοδευτική αυτή μείωση σημαίνει για το 2019 έως και 30% μείωση για τις μικρές περιουσίες και για το 2020 έως και 50% μείωση για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

* Οι «πλούσιοι» δήμοι (λόγω μεγάλων και πολλών ακινήτων) θα εισπράττουν περισσότερα ποσά από ό,τι οι «φτωχότεροι», με μικρά ή λίγα ακίνητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όξυνση των ανισοτήτων.

Όπως τονίζει ο κ. Χαρίτσης, «οι πλούσιοι δήμοι θα έχουν σημαντικές εισπράξεις και θα παρέχουν υψηλές υπηρεσίες, ενώ οι φτωχοί δήμοι θα πρέπει είτε να συρρικνώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους είτε να εκχωρήσουν βασικές τους λειτουργίες στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή ακριβώς είναι η στόχευση της πρότασης Μητσοτάκη και ταυτίζεται πλήρως με την πρόταση που είχε κάνει το ΔΝΤ».

* Οι επικεφαλής των μικρών δήμων («όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους») θα βρεθούν... να κυνηγούν τους δημότες που αδυνατούν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ. «Στους μεγάλους απρόσωπους δήμους αυτό δεν έχει σημασία, αλλά στις μικρές τοπικές κοινωνίες η εισπρακτική επιχείρηση θα καταρρεύσει αμέσως», η περαιτέρω επισήμανση.

* Η πρόταση είναι αντισυνταγματική. «Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι η επιβολή των φόρων και η είσπραξη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης, ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μεταβιβάζονται», τόνισε χθες ο κ. Χαρίτσης.

Σε κίνδυνο οι ηλικίες... 25-85 ετών

Αναφορικά με τον «ιδιωτικό κουμπαρά» ή το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» που καθιερώθηκε εξαιτίας του… βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, τα κυβερνητικά επιχειρήματα στοχεύουν να αφυπνίσουν «τις ηλικίες από 25 έως 85 ετών», διότι η πρόταση θίγει συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Ο κ. Τζανακόπουλος μάλιστα ανέφερε χθες ότι η Εσθονία, έχοντας επιλέξει το εν λόγω σύστημα, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει (το 2008) και να επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Τα επιχειρήματα:

1. Για τους νυν συνταξιούχους: Οι συντάξεις πληρώνονται μέσω των εισφορών των σημερινών ασφαλισμένων. Αν υπάρξει διακοπή της ροής εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους προς τα επικουρικά Ταμεία (λόγω «ιδιωτικού κουμπαρά»), περίπου ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα έχουν τους πόρους για να τους καταβάλλουν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

2. Για τους σημερινούς ασφαλισμένους: Θα βρεθούν κι αυτοί στον αέρα όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης για τον ίδιο λόγο, επειδή δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα «αιμοδοτούνται» με τις αναγκαίες εισφορές.

3. Για τους νέους εργαζόμενους: Κατά την πρόταση Μητσοτάκη, θα εισφέρουν, όσοι θέλουν, στον ατομικό τους «κουμπαρά», τον οποίον θα «ανοίξουν» όταν φτάσουν στη συνταξιοδότηση.
Αυτό όμως, αφενός, απαιτεί υψηλές αποδόσεις (του 7,5%, για τα παραδείγματα που έχει αναφέρει η ΝΔ) και, αφετέρου, ελλοχεύει ο κίνδυνος «να σκάσουν κανόνια» ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και να χάσουν οι εργαζόμενοι το περιεχόμενο του «κουμπαρά» τους.

«Ξέρετε ποια ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα έδινε τέτοιες (υψηλές) εγγυημένες αποδόσεις; Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Ξέρετε πού βρίσκεται σήμερα η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ; Δεν υπάρχει, έχει καταρρεύσει. Εκατόν είκοσι τέσσερις (124) περιπτώσεις έχουμε τέτοιου τύπου κατάρρευσης ασφαλιστικών και επενδυτικών Ταμείων, που υποτίθεται ότι έδιναν εγγυημένες αποδόσεις του 5%, του 6% και του 7%», ανέφερε, ενδεικτικά, χθες ο κ. Τζανακόπουλος. Παρέπεμψε μάλιστα στην AIG, την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ, «που φέσωσε το αμερικανικό Δημόσιο με 80 δισ. ευρώ, ακριβώς επειδή έδινε, υποτίθεται, υψηλές αποδόσεις στους συνταξιούχους και τελικά κατέρρευσε».

Βάσει των παραπάνω, η κυβέρνηση «θα κάνει σημαία» τη θέση της ότι με την ασφαλιστική πρότασή του ο κ. Μητσοτάκης «κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θέτοντας σε κίνδυνο και τους σημερινούς συνταξιούχους και τους σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά και τους νέους ασφαλισμένους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v