Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρέχει» για τις συντάξεις η κυβέρνηση

Επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη για να μην ενταχθούν οι περικοπές στο σχέδιο Προϋπολογισμού. Γιατί το Μαξίμου απέστειλε θερμές ευχαριστίες στον αρχηγό της ΝΔ. «Ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που απαιτεί επιστροφή στο ΔΝΤ». Σφοδρή σύγκρουση για... ραντεβού στις κάλπες.

«Τρέχει» για τις συντάξεις η κυβέρνηση

Το οικονομικό επιτελείο κορυφώνει την προσπάθεια για να μη μειωθούν οι συντάξεις και το Μαξίμου ευχαριστεί θερμά... τον αρχηγό της ΝΔ για το «αντικοινωνικό και νεοφιλελεύθερο στίγμα» που έδωσε στις ανακοινώσεις του από τη Θεσσαλονίκη.

Με την «πολιτική ΔΕΘ» να έριξε αυλαία χθες, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πέφτουν στη μάχη της σφοδρής αντιπαράθεσης, που θα κλιμακώνεται στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως το ξεδίπλωσε το προηγούμενο διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να αντικρουστεί με άνεση από την κυβέρνηση.

Θέτουν ωστόσο ως προϋπόθεση να κερδηθεί η μάχη των συντάξεων, διότι, στην αντίθετη περίπτωση, «θα γίνουν αέρας» η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και η ελπίδα ότι η έξοδος από τα μνημονιακά προγράμματα δεν είναι φράση κενή περιεχομένου.

Οι πληροφορίες θέλουν το οικονομικό δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη να πυκνώνουν τις επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους και αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί το περίφημο «οκέι» για τη μη εφαρμογή του μέτρου που αφορά στη μείωση συντάξεων το 2019. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με την επίσημη ανακοίνωση ότι ο ΥΠΟΙΚ θα μεταβεί σε Βερολίνο και Λονδίνο.

Κατά τις ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον θα στραφεί ιδιαίτερα στο Βερολίνο, δεδομένου ότι η γερμανική πλευρά είναι αυτή που δείχνει, μέχρι να στιγμής, να εμμένει στην εφαρμογή του μέτρου, παρότι το κλίμα στα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup (και, βεβαίως, στην Κομισιόν) είναι διαφορετικό.

Η σπουδή οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην ενταχθούν οι περικοπές στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη Δευτέρα (1η Οκτωβρίου).

«Αυτή είναι η στόχευσή μας, θα δούμε», περιορίζονται να σημειώνουν αρμόδιες πηγές, όπως είχαμε πει και το Σάββατο.

Εάν η προσπάθεια δεν αποδώσει καρπούς στην επιθυμητή χρονική στιγμή, η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε η μη εφαρμογή του μέτρου να γίνει αποδεκτή επισήμως στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Το ενδεχόμενο να ναυαγήσει εντελώς η προσπάθεια συγκεντρώνει «ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες», κατά τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι ωστόσο αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που έχει… το σκωτσέζικο ντους και δεν θέλουν να πάει τόσο μακριά η βαλίτσα.

Πρόγραμμα ΝΔ ίσον ΔΝΤ

Όσον αφορά το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, το Μαξίμου… τον ευχαρίστησε δημοσίως διότι, όπως τόνισε στη συνέχεια η Κουμουνδούρου, πρόκειται για «αντικοινωνικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο».

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ουσία του «γαλάζιου» προγράμματος είναι η επιστροφή στο ΔΝΤ, διότι μόνο έτσι μπορούν να εφαρμοστούν οι ακραίες θέσεις που συνεπάγονται γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους και πλήρης ιδιωτικοποίησή του.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο αρχηγός της ΝΔ «διώχνει» μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, όπως τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους, καθώς και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Κι αυτό διότι:

* Η εμμονή στον «ιδιωτικό κουμπαρά», αφενός, αφήνει απροστάτευτους τους ασφαλισμένους που θα τον επιλέξουν, όπως δείχνουν τα «κανόνια» εντός της χώρας (Ασπίς Πρόνοια) και εκτός (στις ΗΠΑ το 2007).
Αφετέρου δε, θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών και αυριανών συνταξιούχων, αφού τα ταμεία δεν θα τροφοδοτούνται με εισφορές (λόγω του ιδιωτικού κουμπαρά) και άρα θα λιγοστεύουν οι πόροι τους.

* Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε στις συλλογικές συμβάσεις και στη νομοθέτηση του (αυξημένου) κατώτατου μισθού, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις «λελογισμένες αυξήσεις μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων».

Στην κυβέρνηση δηλαδή μιλούν για διαιώνιση της «εργασιακής ζούγκλας», διότι, όπως λένε, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις «είναι συνώνυμα του εκβιασμού προς τους εργαζόμενους».

* Παρότι οι δανειστές αποδέχθηκαν την αναλογία «ένας αποχωρεί - ένας προσλαμβάνεται» στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη θέση του για «προλήψεις εάν χρειάζονται», έστω και χωρίς να επαναλάβει δημοσίως τη θέση του για αναλογία «πέντε αποχωρήσεις - μία πρόσληψη».

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν, υπόσχεται ότι δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ότι, ταυτόχρονα, θα μικρύνει ο δημόσιος τομέας, ενώ έθεσε εκτός τους συμβασιούχους.

* Με τη θέση του για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, εντείνει τις διακρίσεις ανάμεσα στους «πλούσιους και φτωχούς δήμους» ή στους πυκνοκατοικημένους και αραιοκατοικημένους δήμους.

* Η απουσία θέσεων για τη δημόσια Υγεία (σ.σ. ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι θα έχει προτάσεις σε δύο μήνες) ενέτεινε την ανασφάλεια των αδυνάμων και την υποψία ότι η «συνταγή» και σ' αυτό το πεδίο θα είναι ο ιδιωτικός τομέας.

«Τον ευχαριστούμε θερμά»

Είναι ενδεικτική η κατακλείδα της ανακοίνωσης του Μαξίμου για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη:

«Με δύο λόγια, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποτελεί το καλύτερο προεκλογικό υλικό για την καμπάνια των επόμενων εκλογών του Οκτώβρη του ’19.

Να βλέπουν οι πολίτες που δηλώνουν αναποφάσιστοι τον κ. Μητσοτάκη και να τρέχουν μαζικά στις κάλπες για να γλιτώσουν την επιστροφή στο ΔΝΤ και την κοινωνική λεηλασία που αυτός πρεσβεύει.

Για αυτή τη σημαντική του προσφορά τον ευχαριστούμε θερμά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v