Πυκνώνει η ομίχλη γύρω από την «τύχη» των συντάξεων στο υπό σύνταξη σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, με ευθύνη και αντιτιθέμενων αναφορών από κυβερνητικά στελέχη.
«Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να μην περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων στο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Με την επισήμανση ότι εάν αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε η «διόρθωση» θα γίνει αργότερα. Πόσο αργότερα; «Είτε στις 15 Οκτωβρίου που θα δοθεί το σχέδιο στην Κομισιόν είτε, στη χειρότερη περίπτωση, στις 5 Νοεμβρίου, οπότε το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο ή το κόκκινο φως». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι «είναι πολύ πιθανό» να κλείσει το θέμα γρηγορότερα, την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα», δηλαδή στο παρά ένα της κατάθεσης του σχεδίου Προϋπολογισμού.
Κατά τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, πάντως, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο εάν θα εφαρμοστεί το 2019 ή όχι το (ψηφισμένο) μέτρο για τη μείωση συντάξεων, αλλά στο πότε θα ανακοινωθεί επίσημα και θεσμικά η ακύρωσή του. Επιμένουν δε, ότι η «μη εφαρμογή» σημαίνει ακύρωση του μέτρου και όχι αναβολή (για κάποιους μήνες) ή «αναστολή» (με ρήτρα επίτευξης του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος).
Προς επίρρωση, τα ίδια επιτελικά στελέχη παραπέμπουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι θεσμοί ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις που είχαν στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο. Για την ακρίβεια, στο σημείο της ανακοίνωσης που αναφέρεται ότι: «... υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου…».
Με το «θα τροφοδοτήσουν», όπως λένε, οι θεσμοί κάνουν σαφές ότι το σχέδιο Προϋπολογισμού δεν έχει «κλείσει», οπότε υπάρχουν περιθώρια να μην συμπεριλαμβάνεται σ΄ αυτό το μέτρο για τις συντάξεις.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στην αντίθετη περίπτωση (σ.σ. που θεωρείται «απίθανη») το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι κάτι περισσότερο από βαρύ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις. Και θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «σηκώσει» το θέμα στην αποψινή του ομιλία στο Βελλίδειο και, κυρίως, αύριο στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ενός τηλεγραφήματος μύρια έπονται
Το αλαλούμ που επικράτησε χθες για το θέμα των συντάξεων ξεκίνησε από τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Σύμφωνα με το οποίο, «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Στο ίδιο τηλεγράφημα τονίζεται μάλιστα ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές έχουν ήδη ενημερώσει για το θέμα και κόμματα της αντιπολίτευσης».
* Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτα τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ διέψευσαν ότι έχουν τέτοια πληροφόρηση και κατηγόρησαν το Πρακτορείο για «κυβερνητική προπαγάνδα».
* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε μεν στη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα των συντάξεων, στηρίζοντας ωστόσο το Πρακτορείο, με τη φράση «σήμερα της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της».
* Το αλαλούμ κορυφώθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε το ΑΠΕ: «Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».
Άλλα κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στην “σιωπή” που τήρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον τελευταίο μήνα, καθώς, όπως λένε, δεν είχε ενθαρρύνει τις διαρροές ή τις δημόσιες δηλώσεις για ακύρωση του μέτρου που αφορά στις συντάξεις, πριν αυτή οριστικοποιηθεί.
Επικαλούνται άλλωστε και τις “θεσμικές” απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη ΔΕΘ όσο και στο Euronews, καθώς περιορίσθηκε να «περιγράψει» την μη εφαρμογή του μέτρου.
Το ίδιο το Πρακτορείο επέμεινε στην είδηση που μετέφερε.