Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική κυβέρνησης-ΝΔ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Η πρόταση του Στ. Θεοδωράκη που έγινε δεκτή από τον Α. Τσίπρα. Προσήλθαν αλλά αποχώρησαν Κουμουτσάκος-Λοβέρδος. Γιατί μιλούν για «προμελετημένη κίνηση» στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Τι απαντά η ΝΔ.

Μετωπική κυβέρνησης-ΝΔ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Επεισοδιακά έγινε η πρεμιέρα του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής καθώς αποχώρησαν οι τομεάρχες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Κουμουτσάκος και Ανδρέας Λοβέρδος, αντίστοιχα.

Στην ουσία, σήμερα συστάθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δρομολόγησε την υλοποίηση της σχετικής πρότασης που είχε καταθέσει την άνοιξη στον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Μάλιστα, η θετική απάντηση είχε συνοδευτεί από την επισήμανση ότι το Συμβούλιο δεν θα ανήκει στην εποπτεία του ΥΠΕΞ αλλά του πρωθυπουργού. Κι αυτό διότι αποφασίσθηκε να μην είναι «διακοσμητικό» αλλά να ασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και τις κρίσεις που κατά καιρούς εκδηλώνονται.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής) είχαν ειδοποιηθεί από τα μέσα Αυγούστου για τη σημερινή, «ιδρυτική» σύσκεψη, που θα είχε ως μοναδικό θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου.

Το μοναδικό κόμμα που είχε απαντήσει αρνητικά στη συμμετοχή του ήταν το ΚΚΕ. Με την έναρξη της σύσκεψης, ωστόσο, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε να διευρυνθεί η ατζέντα και να συζητηθούν θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια, τα ελληνοτουρκικά και τη Ρωσία. Κι όταν αυτό δεν έγινε, αποχώρησε, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και ο κ. Λοβέρδος.

Ως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εξερχόμενος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. «Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα» δήλωσε, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη σύσταση του Συμβουλίου, εφόσον, όπως είπε, υπάρχει το ΚΥΣΕΑ και θα μπορούσε να διευρυνθεί.

«Διαφωνούμε με την πρόταση για την ίδρυση αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι κατά βάση η πρόταση της ΝΔ, γιατί δεν χρειάζεται πια η Ελλάδα άλλο κράτος» τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλες προσλήψεις -περί αυτού πρόκειται-, δεν χρειαζόμαστε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τέσσερις βοηθούς που θα εμπλέκονται στα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να βοηθούν. Δεν δεχόμαστε πια να συζητάμε με προσχήματα αντί να συζητάμε με ειλικρίνεια για θέματα που αφορούν την πατρίδα μας. Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα».

Πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι κανένα κόμμα δεν είχε ζητήσει (προ σύσκεψης) τη διεύρυνση της ατζέντας και ότι ως σημερινό θέμα είχε ορισθεί μόνο η συγκρότηση του Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, μιλούν για «προμελετημένη κίνηση» των δύο εκπροσώπων, προκειμένου να πληγεί ένα τόσο σημαντικό Συμβούλιο, όπως αυτό για την Εξωτερική Πολιτική.

Η στάση της αντιπολίτευσης πυροδότησε σφοδρή αντίδραση του υπουργού Νίκου Κοτζιά. Η ΝΔ έχει αποφασίσει να μη συζητά επί των θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε, όπως τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και προτιμά να επιδίδεται σε ένα συνεχή καταγγελτικό λόγο», υποστήριξε. Εδωσε δε στους δημοσιογράφους την πρόσκληση που είχε αποστείλει στα μέσα Αυγούστου. Κατηγόρησε τον Γ. Κουμουτσάκο γιατί, όπως είπε, παρέλαβε το έγγραφο ο ίδιος και το υπέγραψε στις 17 Αυγούστου. Από τότε, είπε, είχε χρόνο να κάνει παρατηρήσεις για την ημερήσια διάταξη. «Δεν το έκανε, λέγοντας ψευδώς ότι πήρε την πρόσκληση προ διημέρου, μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί και να ακολουθήσει μια πρωτοφανή πολιτική».



 

Γιατί αποχώρησε η ΝΔ από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ, δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια....

...Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v