Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αυτή τη στιγμή επωάζεται στην Ευρώπη το αβγό του φιδιού

Στη δεκαετία του '30 παρέπεμψε ο πρωθυπουργός, υψώνοντας διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους «προοδευτικούς» και τους «νεοφιλελεύθερους» ενόψει ευρωεκλογών. «Βγήκαμε από τα μνημόνια προστατεύοντας την κοινωνική πλειοψηφία», υποστήριξε.

Τσίπρας: Αυτή τη στιγμή επωάζεται στην Ευρώπη το αβγό του φιδιού

Στην άνοδο της ακροδεξιάς και στο αντίδοτό της «κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, ευημερία», εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ειδικής συζήτησης που διεξάγεται από το πρωί για την κατάσταση στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εντάχθηκε στο πρώτο γκρουπ ηγετών που κλήθηκαν να παρέμβουν, ενώ η δική του τοποθέτηση θα έρθει, αντικειμενικά, σε αντιπαράθεση με αυτή του Ούγγρου ομολόγου του κ. Όρμπαν, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα.

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη επωάζεται το αβγό του φιδιού, όπως στη δεκαετία του ’30», είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας εκ νέου για τον «μεγάλο, υπαρκτό κίνδυνο που την απειλεί».

Απευθυνόμενος στη δεξιά πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Λαϊού Κόμματος (ΕΛΚ) πρόσθεσε σκωπτικά ότι «πολλοί από εσάς δεν το αντιλαμβάνονται. Τρέφετε ακροδεξιές δυνάμεις που διεκδικούν να γίνουν πλειοψηφία στην Ευρώπη».

Απαντώντας μάλιστα σε ευρωβουλευτή από την Ουγγαρία, η οποία νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έφερε πρόσφυγες στην Ευρώπη, ότι «τους πρόσφυγες δεν τους φέραμε εμείς αλλά οι πόλεμοι».

Στο οικονομικό πεδίο, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τις γνωστές (σ.σ. και από την εγχώρια αντιπολίτευση) κριτικές για την τακτική της πρώτης κυβέρνησής του στις αρχές του 2015, με το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη να έχει... την τιμητική του, και για το κόστος που στοίχισε αυτή η πολιτική στη χώρα.

«Μιλάτε για 100 δισ. κόστος που είχε η διαπραγμάτευση το 2015. Αν όντως ίσχυε αυτό, τότε θα είχε αυξηθεί αναλόγως και το δημόσιο χρέος», απάντησε και κατηγόρησε τους επικριτές για «στοχευμένες ανακρίβειες».

Αφού καυτηρίασε τις εικασίες για τα επιτεύγματα που «θα» πετύχαιναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη θέση ότι η δική του κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να βγει η χώρα από τα μνημονιακά προγράμματα με προστατευμένη την κοινωνία.

«Αυτό που με κάνει σήμερα ευτυχή δεν είναι η ολοκλήρωση προγραμμάτων προσαρμογής, θα μπορούσε να το κάνει και μία άλλη πολιτική δύναμη, αφήνοντας έρμαιη και απροστάτευτη την κοινωνική πλειοψηφία», είπε.

Προσθέτοντας ότι «το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, με δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους ή με συσσίτια. Δεν θα σας μιλήσω για success story αλλά για την πορεία που ανοίγει δρόμο προς το μέλλον».

Τονίζοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους Προοδευτικούς και τους Νεοφιλελεύθερους», ο κ. Τσίπρας έστειλε στίγμα, ενόψει ευρωεκλογών, στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και όχι μόνο στις δυνάμεις της Αριστεράς.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη για την επικείμενη ομιλία του «Μακεδόνα» πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός «επέστρεψε το μπαλάκι» θέτοντας τη δική του ερώτηση:

«Πώς αποκαλούσαν οι συνάδελφοί σας στο Ευρωκοινοβούλιο και στο ΕΛΚ τον προκάτοχο του Ζόραν Ζάεφ, τον κ. Γκρούεφσκι; Σκοπιανό; 140 χώρες , με πρώτες τις μεγαλύτερες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως Μακεδονία. Και οι ίδιοι αυτοαποκαλούντο Μακεδόνες. Δεν σας είδα να ενοχλείστε μ’ αυτό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v