Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοικτός ο χρόνος των εκλογών από τον Αλ. Τσίπρα

Θέλει εξάντληση της τετραετίας αλλά «όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες». Διαχωρισμός της ιστορίας της ΝΔ από τη «σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη».

Ανοικτός ο χρόνος των εκλογών από τον Αλ. Τσίπρα

Η ασάφεια για τον χρόνο των εκλογών ήταν το στοιχείο που «έβγαλε» η καθιερωμένη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και δείχνοντας ότι επιλέγει με προσοχή τις λέξεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, εν ολίγοις, ότι η πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο για την τελική απόφαση θα συνεκτιμηθεί «η πορεία των πραγμάτων».

Σε πρώτη φάση, αποσυνέδεσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος, όταν φτάσει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Aφού σημείωσε ότι γνωρίζει τη διαφορετική άποψη του κυβερνητικού του εταίρου (για τη Συμφωνία) και την έχει συζητήσει μαζί του, τόνισε: «Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι η βασική στρατηγική επιλογή του είναι να πάμε στις κάλπες στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, καθώς η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία.

Για να καταλήξει στη φράση-κλειδί: «Από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

«Σύγχυση, κούραση και στρατηγικό κενό»

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η (καλλιεργούμενη αλλά… σε μικρές δόσεις) ασάφεια γύρω από τον χρόνο των εκλογών εντείνει τη σύγχυση στην αντιπολίτευση και της προκαλεί εκνευρισμό που, με τη σειρά της, οδηγεί σε λάθη. Ιδιαίτερα επιρρεπή θεωρούν τη ΝΔ, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία του κόμματος στις αρχές του 2016, ζήτησε εκλογές, παρότι είχαν περάσει μόλις πέντε μήνες από τις προηγούμενες.

«Το μόνιμο αίτημα για εκλογές έχει κουράσει και τα στελέχη και τους φανατικούς οπαδούς της ΝΔ, ενώ έχει προκαλέσει στρατηγικό κενό στην ηγεσία της Πειραιώς», διαπιστώνουν.  Και όπως φάνηκε χθες, θα συνεχίσουν να ρίχνουν… μελάνι σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, είτε για να μεγαλώσουν αυτό το «κενό» είτε για να αιφνιδιάσουν, όταν και εάν κριθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες.

Διάλογος ναι, αλλά όχι με «τη σημερινή ΝΔ»

Αίσθηση προκάλεσε ο διαχωρισμός που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στο κόμμα της ΝΔ γενικά και «στη σημερινή ΝΔ». Αφού ανέδειξε, δηλαδή, την ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης «για την επόμενη ημέρα της χώρας», διευκρίνισε: «Οχι με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω, όχι δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά».

Για να προσθέσει εμφατικά ότι η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του κόμματος.

Γενικότερα μιλώντας για συναίνεση, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κουλτούρα του διαλόγου, θέλει να πείσει την κοινωνία και συζητάει με όλες τις δυνάμεις. «Μας ενδιαφέρει και η συζήτηση με τις δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, άλλωστε είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους στην Ευρώπη», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v