Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «γεμάτο» καλάθι της ΔΕΘ με πυξίδα το… Μεσοπρόθεσμο

Πώς αποτιμά το κυβερνητικό επιτελείο τις εξαγγελίες. «Στοχευμένες και κοστολογημένες ανακοινώσεις εντός δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Έμφαση σε επαγγελματίες, νέους και «ειδικές ομάδες». Τι σημαίνει ο στόχος «επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα».

Το «γεμάτο» καλάθι της ΔΕΘ με πυξίδα το… Μεσοπρόθεσμο

Ευρύ πακέτο ελαφρύνσεων, αλλά όχι παροχολογία. Αυτή είναι η αποτίμηση της χθεσινής (και πολυαναμενόμενης) ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, όπως την επιχειρούν επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης. Παραπέμπουν ενδεικτικά και στην ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία καυτηριάζεται μεν η πρωθυπουργική ομιλία χωρίς όμως να γίνεται λόγος για «παροχολογία», όπως συνέβαινε τις προηγούμενες ημέρες.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι (1.00 μμ, ο πρωθυπουργός θα «φωτίσει» πολλά σημεία της χθεσινής ομιλίας και να δώσει έμφαση στο αναπτυξιακό πεδίο που (ως είθισται...) δεν συγκεντρώνει τα φώτα των προβολέων.

Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε έναν άκρως σημαντικό και καθοριστικό στόχο: στο τέλος της επόμενης διετίας η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, πετυχαίνοντας «επενδυτική έκρηξη». Καθοριστικός στόχος, δεδομένου ότι η εν λόγω «επιστροφή» θα συμπέσει με την ολοκλήρωση της χρήσης του «μαξιλαριού ρευστότητας» και, άρα, τον σταθερό δανεισμό της από τις αγορές.

Οι αποδέκτες των ελαφρύνσεων

Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών:

* Κινήθηκε αυστηρά εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο, αποφεύγοντας κάθε ακοστολόγητο και μη στοχευμένο... «θα».

* Ακόμα και για το μείζον θέμα της μείωσης των συντάξεων, φωτογράφισε με απόλυτη ευκρίνεια την ακύρωση του μέτρου (σ.σ. που απαίτησε το ΔΝΤ πέρυσι), αλλά δεν εμφάνισε μία τέτοια εξέλιξη ως μονομερή ενέργεια. Αντιθέτως, σημείωσε ότι, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 θα επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου» (σ.σ. της νέας μείωσης των συντάξεων). Για να προσθέσει: «αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα, θα την εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν».

* Απευθύνθηκε στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και δη, στους ελεύθερους επαγγελματίες. Μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στην κοστολογημένη και «απλωμένη» στη διετία 2019-2020 μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων (κατά τέσσερις μονάδες), στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών («με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω») και των αγροτών, στη μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών («στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ τον μήνα).

* Ειδικά για τους αγρότες, πέραν της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ανακοίνωσε την κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς-ΚΝΣΕΠ και για ανενεργές επιχειρήσεις.

* Προς επαλήθευση του ρεπορτάζ, εξήγγειλε μείωση συνολικά του ΦΠΑ και όχι μόνο στην εστίαση (κατά δύο μονάδες ο μεγάλος και κατά μία μονάδα ο μικρός), αλλά, εν προκειμένω η χρυσή τομή αφορά στον χρόνο εφαρμογής: από 1/1/2021.

* Για τους πιο αδύναμους εργαζόμενους επαναβεβαίωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού (σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς) και την επιδότηση ενοικίου με ποσά 70-200 ευρώ για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, με εισοδηματικά κριτήρια.

* Ειδικά για τους νέους, ανακοίνωσε εκ νέου την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ ως αντιστάθμισμα προς τους εργοδότες εξήγγειλε την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για αυτή την ηλικιακή ομάδα σε ορίζοντα διετίας (50% από 1/1/2019 και 100% από 1/1/2020).

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή των διαπραγματεύσεων για τις μεταμνημονιακές «ανάσες», οι θεσμοί είχαν αντιδράσει δριμύτατα για την κατάργηση του υποκατώτατου και, μάλιστα, «περισσότερο και από τη μη μείωση των συντάξεων», κατά κυβερνητικό παράγοντα.

* Ο πρωθυπουργός δεν άφησε... παραπονεμένες τις λεγόμενες «ειδικές ομάδες», αφού (ελέω και του ΣτΕ) ανακοίνωσε την καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακοούς, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ - και μάλιστα εντός του 2018.

Εννοείται ότι ο κ.Τσίπρας υπεράσπισε με σθένος τη Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ.το μοναδικό σημείο της ομιλίας που δεν χειροκρότησε ο Πάνος Καμμένος), με τον «αέρα» της μικρής συμμετοχής, σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, στο «μακεδονικό» συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v