Η ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ έφτασε και σε λίγες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το μεταμνημονιακό προγράμμά του το οποίο στα βασικά σημεία θα έχει ορίζοντα τετραετίας.
Το ενδιαφέρον, εντός και εκτός της χώρας, βρίσκεται στο μείγμα. Στο κατά πόσον, δηλαδή, θα δώσει τις ανάσες σε μία κοινωνία που δεινοπάθησε στην μνημονιακή οκταετία χωρίς, παράλληλα, να στείλει στις αγορές σήμα “αντάρτικου” και μη προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Οι επιτελείς του Μαξίμου διαβεβαιώνουν... μονότονα ότι το μείγμα “έχει βρεθεί”. Αφενός, λένε, θα δοθούν οι “ανάσες” που έχει ανάγκη η κοινωνία (ώστε να αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα) και η ανάπτυξη, αφετέρου, θα στείλει το θετικό σήμα σε θεσμούς και αγορές εντάσσοντας τα παραπάνω στο συμφωνηθέν δημοσιονομικό χώρο “που ορίζεται στο Μεσοπρόθεσμο”.
Ως παράδειγμα, εμφανίζουν το θέμα των συντάξεων: “δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως π.χ. της ενοποίησης των Ταμείων ή του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών παρότι θα υπάρξουν μειώσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, ωστόσο δεν θα κοπεί η προσωπική διαφορά μεταξύ παλιών και νέων συντάξεων, όπως ψηφίσαμε κατ΄απαίτηση του ΔΝΤ πέρυσι”.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν ο κ. Τσίπρας απαντήσει με ευθύτητα και σαφήνεια στο θέμα της ακύρωσης του εν λόγω μέτρου ή εάν θα το περιγράψει παραπέμποντας στο Σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.
Οι πληροφορίες παραμένουν αλληλοσυγκρουόμενες εξαιτίας (και) της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη, για τον πρώτο έλεγχο της μεταμνημονιακής “σφικτής” εποπτείας.
Επίσης, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών (“κατά τρεις μονάδες”) θα πέσει στις επιχειρήσεις και όχι (“τόσο”) στα φυσικά πρόσωπα, ενώ πηγές από το οικονομικό επιτελείο εμφανίζουν “χλωμή” την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.
Αντιθέτως, εμφανίζουν ως βέβαιη την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (σ.σ. σε ορίζοντα τετραετίας) μέσα από νέο τρόπο φορολόγησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και όλες τις εργασιακές επανορθώσεις.
Στα μέτρα θα περιλαμβάνεται πιθανότατα και η «13η σύνταξη». Κατά τις πληροφορίες θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα είναι «σύνταξη» αφού θα αφορά όλα τα τμήματα των οικονομικά αδύναμων.
ΣΕΒ, Μητσοτάκης και «μνημονιακά άλλοθι»
Για τις αντιδράσεις που εγείρονται από τον ΣΕΒ (ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού άνω του 1%) και από πλευρές του Βερολίνου (ως προς τη μη μείωση των συντάξεων), οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τις εμφανίζουν ως “αναμενόμενες”, που “δεν θα ακυρώσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα”, αντιτάσσοντας την θετική θέση των Επιμελητηρίων (για το μισθολογικό).
Επ' αυτών, το Μαξίμου περιμένει… με ενδιαφέρον την κορύφωση των αντιδράσεων από πλευράς ΝΔ, προκειμένου να αναδειχθούν οι περίφημοι “δύο κόσμοι” που εκφράζουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Δεδομένης της σκληρής κριτικής που έχει επιφυλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις “ανάσες”, έστω και σε επίπεδο πληροφοριών, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναδείξει μία παράμετρο που θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης: ότι, δηλαδή, “τα Μνημόνια ήταν ευλογία” για τις πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να κινηθούν αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα, αλλά “έκρυβαν” τις επιθυμίες τους πίσω από τα εκατοντάδες μνημονιακά προαπαιτούμενα.
“Γι΄αυτό θα ήθελαν να παρατεθεί το τρίτο δανειακό πρόγραμμα ή να μπούμε σε προληπτική γραμμή στήριξης, προκειμένου να έχουν το άλλοθι για συνέχιση της λιτότητας και για γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους”, λένε.
Ήδη, το κυβερνών κόμμα ανέβασε στα social media το πρώτο «μπουκέτο» των δεσμεύσεων Μητσοτάκη ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση. Και ερμηνεύοντας την προειδοποίηση-απειλή του αρχηγού της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό «να μην τολμήσει να προνομοθετήσει (θετικά) μέτρα που ξεπερνούν τον βίο της κυβέρνησης».