Με νέα πρόσωπα από «τη γενιά του Τσίπρα», με τα αναμενόμενα ανοίγματα στη λεγόμενη λαϊκή δεξιά και στην κεντροαριστερά, με... υποχώρηση κομματικών δυνάμεων και με εκπλήξεις, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Δεδομένου ότι το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ακουγόταν έντονα τους τελευταίους... μήνες, η έκπληξη, ως προς το κεντροαριστερό άνοιγμα, προκλήθηκε από την υπουργοποίηση της Μυρσίνης Ζορμπά. Κι αυτό διότι, επί εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, ανήκε στους λεγόμενους «Σημιτικούς», έχοντας διατελέσει ευρωβουλευτής (2000-2004), ενώ είναι μέλος του ΔΣ του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας».
Οι πληροφορίες φέρουν την κα Ζορμπά να έχει «έλθει κοντά» με το επιτελείο του πρωθυπουργού τον τελευταίο χρόνο και, προφανώς, αυτήν εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν έλεγε σε συνομιλητές του τις προηγούμενες ημέρες ότι «συζητά (για τον ανασχηματισμό) με πρόσωπα από την κεντροαριστερά που δεν έχουν αναφερθεί στα σχετικά ρεπορτάζ»…
Η υφυπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα ήταν αποτέλεσμα της προσέγγισής της με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος την πρότεινε μαζί με άλλα πέντε στελέχη των ΑΝΕΛ.
Η εξέλιξη «ξένισε» τμήμα του αριστερού ακροατηρίου, βοηθούντων και παλιών αναρτήσεων στο Διαδίκτυο της ιδίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ή επικριτικών κομματικών δημοσιευμάτων για δηλώσεις της όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ.
«Το τι πίστευε ή έλεγε η κα Παπακώστα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 δεν είναι πρόβλημα, το αντίθετο», υποστηρίζουν συνομιλητές της και εξηγούν: «Οπως η ίδια αναθεώρησε κρίνοντας τις μάχες που έδωσε η κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια, έτσι θα ζητήσει και από τους ‘κοινωνικά δεξιούς’ να κάνουν το ίδιο»...
Κατά τα λοιπά:
* Τα βασικά υπουργεία, οικονομικά και κοινωνικά (Υγείας-Παιδείας) καθώς και το ΥΠΕΞ, δεν άλλαξαν σύνθεση, όπως αναμενόταν.
Ο Γιάννης Δραγασάκης παρέμεινε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, διαψεύδοντας όσους τον ήθελαν να είχε αντικαταστήσει «προσωρινά» τον Δημήτρη Παπαδημητρίου τον Φεβρουάριο.
* Θεωρείται πολύ σημαντική η ανάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον μέχρι χθες Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου. Όχι τόσο για τις νομικές γνώσεις του (σ.σ. είχε την ευθύνη και «χτένιζε» τα νομοσχέδια), όσο για τις σκληρές μάχες που θα προκαλέσουν οι επικείμενες δικαστικές εξελίξεις γύρω από τις υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κοντονής (σ.σ. στον οποίον χρεώνεται «μη αποδοτική συνεργασία» με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο) αρνήθηκε να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε μένει στον ρόλο του «απλού» βουλευτή.
* Η Όλγα Γεροβασίλη ορίστηκε, τελικά, υπουργός Προστασίας του Πολίτη με υφυπουργό την κα Παπακώστα. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το «δίδυμο» θα τα καταφέρει, αφενός, διότι η κα Γεροβασίλη «έχει ηπειρώτικο τσαγανό» και, αφετέρου, διότι η κα Παπακώστα γνωρίζει καλά τον χώρο των ένστολων απ' όπου αντλεί και την εκλογική της δύναμη.
* Ο Αλέξης Χαρίτσης αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας υπουργός Εσωτερικών. Ο ίδιος, ως «μίστερ ΕΣΠΑ», ήταν κεντρικό κυβερνητικό πρόσωπο στα Περιφερειακά Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους 13 μήνες ανά την επικράτεια και, ως εκ τούτου, συνεργάστηκε στενά με το σύνολο των δημάρχων και περιφερειαρχών της χώρας. «Τώρα θα είναι ο πολιτικός τους προϊστάμενος», η επισήμανση.
* Η υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) εγκατέλειψε το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης λόγω «σκοπιανού» και διαφωνίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον, «συγκατοικεί» με τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας, στην υφυπουργική θέση που συστάθηκε.
Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέλαβε ο μέχρι προχθές Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, με τον Φώτη Κουβέλη να αντικαθιστά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Ναυτιλίας, λόγω «αυξημένων προβλημάτων και προκλήσεων στο ναυτιλιακό χώρο».
Το «νέο αίμα»
* Η «γενιά του Τσίπρα» είχε... την τιμητική της στον ανασχηματισμό, όπως είχαν προϊδεάσει συνεργάτες του τις προηγούμενες ημέρες.
Πλην του κ. Καλογήρου:
Η μέχρι χθες διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου ανέλαβε υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και είναι το νεότερο μέλος της κυβέρνησης, μόλις 30 ετών.
Ο Λευτέρης Κρέτσος ορίστηκε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής από Γενικός Γραμματέας του υπουργείου.
Ο βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης, 33 ετών, ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Θεωρείται αντιεθνικιστής, με προσανατολισμό στα αναπτυξιακά. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα είναι ότι του ανατέθηκε η «υπογραφή» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, 46 ετών, ορίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «εκτοπίζοντας» τον Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος κατείχε τη θέση από τον Ιανουάριο του 2015.
Ο Ακρίτας Καϊδατζής, 45 ετών και διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, στη θέση του κ. Καλογήρου.
Άλλα αξιοσημείωτα:
* Το κόμμα δεν εκπροσωπήθηκε κατά τις προσδοκίες τόσο της πλειοψηφίας όσο και των «53». Έτσι, όχι μόνο δεν μπήκαν στην κυβέρνηση στελέχη όπως ο Θοδωρής Δρίτσας ή ο Νίκος Φίλης, αλλά... βγήκε ο ενεργός κομματικά Γιάννης Μπαλάφας, καθώς καταργήθηκε η θέση υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
* Ειδικά για τους «53», ο αντίλογος είναι ότι «πέρασαν» την πρότασή τους να γίνει ο Πάνος Σκουρλέτης Γραμματέας του κόμματος, ενώ επισημαίνεται ότι το Εσωτερικών «πέρασε» στον κ. Χαρίτση, που προέρχεται από την εν λόγω ομάδα.