Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφάσεις για τους… ανασχηματισμούς σε κόμμα και κυβέρνηση

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή τη Δευτέρα με θέμα (και) την εκλογή νέου Γραμματέα του κόμματος. Σκουρλέτης, Παππάς ή… τρίτο πρόσωπο. Στο παζλ του ανασχηματισμού ονόματα όπως του Κ. Μίχαλου ή της Κ. Παπακώστα, επαφές με πρόσωπα από την κεντροαριστερά.

Αποφάσεις για τους… ανασχηματισμούς σε κόμμα και κυβέρνηση

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα θα σημάνει, πλην άλλων απροόπτων, την αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε χθες, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, «ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα για το κυβερνών κόμμα», ωστόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η αλλαγή προσώπου στη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι μπορεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός να αποτελεί προνόμιο του (εκάστοτε) πρωθυπουργού, ο κομματικός, όμως, αποφασίζεται συλλογικά σε ένα κόμμα που δεν είναι «αρχηγοκεντρικό» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιχείρηση lifting της Κουμουνδούρου αποδείχθηκε περίπλοκη υπόθεση, καθώς επιχειρείται εν όψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων εντός του 2019 (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές... ή αντιστρόφως).
Τούτο σημαίνει ότι στη θέση του Γραμματέα πρέπει να μετακινηθεί έμπειρο και ενωτικό στέλεχος ώστε αφενός να αποτραπούν οι συνήθεις εσωκομματικές γκρίνιες και, αφετέρου, να έχει την «πυγμή» να κινητοποιήσει τον μηχανισμό, ο οποίος βρίσκεται εν υπνώσει τα τελευταία τρία χρόνια – όπως συμβαίνει σε όλα τα κυβερνώντα κόμματα.

Σκουρλέτης, Παππάς ή… τρίτος;

Η επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη δεν μοιάζει να είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη – τουλάχιστον προς το παρόν . Οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Εσωτερικών να έχει θέσει σοβαρές προϋποθέσεις προκειμένου να αποδεχθεί την μετακίνηση από την κυβέρνηση στο κόμμα.

Η πιο σημαντική, είναι η πλαισίωσή του από ομάδα στελεχών της επιλογής του που θα χαράζει και θα υλοποιεί την καθημερινή τακτική – κάτι σαν «πρωινός καφές» δηλαδή, αλλά με θεσμικές αρμοδιότητες.

Κάποιες πληροφορίες εμφανίζουν ως προϋπόθεση ακόμα και την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου από την Κεντρική Επιτροπή ώστε να εκπροσωπηθούν περισσότερο οι «53», των οποίων η παρουσία υποχώρησε στο συνέδριο του 2016 και στα νέα όργανα.

Το τελευταίο που θέλει ο κ. Τσίπρας και η ηγετική πλειοψηφία ενόψει εκλογικής χρονιάς είναι «δυσαρέσκειες και αντάρτικα» στο κόμμα, παρότι η συνένωση όλων των ομάδων (πλην «53») σε μία, στις αρχές της άνοιξης, διευκόλυνε την υποστολή των εσωκομματικών «σημαιών».

Για τον λόγο αυτό, εάν δεν βρεθεί λύση με τον κ. Σκουρλέτη, θα προωθηθεί για τη θέση του Γραμματέα άλλο στέλεχος το οποίο, πιθανότατα, θα μετακινηθεί από κυβερνητική θέση και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα προέρχεται από την ηγετική («προεδρική») πλειοψηφία.

«Δεν θα πρόκειται για στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού που έπαιξε και θα παίξει εκ νέου κεντρικό ρόλο στην εκλογική επικοινωνιακή μάχη του Μαξίμου», επιμένουν άλλες πηγές, δεδομένου ότι τις τελευταίες ώρες ακούγεται το όνομα του Νίκου Παππά.

Τα «ανοίγματα» του ανασχηματισμού

Πέραν της κομματικής παραμέτρου, ο κ. Τσίπρας καλείται εκ των πραγμάτων να ολοκληρώσει το παζλ του ανασχηματισμού, βάζοντας στη θέση τους τα «κομμάτια» που αφορούν τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και, ίσως, προς την κεντροδεξιά.

Ως είθισται, η παρέλαση ονομάτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευτεί ότι συζητά με πρόσωπα που δεν έχουν απασχολήσει ... τα ρεπορτάζ.

Συνεργάτες του περιορίζονται να διαψεύδουν φήμες που αφορούν την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση ή τον Κωνσταντίνο Μίχαλο και την Κατερίνα Παπακώστα, αντίστοιχα – με την τελευταία να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Πάνο Καμμένο. (Το όνομα του κ. Μίχαλου πάντως δεν έχει αρνητικό πέρασμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δομικές αλλαγές περιλαμβάνουν σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας-Εμπορίου, την οποία πολλοί εισηγούνται για να αναδειχθεί η κυβερνητική προτεραιότητα).

Σαρωτικός ή στοχευμένος;

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη απόφαση που καλείται να πάρει ο κ.  Τσίπρας αφορά στο στίγμα του ανασχηματισμού: σαρωτικός ή στοχευμένος;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, έχει δεχτεί εισηγήσεις και για τις δύο επιλογές, οι οποίες, πάντως, έχουν ένα κοινό στοιχείο: την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα «της γενιάς του», δηλαδή «σαραντάρηδων» που συνδυάζουν πτυχία-τεχνοκρατικές ικανότητες, πολιτική (αριστερή) προσήλωση, όρεξη για... τρεχάλα και καθαρό παρελθόν. Κι αυτό διότι θεωρήθηκε επιτυχημένο το «πείραμα» με τους Τζανακόπουλο, Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Βασιλειάδη και Ηλιόπουλο.

«Ειδική περίπτωση» θεωρούνται οι υπουργικές/υφυπουργικές θέσεις που έχουν δοθεί στους ΑΝΕΛ και, φυσικά, το υπουργείο Άμυνας στον Πάνο Καμμένο. Τυχόν μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο θα έπρεπε να ζητηθεί από τον ίδιον, κάτι που δεν δείχνει να έχει συμβεί.

Για λόγους προφανείς, όπως λέγεται, αμετακίνητοι θεωρούνται ο Νίκος Κοτζιάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v