Ο κύκλος των δημοσιονομικών μέτρων έκλεισε, αυτός που ανοίγει είναι ο σχεδιασμός για ενίσχυση του εισοδήματος και τόνωση της ανάπτυξης μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις για καλύτερο κράτος. Η σύγκρουση με τη ΝΔ αφορά αυτό το στοιχείο διότι το πρόγραμμά της είναι το μνημόνιο, ως λογική, ως κατεύθυνση, ως οικονομικός τρόπος διακυβέρνησης. Γι΄αυτό και έχει «στενοχωρηθεί» με την έξοδο από το μνημονιακό δανειακό πρόγραμμα.
Αυτό το στοιχείο της «μεταμνημονιακής εποχής» ανέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στόχευση στην αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος.
Αναφερόμενος (μέσω της ΕΡΤ) στο κλίμα πόλωσης που επικρατεί μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Μιλώντας ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το διακύβευμα από δω και πέρα (κυρίως προς τις εκλογές) θα είναι «η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, διότι αυτή ήταν πάντα». Και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός ήταν πάντα ενωμένος απέναντι σε κάτι, άρα η ενότητα δεν είναι μία αφηρημένη έννοια που μέσα της μπορούν να χαθούν οι διαφορές. Στη βάση των διαχριστικών γραμμών αναδεικνύονται οι διαφορές. Η πολιτική είναι σύγκρουση ιδεών, σύγκρουση πολιτικών σχεδίων και στόχων, επομένως γιατί μας φοβίζει η σύγκρουση;».
Σ΄αυτό το πλαίσιο – και απαντώντας σε ερώτηση περί των συμμαχιών – τοποθέτησε την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού πολιτικού ρεύματος που θα υποστηρίξει την ενίσχυση του εισοδήματος και την τόνωση της ανάπτυξης μέσα από δομικές μεταρρυθμίσει για καλύτερο κράτος.
Κάλεσε δε σε απομόνωση «το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στη ΝΔ», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για «ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς» και στον «παροξυσμό του Άδωνι Γεωργιάδη».
Ειδικά για την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα «τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», ο κ.Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός φωτογράφισε «ένα ολόκληρο διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» που οδήγησε τη χώρα στην κρίση. «Ο κ.Παπαδήμος στη διαδικασία μεταμόρφωσης της ελληνικής κοινωνίας έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο. Γιατί πρέπει να ξεχάσουμε παράγοντες της ελίτ που έπαιξαν αυτό τον ρόλο;», αντέστρεψε το ερώτημα.
«Δεν είναι αναγκαία η μείωση των συντάξεων»
Καλώντας ειδικά τη ΝΔ να αντιληφθεί ότι ο κύκλος των δημοσιονομικών μέτρων έκλεισε (ό,τι ήταν να ληφθεί, ελήφθη») και, άρα, δεν υπάρχει λόγο παραμονής στο μνημόνιο, απάντησε στα άμεσα και επείγοντα βήματα που αφορούν την κοινωνία.
--- Αντικειμενικά δεν είναι αναγκαία η μείωση των συντάξεων για να πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% διότι πιάστηκε πέρυσι, θα πιαστεί και φέτος.
--- Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν επανέλθει από τη στιγμή που έληξε το πρόγραμμα. Τα μείζονα που αφορούν τους εργαζόμενους είναι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η αρχή της επεκτασιμότητας.
---Έχει θεσμοθετηθεί η διαδικασία διαβούλευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η κυβέρνηση θα εκκινήσει τη διαδικασία, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί για την επομένη της εξόδου από το μνημόνιο.
--- Το «μαξιλάρι ρευστότητας» έχει ήδη συσταθεί για να χρηματοδοτεί ανάγκες της χώρας, ωστόσο δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την έξοδο στις αγορές. Τα επίπεδα των ελληνικών επιτοκίων είναι στα επίπεδα του 2006-2007
--- Οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι της χώρας (σ.σ. από την Κομισιόν) ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.