«Μέχρι την Παρασκευή να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες» είναι η εντολή που έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε υπουργούς και συνεργάτες, αναφορικά με το τρίπτυχο: ενίσχυση των πυρόπληκτων, νέα Πολιτική Προστασία, δρομολόγηση κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό, ρέματα, αναδασωτέες εκτάσεις.
Οι συσκέψεις ήταν συνεχείς και χθες στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό «σε ρόλο... σκληρού διοικητή να ελέγχει την υλοποίηση των αποφάσεων και να δίνει ασφυκτικές διορίες για την κάλυψη των κενών», σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαδικασίες των ημερών.
Κατά συνάδελφό του, η κατά μέτωπο επίθεση που έχει εξαπολύσει στον κ. Τσίπρα η ΝΔ («οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο» κ.λπ.) έχουν επιφέρει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, κάνοντας το Μαξίμου να θυμίζει ... «εργοστάσιο».
Μετά τις καρατομήσεις των τελευταίων ημερών (σ.σ. χθες αντικαταστάθηκε, όπως αναμενόταν, και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης) το κυβερνητικό επιτελείο «μοντάρει» τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις που είχαν γίνει στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Δηλαδή:
* Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει αύριο τον νέο φορέα Πολιτικής Προστασίας, από κοινού με τους υπουργούς Χριστόφορο Βερναρδάκη και Πάνο Σκουρλέτη. Τον πυρήνα του σχεδίου τον επεξεργάσθηκε ο κ. Βερναρδάκης και το βασικό στοιχείο του είναι πως θα πρόκειται για ενιαίο φορέα, με διοικητική δομή, στελέχωση από υπηρεσιακούς παράγοντες (πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τοπική Αυτοδιοίκηση), επιχειρησιακό επικεφαλής και κυβερνητική εποπτεία, ώστε να μην διαχέονται οι ευθύνες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν, πιθανότατα, στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στο Λαύριο για τα αυθαίρετα
* Σήμερα το πρωί (11.30 πμ) ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή του υπουργού και του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλου, του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, των Δασαρχών της Αττικής, τους Γενικούς Διευθυντές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η περιοχή επελέγη εξαιτίας της σωρείας πολεοδομικών παραβάσεων που έχουν σημειωθεί διαχρονικά σ΄ αυτή.
Τα πρώτα 61 ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων άρχισαν να επιδίδονται, ενώ οι μπουλντόζες θα «πιάσουν δουλειά» μετά την παρέλευση πέντε ημερών.
Στο Μαξίμου οι κάτοικοι
Χθες, μία από τις συσκέψεις στο Μαξίμου έγινε με πρωτοβουλία των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές, Μάτι και Νέο Βουτζά, συντονιστικές επιτροπές των οποίων συναντήθηκαν με τον κ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, κατά την τρίωρη σύσκεψη οι κάτοικοι έθεσαν μια σειρά από εύλογα αιτήματα για τη μάχη της αποκατάστασης. «Δεσμεύτηκα ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τη κάλυψη των αναγκών όλων των κατοίκων. Κανένας και τίποτα δε θα ξεχαστεί», τόνισε.
Η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ
Η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με την «επόμενη μέρα» της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν άφησε περιθώρια διθυραμβικής υποδοχής της εκταμίευσης «της τελευταίας δόσης του τελευταίου δανειακού προγράμματος», ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα προστεθεί στο «μαξιλάρι ρευστότητας» για τις μεταμνημονιακές ανάγκες της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε καταλήξει, πριν την τραγωδία, στην απόφαση να μην υποδεχθεί με «φιέστα» την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια, προτιμώντας να ρίξει το βάρος στα μέτρα άμβλυνσης της οκταετούς λιτότητας και στις αναπτυξιακές κινήσεις.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, πάντως, σχολίασε την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ ως κίνηση που «σηματοδοτεί και την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων».
Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Τώρα μπορεί να ανοίξει μία νέα σελίδα προόδου, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Έχουμε πλέον πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά και επιτέλους μία νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία».