Τα αυθαίρετα δεν είναι άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση της κρίσης, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου. Αυτά υπήρχαν εδώ και 40 χρόνια. Είναι όμως πρώτη φορά που κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι.
«Ας διαχωρίσουμε τις διαχρονικές ευθύνες για την άναρχη δόμηση και όσα δεν κάναμε στη δασοπροστασία από την άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και την ακόμα πιο άθλια προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης όσων δεν έγιναν τις κρίσιμες ώρες».
Όπως είπε, αποφάσισε ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να εμπλακεί σε μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών. Αλλά τα γεγονότα και όσα λένε όσοι έζησαν την τραγωδία έχουν πολύ περισσότερο βάρος και αλήθεια από ανακοινώσεις υπουργών.
«Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνω τα πάντα για να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες».
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να μη ζήσουμε ξανά τέτοια τραγωδία. Οι πολίτες δεν θέλουν άλλα λόγια και άλλα ψέματα», τόνισε.
Στέκομαι απέναντί σας έτοιμος για να αναλάβω την ευθύνη. Εχουμε ομάδα για να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, συμπλήρωσε.
Η πολιτική ευθύνη
Απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δήλωσε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. «Οταν αναλαμβάνεις πολιτική ευθύνη, πρέπει να τη συνοδεύεις από μια πράξη.
Αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, συνέχισε. Ο κος Τόσκας, ο κος Σκουρλέτης, η κα Δούρου, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έπρεπε να έχουν φύγει. Ποιος έχει εμπιστοσύνη ότι θα αντιμετωπίσουν μια άλλη καταστροφή;».
Μίλησε για σόου του Αλ. Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας, σε μια στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι υπάρχουν νεκροί και ήμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια καταστροφή.
«Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα μόνο ανικανότητα. Του χρεώνουν πρωτοφανή κυνισμό και θράσος αλλά και έλλειψη ικανότητας συναισθηματικής επαφής με το πρόβλημα. Η διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ενδεχομένως προσπάθεια συγκάλυψης».
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άργησε τόσο να επισκεφτεί το Μάτι και τον τρόπο που πήγε, συμπλήρωσε.
Τα αυθαίρετα και η ανάγκη αλλαγών
Οπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ, πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις ακινήτων. Ποιοι ασκούν σήμερα κριτική για τα αυθαίρετα, αναρωτήθηκε. Αυτοί που προχώρησαν σε ταυτοποιήσεις αυθαιρέτων με ακόμα καλύτερα κίνητρα;
Σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης είπε ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να είναι αυτός που αποφασίζει, πάνω από υπουργούς και πρωθυπουργό.
Μίλησε για την ανάγκη ανάλυσης κινδύνου ανά περιοχή από φυσικά φαινόμενα. Από το 2007 μιλώ για την ανάγκη σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής. Όπως είπε, «έχω τη μέθοδο και την οργανωτικότητα να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η περιοχή στο Μάτι πρέπει να αναδομηθεί και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα στηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια, ανεξαρτήτως κόστους.
Απαντώντας σε ερώτηση ποια διαφορά βλέπει στους χειρισμούς του 2007 και σήμερα, παραδέχτηκε ότι «έγιναν λάθη το 2007», αλλά τότε η φωτιά ήταν 100 φορές μεγαλύτερη. Ως βουλευτής της ΝΔ είχα ασκήσει κριτική στην τότε κυβέρνηση, δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι τότε δεν υπήρχε θέμα πολιτικής ευθύνης καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη παραιτηθεί και η χώρα όδευε σε εκλογές.
H εξεταστική επιτροπή
Όπως είπε ο ίδιος προβληματίζεται για το εάν πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή και τάχθηκε περισσότερο υπέρ μιας τεχνοκρατικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα και θα υποβάλει προτάσεις. Θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, εκτίμησε.
Να κατεδαφιστούν άμεσα τα αυθαίρετα σε αναδασωτέες περιοχές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για ενδεχόμενο εμπρησμό και οικονομικά συμφέροντα, σημείωσε: «Το έχω πει από το 2008. Πρέπει να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα σε κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε περιοχές οι οποίες έχουν κριθεί αναδασωτέες. Είναι αδιανόητο αυτό.
Επίσης, είναι αδιανόητο με τη σημερινή τεχνολογία να μην γνωρίζουμε τι χτίζεται στην Ελλάδα και πού, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ερωτηματικά για τη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας
Σε ερώτηση για τα χρήματα των ομογενών που κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό για τους πληγέντες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης για την διαχείριση των χρημάτων».
«Ελπίζουμε ότι τα χρήματα θα τύχουν διαχείρισης με την απαραίτητη διαφάνεια και σοβαρότητα. Ωστόσο, αν κρίνω από κάποια πρόσωπα που επελέγησαν από τον κ. Σπίρτζη επιτρέψτε μου να έχω κάποιες αμφιβολίες.», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Μαξίμου: Δεν μπορεί οι ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης
Από την πλευρά του το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει πως «σε μία συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας».
«Δεν μπορεί, όμως, οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες» καταλήγει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.