Συνάντηση -αλλά χαμηλών προσδοκιών- θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι (3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Παρότι η ατζέντα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, στην κορυφή θα βρεθεί το ζήτημα με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που παραμένουν επί τετράμηνο στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες στους δύο στρατιώτες και θα ζητήσει να προσδιοριστεί η δίκη τους. Εάν ο κ. Ερντογάν θέσει (και επισήμως) θέμα «ανταλλαγής» με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας θα παραπέμψει στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν και θα επικαλεσθεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων χθες, τόσο στη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ (από κοινού με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά την καγκελάριο για την υπόθεση) όσο και στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της. Και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πληγή που καλώ τη γειτονική χώρα να επουλώσει με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών», ήταν η αποστροφή της ομιλίας του.
Απαντήσεις δεν πήρε. Ωστόσο, όπως μεταφέρεται, το κλίμα ήταν σαφώς αρνητικό για την Τουρκία -η οποία άλλωστε κρατά φυλακισμένους και άλλους πολίτες, κυρίως Γερμανούς και Αμερικανούς, χωρίς κατηγορητήριο.
Καμμένος: Μην περιμένετε εκλογές
Το «μείζον θέμα» (όπως είχε χαρακτηρισθεί πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών) της πρόσκλησης ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προχώρησε χωρίς… επιπλοκές και με τη συμμετοχή του κ. Καμμένου.
Ο κυβερνητικός εταίρος προσπάθησε να «γειώσει» τη διαδικασία, λέγοντας (στους δημοσιογράφους) ότι η διαδικασία ένταξης δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, διότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα κερδίσει το δημοψήφισμα.
Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε πέταξε και την εκλογική μπάλα στην εξέδρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
«Η πΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν…»
Η ίδια η απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την κυβέρνηση, διέψευσε τη ΝΔ και καθησύχασε τους ΑΝΕΛ. Κι αυτό διότι τονίζεται ρητώς ότι: «Αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν (ο λαός της πΓΔΜ) δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η απόφαση του ΝΑΤΟ δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να διαχειρισθεί το εσωτερικό πρόβλημα που προκάλεσε η συμφωνία στο ονοματολογικό.
Αντιθέτως, αφήνει χωρίς όπλα τη ΝΔ, η οποία επέμεινε και χθες, δια του αρχηγού της, ότι η πρόσκληση ένταξης της πΓΔΜ στερεί από την Ελλάδα το ατού του «βέτο», εμφανίζοντας τη διαδικασία ως τετελεσμένο γεγονός.
Θέση που υποστήριξε δημοσίως και η Φώφη Γεννηματά από πλευράς ΔΗΣΥ.