Μία νυχτερινή τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να τροφοδοτήσει εκ νέου εκλογικά σενάρια και να κάνει άνω-κάτω την εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή για τον «Κλεισθένη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι βουλευτές ζητούν να ορισθεί ως χρόνος του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών η Κυριακή πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε ο δεύτερος γύρος, σε όποιες περιοχές χρειαστεί, να συμπέσει με τις ευρωκάλπες. Κι αυτό, παρότι στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» (σ.σ. τις μεταρρυθμίσεις στους δήμους και το εκλογικό σύστημα στις δημοτικές εκλογές) επρόκειτο να ορισθεί ως χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Οκτώβριος του 2019.
Το στοιχείο που προκαλεί συζητήσεις για τα κίνητρα της τροπολογίας είναι οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να την κάνει αποδεκτή, πληροφορίες που ενισχύθηκαν σήμερα το πρωί. Σε μία τέτοια εξέλιξη, τον Μάιο θα «στηθούν» τρεις κάλπες (ευρωεκλογές-δημοτικές-περιφερειακές), με ερώτημα εάν… θα χωρέσει και τέταρτη, για τις εθνικές εκλογές.
Μέχρι αργά τη νύχτα, δεν υπήρχε κυβερνητική τοποθέτηση επ' αυτού.
Τρία εκλογικά σενάρια
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη απαντούν, φυσικά, ότι ο χρόνος της εθνικής κάλπης δεν προαναγγέλλεται, παραπέμπουν σε εξελίξεις που θα αλλάξουν το πολιτικό κλίμα και αποδίδουν στον παρατεταμένο εκλογικό πυρετό της ΝΔ, τις «παρερμηνείες ακόμα και των πιο απλών βουλευτικών πρωτοβουλιών».
Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, στον Αλέξη Τσίπρα φτάνουν τρεις προτάσεις:
* Εκλογές το επόμενο φθινόπωρο, «ακριβώς στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας», ώστε η κυβέρνηση να έχει προλάβει να ξεδιπλώσει κοινωνική πολιτική και να έχει «διορθώσει» μνημονιακά μέτρα, όπως το φορολογικό και τα εργασιακά.
* Εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Οι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης επικαλούνται το «τέλος χρόνου» που θα επιφέρει η άρνηση του κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ) να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από άλλους βουλευτές.
Το αδύνατο σημείο αυτού του σεναρίου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές «εξ ανάγκης» και όχι από επιλογή, στον απόηχο μάλιστα του νέου γύρου αντιδράσεων για το ονοματολογικό.
* Εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς να έχει κυρωθεί η συμφωνία από την παρούσα Βουλή. Οι υποστηρικτές αυτής της εκδοχής μετριούνται στα δάκτυλα, ωστόσο τη συζητούν μετά την επιλογή του Πάνου Καμμένου να εγείρει θέμα άρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -αν και ανασκεύασε στη συνέχεια.
Τα δύο τελευταία σενάρια προϋποθέτουν, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θα κερδίσει το δημοψήφισμα του φθινοπώρου και, κυρίως, θα καταφέρει να κάνει τις Συνταγματικές αλλαγές που ορίζονται στη συμφωνία των Πρεσπών.
Βλέπουν «δορυφόρο» της ΝΔ
Τα πολλά «αν» δεν επιτρέπουν ασφαλείς προγνώσεις, ωστόσο η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αναμοχλεύσει τα σενάρια, ενώ τυχόν αποδοχή της από την κυβέρνηση θα κινητοποιήσει πάλι την αντιπολίτευση, η οποία «ετοιμάζεται» για πρόωρες εκλογές εδώ και… δύο χρόνια.
Από χθες δε, μετά την αναγγελία του κόμματος (Δημήτρη) Καμμένου-Μπαλτάκου, οι διάδρομοι της «δεξιάς πολυκατοικίας» πήραν φωτιά. Οι ανυποψίαστοι μιλούν για κόμμα στα δεξιά της ΝΔ που θα τη βλάψει εκλογικά, ενώ οι ψύχραιμοι μιλούν ήδη για δημιουργία «δορυφόρου» που θα εξαφανίσει τους ΑΝΕΛ και θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση -εάν κερδίσει τις εκλογές.
Αυτή τη μετάφραση κάνουν και κυβερνητικά στελέχη, αν και εκτιμούν ότι η πιθανότητα εκλογικής πρωτιάς της ΝΔ είναι εξαιρετικά μικρή. Το μόνο σίγουρο, όπως λένε, είναι ότι θα ασκηθεί ακόμα πιο έντονη πίεση στους ΑΝΕΛ και στον Πάνο Καμμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταπάντησή τους.
Για την ιστορία, οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την τροπολογία είναι οι: Στέφος Ιωάννης, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βέττας Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος, Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Τσίρκας Βασίλειος, Τσόγκας Γεώργιος.