Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει τις επιλεκτικές διαφοροποιήσεις ο Πάνος Καμμένος

Τακτική με άρωμα… εκλογών από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Η επιδίωξη για διακριτό ρόλο και οι συμβολικές σχετικές κινήσεις του. Τι περιμένει από το Σκοπιανό.

Συνεχίζει τις επιλεκτικές διαφοροποιήσεις ο Πάνος Καμμένος

Σε νέα διαφοροποίηση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή προχώρησε χθες ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη, απάντησε ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μία ακόμα διαφοροποίηση του επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος, στην προσπάθεια για την πολιτική του επιβίωση, επιβεβαιώνει τον ολοένα και πιο διακριτό ρόλο του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μετά και την κρίση που ξέσπασε στο κόμμα του με αφορμή το Σκοπιανό, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των Δημήτρη Καμμένου και Γιώργου Λαζαρίδη, ο Πάνος Καμμένος θέλει να περιχαρακώσει τον ήδη πιεσμένο χώρο που κατέχουν οι ΑΝΕΛ, αποτρέποντας νέες απώλειες και -αν μη τι άλλο- συγκλίνοντας με αυτοδιοικητικούς, η ισχύς των οποίων θεωρείται δεδομένη. Και όλα αυτά, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το γεγονός ότι η χώρα τελεί ήδη σε προεκλογική περίοδο, αγνώστου διάρκειας.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν πρόκειται να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να ταυτίζεται με κάθε πρωτοβουλία του Μαξίμου. Κάτι που καταδείχθηκε και από δύο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα μέσα στην περασμένη εβδομάδα: Αφενός με την απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο (το πρώτο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό) μολονότι ο ίδιος δικαιολογήθηκε επικαλούμενος κρίσιμες τηλεφωνικές συνομιλίες και αφετέρου με την επιλογή του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί των ΑΝΕΛ να καθίσουν στα βουλευτικά και όχι στα υπουργικά έδρανα.

Έξοδο από τα μνημόνια

Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Καμμένος -όπως και ο πρωθυπουργός- επιθυμεί να είναι όσο το δυνατόν πιο αργά, προκειμένου να αρχίζουν, όπως υποστηρίζει, να φαίνονται εμπράκτως τα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία, με φόντο την έξοδο από τα μνημόνια. Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια είναι το Σκοπιανό, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να ποντάρει «όλα τα λεφτά του» στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών του Σκοπιανού, καθώς και στην κατ’ επέκταση καθυστέρηση κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Αν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται να έχουν ήδη προηγηθεί ή προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές, οπότε, ούτως ή άλλως, το διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επέλθει και επισήμως. Πάντως, δεν αποκλείει και διαρκή εμπλοκή στα Σκόπια και ανατροπή του Ζάεφ, εφόσον η γείτονα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με αποτέλεσμα να γίνουν εκλογές και να επιστρέψουν στην εξουσία οι εθνικιστές του VMRO.

Σχετικά με τις 180 ψήφους που ζήτησε προκειμένου να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, ο βασικός λόγος ήταν να «στριμώξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναγκάζοντάς τον να υπερψηφίσει τη συμφωνία, υπό τις πιέσεις των ξένων. «Το ερώτημα είναι αν έρθει με 180 βουλευτές, τι θα κάνει η ΝΔ. Η ΝΔ που άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Η ΝΔ θα ακολουθήσει τη γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι ή τη γραμμή του Άδωνι Γεωργιάδη; Εσείς κ. Μητσοτάκη τι θα ψηφίσετε όταν χτυπήσει το τηλέφωνο και ακούσετε εκείνη τη γνώριμη φωνή που σας ζήταγε να στηρίξετε τα μνημόνια, να σας λέει να κυρώσετε τη συμφωνία;», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής, θέτοντας ένα από τα διακυβεύματα των επόμενων καλπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v