Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Ξεχάστε πρόωρες εκλογές και… προσδεθείτε

Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και η αντιπολίτευση επείγεται. Μπαίνουν στο χαρτί τα πρώτα μέτρα-ανάσες που θα ανακοινώσει ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Η παράμετρος των δικαστικών εξελίξεων στα υπό διερεύνηση σκάνδαλα.

Μαξίμου: Ξεχάστε πρόωρες εκλογές και… προσδεθείτε

H κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να ξεδιπλώσει την μεταμνημονιακή πολιτική της και να διορθώσει, επί το φιλολαϊκότερο, μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει από αξιολόγηση σε αξιολόγηση – με πρώτα αυτά για τις συντάξεις και τη φορολόγηση.

Η αντιπολίτευση, ως εκ τούτου, βλέπει τον χρόνο ως εχθρό της και θα ήθελε «εκλογές την επόμενη Κυριακή» ώστε να μην δρομολογηθούν τα παραπάνω και να μην στραφεί η προσοχή της κοινωνίας στην οικονομία – εξ ου και η επιμονή της στο μακεδονικό. Επιπλέον, οι (τυχόν) δικαστικές εξελίξεις στις εκκρεμούσες υποθέσεις σκανδάλων ή γκρίζων υποθέσεων που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες, επιδρούν καταλυτικά στον παράγοντα «χρόνος» .

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «το λυσσαλέο αίτημα» από ΝΔ και ΔΗΣΥ για εκλογές εδώ και τώρα οφείλεται πρωτίστως σ' αυτή την παράμετρο και δευτερευόντως στις πρώτες μεταμνημονιακές κινήσεις της κυβέρνησης «που θα αρχίσουν να αλλάζουν το κλίμα στην κοινωνία». Σημερινά δημοσιεύματα (όπως της «Νέας Σελίδας») μιλούν για άμεσες, εντός του μήνα, ποινικές διώξεις σε τρία πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis.

Οι κάλπες και ο Ζάεφ

Επιτελικά στελέχη του Μαξίμου ξεκόβουν κάθε συζήτηση για εκλογές φέτος, τοποθετώντας τις κάλπες στον Οκτώβριο του 2019 (σ.σ. άποψη που φέρεται να έχει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) ή «το πολύ πολύ μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο».

Η δεύτερη εκδοχή συνδέεται και με τις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις, καθώς, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαν διπλωματικοί κύκλοι, η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τις Συνταγματικές αλλαγές (που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών) πριν από τα μέσα Ιανουαρίου «ίσως και αργότερα».

Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα φτάσει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή πριν από την άνοιξη και, άρα, μέχρι τότε τα περί κυβερνητικής ενότητας, διατήρησης της σύμπραξης με τους ΑΝΕΛ ή νέων «σχεδίων αποστασίας» θα παραμένουν στο επίπεδο της θεωρίας.

Τα ίδια επιτελικά στελέχη σημειώνουν μάλιστα ότι «μέχρι τότε» αφενός το μακεδονικό θα έχει εξηγηθεί-αφομοιωθεί και, αφετέρου, η ευνόητη προσοχή της κοινωνίας θα είναι στραμμένη «στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη λαίλαπα των μνημονίων».

Σε «περισυλλογή» για τον ανασχηματισμό

Αντιθέτως, οι αναταράξεις που προκάλεσε ο Πάνος Καμμένος στο κυβερνητικό πλοίο μετά τη συμφωνία στο ονοματολογικό, φέρνουν «περισυλλογή» στο Μαξίμου για τον χρόνο του ανασχηματισμού. Δεδομένου ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι «μάχιμο και εκλογικό», θα δημιουργήσει ερωτηματικά η εκ νέου συμμετοχή σ' αυτό του κ. Καμμένου και υπουργών των ΑΝΕΛ, ενώ η μη συμμετοχή θα πυροδοτήσει την εκλογολογία. Στην πρώτη περίπτωση, δεν αποκλείεται η μετακίνηση του κ. Καμμένου σε άλλο υπουργείο καθώς φέρεται να το επιθυμεί και ο ίδιος.

Ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να κάνει τώρα (τον Ιούλιο) τον ανασχηματισμό, αν και οι περισσότεροι επιτελείς «δείχνουν» τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε το νέο υπουργικό συμβούλιο να κάνει πρεμιέρα στη ΔΕΘ.
Κι αυτό διότι, όπως λένε, μέσα από τον ανασχηματισμό θα επιχειρηθεί έμπρακτο άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο – μάλιστα άρχισαν να ακούγονται έντονα τα ονόματα του Γιάννη Ραγκούση και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Μπαίνουν στο χαρτί οι «ανάσες»

Αυτή τη στιγμή, το στοιχείο που απασχολεί τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του είναι η πορεία της οικονομίας και οι «ανάσες». Κατά τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα μπουν στο χαρτί τα πρώτα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ, ενώ, παράλληλα, θα προβάλλονται οι θέσεις της ΝΔ που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση. Όπως η θέση του κ. Μητσοτάκη για το «παρωχημένο 8ωρο», η αναλογία 1/5 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις στο Δημόσιο (από 1/1 που έφτασε με το «ναι» των θεσμών) ή οι ενστάσεις για τον χρόνο αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.

Αυτή η προβολή μάλιστα θα εμπλουτίζεται από τη θέσπιση του 12ωρου στην Αυστρία, δια χειρός «του ομογάλακτου του κ. Μητσοτάκη» καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και από τη ψήφο που έδωσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο προ ημερών για το 12ωρο στους επαγγελματίες οδηγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v