Στα ύψη αναμένεται να ανέβει σήμερα στη Βουλή ο πολιτικός υδράργυρος, με την αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για μία ακόμα μετωπική επίθεση κατά των κυβερνητικών εταίρων, με αφορμή τη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup και την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησε η ΝΔ. Όλα τα κόμματα της μειοψηφίας ήδη έχουν ταχθεί απέναντι στην κοινή απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και θεωρούν τη σημερινή συνεδρίαση ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξουν τις θέσεις τους και να αποδομήσουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί καθαρής εξόδου και περί απουσίας οποιουδήποτε νέου οικονομικού μέτρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσε το στίγμα για τις κινήσεις και τη ρητορική του, ζητώντας εκλογές το συντομότερον δυνατόν. Θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να «απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά και τους περιορισμούς που δημιουργεί στις επόμενες κυβερνήσεις», ενώ θα εγκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα πως κυβερνά με την ακροδεξιά και πως με τις κινήσεις του ήταν ο μεγάλος χορηγός της ακροδεξιάς στη χώρα.
Ειδικά όσον αφορά την οικονομία, θα πει ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα που βρέθηκε σε πρόγραμμα και το οποίο ολοκληρώνεται, με ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης πιο αυστηρό», ενώ θα μιλήσει για «προκλητικά κυβερνητικά πανηγύρια για τη δήθεν ολοκλήρωση του αχρείαστου τρίτου μνημονίου». Θα κατηγορήσει μάλιστα τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο ότι «ναρκοθετούν και υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, κυρίως μέσα από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την αποδοχή πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060».
Ο πρωθυπουργός, θα πει ο κ. Μητσοτάκης, «οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες», ενώ αναφερόμενος στο χρέος, θα πει για την παρούσα ρύθμιση ότι «απέχει πολύ όχι μόνο από τις προσδοκίες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της από το 2012».
«Kατώτερη των προσδοκιών»
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά θα χαρακτηρίσει τη συμφωνία «κατώτερη των προσδοκιών» και θα τονίσει ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που ψήφισε τα μέτρα περικοπών των συντάξεων και του αφορολόγητου. Το μνημόνιο, θα πει, «παραμένει μέχρι το 2060 με υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία καμία χώρα παγκοσμίως δεν έχει πιάσει». Για το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, κάθε συζήτηση για οριστική επίλυση μετατίθεται για μετά το 2030. «Η θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων παραμένει», είναι η φράση με την οποία συνοψίζεται η θέση του Κινήματος, όπως αποτυπώθηκε και σε σχετικό βίντεο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Τον προβληματισμό του για τα υψηλά πλεονάσματα και τη δυσφορία του για την κυβερνητική «ανικανότητα» θα επαναλάβει ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ. Το Eurogroup, λένε στο Ποτάμι, «θέτει ως απαίτηση κάτι που θα έπρεπε να κάνει η χώρα από την πρώτη στιγμή της κρίσης: να καταρτίσει ένα δικό της αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αποδειχθεί ανίκανη να το καταρτίσει. Έχει άλλες προτεραιότητες. Χτίζει το δικό της σύστημα και είναι καλή μόνο στο να βάζει φόρους και να εφαρμόζει πιστά τα μέτρα που της υπαγορεύονται».
Ο Βασίλης Λεβέντης θα επισημάνει πως «δεν θα μειωθεί ούτε ένα ευρώ το χρέος, αλλά το μόνο που θα γίνει, θα είναι επιμήκυνση αποπληρωμών». Η απόφαση του Eurogroup, θα πει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, έχει ληφθεί εδώ και καιρό και δεν είναι επίτευγμα. Θα σημειώσει δε πως, αν πιστεύει ο Τσίπρας ότι με περικοπή μισθών και συντάξεων και με επιδόματα θα υπάρξει επόμενη ημέρα, «πλανάται».
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για ένα «μεταμνημονιακό μνημόνιο» που περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις. Το πραγματικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, είναι «τα πελώρια δημοσιονομικά πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτήρηση και έγκριση της πορείας των "μεταρρυθμίσεων" απ' τους θεσμούς, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων και η ολοκλήρωση όλων όσων "εκκρεμούν"».
Τέλος, ο Νίκος Μιχαλολιάκος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής θα πει πως το «μνημόνιο συνεχίζεται» και δεν αποκλείεται να ξαναζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες.