Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβερνητική σταθερότητα και η «απουσία» Καμμένου

Επιμένει ο Π. Καμμένος για ψήφο της συμφωνίας με πΓΔΜ με 180 ή εκλογές-δημοψήφισμα. Καθησυχάζουν τα κυβερνητικά στελέχη για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης την Πέμπτη στη Βουλή για το Eurogroup.

Η κυβερνητική σταθερότητα και η «απουσία» Καμμένου

Η απουσία του Πάνου Καμμένου από το υπουργικό συμβούλιο, παρότι βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή, έστρεψε τους «προβολείς» στα προβλήματα που έχει επιφέρει στην κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών και όχι στη χάραξη της μεταμνημονιακής εποχής, όπως παρουσιάσtηκε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απουσία του κυβερνητικού εταίρου, σε συνδυασμό με τη 40λεπτη καθυστέρηση της έναρξης του υπουργικού συμβουλίου (με κίνδυνο να «πέσει» πάνω στο απογευματινό παιχνίδι του Μουντιάλ, όπως παρατήρησε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), πολλαπλασίασε τα ερωτάματα και προκάλεσε, προς στιγμήν, σύγχυση.

Η ενεργή παρουσία των υπουργών των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και Έλενας Κουντουρά στο συμβούλιο διέλυσε τους φόβους -μάλιστα η πρώτη ζήτησε περισσότερες αρμοδιότητες για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης του οποίου ηγείται, ενώ η δεύτερη, ως υπουργός Τουρισμού, ενημέρωσε επί μισάωρο για την οδική ασφάλεια στα τουριστικά νησιά (με έμφαση στις «γουρούνες»). 

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμμένος «έκανε επείγοντα τηλεφωνήματα» στο γραφείο του, λίγα μέτρα από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, για να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό μία σημαντική εκδήλωση. Ο ίδιος σήμερα με δηλώσεις του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εμμένει στις θέσεις του για το θέμα των Σκοπίων αλλά και ότι θα συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς εκτιμά ότι δεν παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα αναφορικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας στον Οργανισμό. Επανέλαβε τη θέση ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ είτε θα πρέπει να κυρωθεί με 180 βουλευτές είτε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Χθες ωστόσο, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. οι περισσότεροι ανήκουν στους «53») κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή εγκαλώντας το υπουργείο Άμυνας, επειδή σε εσωτερικά του έγγραφα χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστες». Κίνηση που προκάλεσε ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που σημειώθηκε, δεδομένου ότι το «νήμα» που συγκρατεί τους δύο κυβερνητικούς εταίρους έγινε εξαιρετικά λεπτό μετά τη συμφωνία των Πρεσπών...

Το Μαξίμου δεν σχολίασε τα της απουσίας Καμμένου από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ κυβερνητικά στελέχη (και από τα δύο κόμματα) επέμειναν από χθες ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ότι ο υπουργός είχε πράγματι φορτωμένο πρόγραμμα και ότι είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Αντικειμενικά, όμως, η απουσία τροφοδότησε εκ νέου τη συζήτηση περί κυβερνητικής σταθερότητας, με «κύκλους» της αντιπολίτευσης να θεωρούν «βέβαιη» κι άλλη αποχώρηση βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Η επόμενη μάχη, που αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, θα δοθεί την Πέμπτη στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε η ΝΔ για τη συμφωνία στο Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v