Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου επισφραγίστηκε χθες, κατά την ψηφοφορία των μελών της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, που έδωσαν το «πράσινο φως» για την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτή ήταν και η σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη προς τα στελέχη του κόμματός του και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 97 στελέχη να ψηφίζουν υπέρ της αποχώρησης, 16 κατά και 5 λευκά.
«Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ. Το Ποτάμι είναι Ποτάμι. Καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος από καιρό έδειχνε ότι δεν μπορούσε να συνυπάρξει με τη Φώφη Γεννηματά στο ΚΙΝΑΛ. Όσον αφορά τον ίδιο, διέψευσε κάποια σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες: «Δεν με ενδιαφέρει να είμαι βουλευτής Επικρατείας σε οποιοδήποτε κόμμα, Αριστερά ή Δεξιά», είπε, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο ρυθμιστής στον χώρο της κεντροαριστεράς,
Η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, «θα ήταν συνταγή αποτυχίας», αν και δεν είναι όλα τα στελέχη του κόμματός του σύμφωνα. Ήδη, η πρωτοβουλία «Μπροστά», μέσω του επικεφαλής της, Παναγιώτη Βλάχου, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Ποτάμι, ο πρώην βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. Παναγιώτης Καρκατσούλης έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ ακόμα και αν αποχωρήσει το Ποτάμι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αθηνά Δρέττα. Από τα αξιοσημείωτα, η εισήγηση του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου (μαζί με τον εκδότη της «Μεταρρύθμισης» Γιάννη Μεϊμάρογλου) για παραμονή του κόμματος στο ΚΙΝΑΛ υπό προϋποθέσεις, μολονότι τους τελευταίους μήνες αυτός «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άγνωστο πάντως παραμένει τι θα κάνουν και οι βουλευτές που συστρατεύτηκαν χθες με τον Σταύρο Θεοδωράκη και συμφώνησαν στο διαζύγιο από το ΚΙΝΑΛ, με φόντο τις συνεργασίες της επόμενης μέρας. Για παράδειγμα, ο Σπύρος Δανέλλης κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός προς τη ΝΔ, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά. Επίσης, τις επόμενες μέρες οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη θα συνεδριάσουν για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, εκτός από την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο για έγκριση πολιτικών θέσεων, πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.
Δεν αιφνιδιάστηκαν
Από την άλλη, η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της δεν αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη αυτή και εκτιμούν πως αφενός το Ποτάμι δεν θα έχει μέλλον λειτουργώντας αυτόνομα και αφετέρου, το Κίνημα θα συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του, ως ο τρίτος πόλος και η εναλλακτική πρόταση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Όπως εκτιμά η Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Θεοδωράκης στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του έχει πάει ήδη στη ΝΔ και ενώ άλλοι ψηφοφόροι του θα παραμείνουν στηρίζοντας το Κίνημα Αλλαγής. «Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη: «Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας».
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι στο ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι ωστόσο προσώρας δείχνουν να μην επηρεάζονται από την αποχώρηση του Ποταμιού.
Προς επίρρωσιν τούτου, πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση του προέδρου του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλου, σύμφωνα με την οποία «η ΔΗΜΑΡ, όπως συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής».
Επίσης, ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε πρόσφατα ότι «ξέραμε εξαρχής ότι δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση: Πρώτον, γιατί οι διαφορετικές αφετηρίες του καθενός και της καθεμιάς είναι γεγονός. Αυτό απαιτεί σύνθεση προκειμένου να σφυρηλατηθεί η ενότητα και η ταυτότητα μέσα από ενιαίο πολιτικό λόγο και λειτουργία. Δεύτερον, γιατί όλοι οι άλλοι θέλουν να αποτύχει το εγχείρημα αυτό. Όσο εμείς ανεβαίνουμε, τόσο αποκαλύπτεται η προγραμματική τους αδυναμία», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, ζητώντας απ’ όλους να αφήσουν πίσω όσα τους χωρίζουν και να προχωρήσουν μπροστά με όσα τους ενώνουν, «που είναι και πολύ περισσότερα».
Ενωτικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «όλοι να δεσμευθούμε ότι αυτό το εγχείρημα θα πετύχει και να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς ανασφάλεια και προσωπικές στρατηγικές».
Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος, υποστηρίζοντας με νόημα πως «η αποχώρηση του κ. Θεοδωράκη από το πολιτικό μόρφωμα που δημιούργησε η κα Γεννηματά αποτελεί τεράστια ευκαιρία για όλους μας. Αρκεί να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν στην πορεία».