Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη την περασμένη Τρίτη ήταν το τελευταίο -μέχρι το επόμενο- κομμάτι του παζλ της αναδιάταξης των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ρευστή.
Κόσμος «πάει και έρχεται» στις κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες, σε σχέση με το αρχικό σχήμα της Βουλής το Σεπτέμβριο του 2015, έχουν αυξομειώσει τις δυνάμεις τους. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που διατηρούν τους αρχικούς 145 και τους 15 βουλευτές τους, αντίστοιχα, τα άλλα κόμματα εμφανίζουν διαφοροποιήσεις και συγκεκριμένα: Ανοδικά κινείται η ΝΔ καθώς από 75 βουλευτές έχει πλέον 76 και η Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία από 17 έχει τώρα 20, ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα είχαν απώλειες. Συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή από 18 έπεσε στους 15 βουλευτές, οι ΑΝΕΛ από 10 στους 7, το Ποτάμι από 11 στους 6 και η Ένωση Κεντρώων από 9 βουλευτές που είχε πριν από τρία χρόνια έχει μείνει πλέον στους 6.
Με άγνωστο μάλιστα τον χρόνο των εκλογών, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αλλαγές στους σημερινούς συσχετισμούς, με το μεγάλο φυσικά ερώτημα είναι αν ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θα αντέξει τις πιέσεις μέχρι τέλους.
Από τους 152 συνολικά βουλευτές, φαινομενικά πιο συμπαγείς δείχνουν αυτοί του μείζονος κυβερνητικού εταίρου, ενώ οι συνάδελφοί τους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων βιώνουν την μεγαλύτερη δοκιμασία, με αφορμή κυρίως το Σκοπιανό. Μόνο τις τελευταίες μέρες, από το κόμμα του Πάνου Καμμένου πήραν «διαζύγιο» οι Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης, με τις φήμες και για άλλους βουλευτές να «δίνουν και να παίρνουν».
Μόλις την Παρασκευή, για παράδειγμα, στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφόρησε η φήμη περί αποχώρησης της υπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, κάτι όμως που διαψεύστηκε άμεσα από το κόμμα. Αντίστοιχες φήμες διαψεύστηκαν και από άλλους βουλευτές, όπως οι Κώστας Ζουράρις και Κώστας Κατσίκης, την ίδια ώρα που απόλυτα πιστή στην κυβέρνηση δηλώνει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Χαρακτηριστική η απάντηση της στην παραίνεση ενός κάμεραμαν, σε προχθεσινή εκδήλωση στο υπουργείο, να μετακινηθούν μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούμπο λίγο δεξιά: «Εσείς μας λέτε να πάμε λίγο δεξιά, εμείς όμως θα πάμε προς τα αριστερά», απάντησε χαριτολογώντας αλλά και με προφανείς συμβολισμούς…
Προγραμματικό πλαίσιο
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μέλλον των βουλευτών του Ποταμιού, που σήμερα θα ξεκαθαρίσει σε επίπεδο κορυφής τι θα πράξει όσον αφορά τη συνέχιση της συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. Προς ώρας, ο Σπύρος Δανέλλης φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση του οποίου μάλιστα μίλησε την περασμένη Πέμπτη. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, είχε δηλώσει πως «στη θέση των ΑΝΕΛ (στην κυβέρνηση) θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από κάποιες από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο». Και ο νοών νοείτο…
Αντίθετα, προς τη ΝΔ δείχνουν να «γλυκοκοιτάζουν» οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς. Ο πρώτος, πρόσφατα είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. «Το ΚΙΝΑΛ, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ με κάποιους συνεργαζόμενους. Και θυμηθείτε το: Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις επόμενες εκλογές… Αυτό εμένα δεν με αφορά, και γι’ αυτό αποχωρώ», είχε πει, ενώ ταυτόχρονα είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν Αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «Ρουβίκωνες», ο Κουφοντίνας, ο Μαδούρο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και διάφοροι άλλοι ιδεοληπτικοί αρχειομαρξιστές, εμείς που μεγαλώσαμε στην Ανανεωτική Αριστερά αρνούμαστε να συμπλεύσουμε μαζί τους… Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με όλους αυτούς», τόνισε.
Αλλά και ο Γιώργος Αμυράς, που υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζει ότι «όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο το καλύτερο για τον τόπο».
Από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών ήταν και αυτή του στελέχους του Ποταμιού και πρώην βουλευτή και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής «ό,τι κι αν γίνει».
Επόμενη μέρα
Από την άλλη, τις δικές τους κινήσεις, με φόντο την επόμενη μέρα, συνεχίζουν να κάνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η δημόσια ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.), με στόχο -κατά τους συνιδρυτές του- «μια Ελλάδα στην υπηρεσία των Ελλήνων και με προτεραιότητα την ευημερία της πατρίδος και του έθνους». Εμπνευστής του, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (πρώην της Χρυσής Αυγής) Ελευθέριος Συναδινός με τον οποίο συμπορεύεται και ο ανεξάρτητος βουλευτής (επίσης προερχόμενος από την Χρυσή Αυγή), Δημήτρης Κουκούτσης.
Ένας άλλος βουλευτής που ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Νίκος Μίχος, έχει ήδη ενταχθεί στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και συμμετέχει ενεργά σε κομματικές εκδηλώσεις.
Την προσπάθειά τους, που ξεκίνησε επισήμως λίγο μετά το Πάσχα, συνεχίζουν η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και ο επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος, αναζητώντας να καλύψουν το πολιτικό κενό ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ν.Ε.Ο.» (Νέα Ελληνική Ορμή) το φθινόπωρο θα πάρει νομική μορφή και θα μετασχηματιστεί σε κόμμα, αποτελούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατ’ αρχήν από μια ενδεκάδα έμπειρων πολιτικών στελεχών.
Αυτόνομα θα κατέβει στις ευρωεκλογές το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, όπως αποφάσισε ο επικεφαλής του, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και το ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα από τη Φλώρινα, όπου βρέθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Πιο θολό είναι το τοπίο για τρεις άλλους ανεξάρτητους, τον Δημήτρη Καμμένο, που φαίνεται πάντως πιο κοντά στη ΝΔ, όπως και ο Γιώργος Κατσιαντώνης ο οποίος προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Όσον αφορά τον Χάρη Θεοχάρη, «ψάχνεται» για το πολιτικό του μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη σύστασης ενός φιλελεύθερου, ευρωπαϊκού κόμματος, μακριά από τον λαϊκισμό.