Θετική ατζέντα επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, αφού διασφάλισε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν κινδυνεύει η συνοχή της.
Οι δημόσιες διαβεβαιώσεις των «επίφοβων» βουλευτών των ΑΝΕΛ για παραμονή στην πλειοψηφία και στήριξη της κυβέρνησης έβαλαν στο συρτάρι τα σενάρια αποσταθεροποίησης, με το Μαξίμου να επισπεύδει την προβολή «καλών ειδήσεων».
Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες, μέσω του Bloomberg, όπου άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων το 2019, καθώς μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, «θα είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους» (σ.σ. των πρωτογενών πλεονασμάτων).
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης: «Οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, αρχής γενομένης από εκείνον του 2019, όχι μόνο δεν θα έχουν νέες περικοπές αλλά θα περιέχουν θετικές εκπλήξεις», είπε χθες, μιλώντας σε κομματική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κέντραρε ήδη στο φορολογικό, γνωστοποιώντας (μέσω ΑΠΕ) ότι τον Ιούλιο θα παραδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το πού θα κατευθύνονται οι φοροελαφρύνσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2019.
Δείγματα γραφής εν αναμονή του Αυγούστου
Κατά τις πληροφορίες, οι τοποθετήσεις αυτές (και άλλες που θα ακολουθήσουν) στοχεύουν αφενός στη διαμόρφωση θετικής ατζέντας και, αφετέρου:
* Στην αποκάλυψη μίας από τις βασικές αιτίες που κάνουν «επιχειρηματικά κέντρα και ο Κ. Μητσοτάκης» να σχεδιάζουν την πτώση της κυβέρνησης, πριν επισημοποιηθεί τον Αύγουστο η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.
Οτι, δηλαδή, εκτός από την ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από Βουλή και Δικαιοσύνη, «είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη για τη ΝΔ και τα εν λόγω κέντρα να μην προλάβει καν η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την πολιτική της με βάση τους βαθμούς ελευθερίας που θα δίνει η λήξη της μνημονιακής επιτροπείας», έστω και στο πλαίσιο της σφικτής εποπτείας.
Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως άλλωστε, οι πρώτες ανάσες έχουν συμφωνηθεί ήδη με τους θεσμούς, όπως το μέγεθος των φοροελαφρύνσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ή οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τη μη μείωση των συντάξεων «και είναι σε θετική κατεύθυνση».
* Στη θωράκιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας: οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, για παράδειγμα, επικαλούνται τα παραπάνω για να διακηρύξουν τη στήριξη στην κυβέρνηση, έστω κι αν έχουν μπροστά τους το «αγκάθι» της συμφωνίας των Πρεσπών.
* Κατ' επέκταση, στην παροχή κινήτρων προς τις εντός Βουλής προοδευτικές δυνάμεις να μη συνδράμουν τις προσπάθειες πτώσης της κυβέρνησης, αλλά, αντιθέτως, να τεθεί σε άλλη βάση ο διάλογος για συνεργασίες πριν ή μετά τις εκλογές.
* Στην έμπρακτη διάψευση των σεναρίων για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο «με επιλογή Τσίπρα και όχι εξ ανάγκης». Το επιχείρημα το έχει παρουσιάσει ήδη ο πρωθυπουργός, υπό τον τύπο του ρητορικού ερωτήματος: «Γιατί να μη θέλω να αξιοποιήσω τους επόμενους μήνες για να ασκήσουμε την πολιτική που θα μας επιτρέπει η έξοδος από το μνημόνιο; Γιατί να πάω σε εκλογές πριν προλάβουμε να δώσουμε δείγμα γραφής;», η κεντρική ιδέα.