Με δύο αποφάσεις του κατά το τελευταίο 48ωρο, που συζητήθηκαν έντονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπροσδιόρισε το στίγμα που θέλει να έχει η ΝΔ της δικής του εποχής, ενόψει και ενδεχόμενης διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του.
Η πρώτη απόφαση αφορά την τοποθέτηση του Ιωάννη Μαστρογεωργίου στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και η δεύτερη τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου από το κόμμα.
Κατ' αρχάς, η επιλογή Μαστρογεωργίου, στενού συνεργάτη της Άννας Διαμαντοπούλου, στην κορυφή του επίσημου think tank της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη στροφή που θέλει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης προς το κέντρο και δη τα πρώην στελέχη του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ».
Ποτέ, άλλωστε, δεν έκρυψε τις καλές σχέσεις του με στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ ιδιαίτερα θερμοί είναι οι δεσμοί του με την πρώην «πράσινη» υπουργό. Μαζί της εξάλλου έχει συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές από τότε που ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ, με κάποια σενάρια μάλιστα να θέλουν την αξιοποίηση της κ. Διαμαντοπούλου σε υπουργικό πόστο, σε μια πιθανή κυβέρνηση με «κορμό» τη ΝΔ.
Την τοποθέτηση του Γ. Μαστρογεωργίου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κων/νος Καραμανλής» κλήθηκε να σχολιάσει ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος (επίσης με αναφορές στο σύστημα Σημίτη): «Δεν θα έπρεπε να σας κάνει εντύπωση. Πολιτικά σημαίνει συσπείρωση ανθρώπων και δυνάμεων πέρα από τα παραδοσιακά όρια της ΝΔ, γιατί το ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», ανέφερε, ενώ ειδικά για την Άννα Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι «έχει αφήσει θετικό ίχνος από όλες τις θέσεις από τις οποίες έχει περάσει».
Νέο κόμμα
Από την άλλη, η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ αλλά και το κόμμα, δεν ήρθε εν μια νυκτί, αλλά ήταν αποτέλεσμα -όπως λένε στην Πειραιώς- μιας σειράς διαφορετικών θέσεων που αυτός εξέφρασε το τελευταίο διάστημα.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε αντίθετος στις πρόωρες εκλογές, μίλησε για «ιστορική συμφωνία» του πρόσφατου Eurogroup που «βάζει τέλος στα μνημόνια» και εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια. Στο γαλάζιο επιτελείο χαρακτηρίζουν τον κ. Μίχαλο «Δούρειο Ίππο», αφήνουν υπονοούμενα για στενές επαφές του με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για ενδεχόμενη συμμετοχή του προέδρου του ΕΒΕΑ σε νέο κόμμα στον χώρο της δεξιάς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συγκεκριμένη απόφασή του, θέλει να διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαφωνίες και παρεκκλίσεις της επίσημης γραμμής, ακόμα και αν αυτές προέρχονται από ιστορικό στέλεχος του κόμματος, που στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ το 2016 τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το μόνο που δεν χρειάζεται η ΝΔ αυτή τη στιγμή, λέει το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, είναι «εσωκομματικές γκρίνιες και αναίτιες διαφωνίες. Και ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα όποια τέτοια φαινόμενα με συνοπτικές διαδικασίες», προφανώς θέλοντας να αποτρέψει και άλλες αντίστοιχες... παραφωνίες.
Ο ίδιος ο κ. Μίχαλος πάντως, σχολιάζοντας τη διαγραφή του, μίλησε για «αψυχολόγητη απόφαση» του προέδρου της ΝΔ, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδηγεί το κόμμα «σε μια βαθιά εσωστρέφεια και δεν ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις».