Αναζήτηση επενδύσεων πάνω στο momendum της απόφασης για το χρέος και οριστικοποίηση των κεντρικών πολιτικών-οικονομικών βημάτων που θα κάνει η κυβέρνηση μέχρι τη ΔΕΘ.
Σ' αυτούς τους δύο βασικούς άξονες κινείται το Μαξίμου μετά την «ιστορική 21η Ιουνίου», με τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίζει στο αμέσως επόμενο διάστημα πότε θα προχωρήσει στον τελευταίο ανασχηματισμό για το «μαχητικό» κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα πάει στις εθνικές κάλπες «στο τέλος της τετραετίας».
«Ανασχηματισμός μάχης»
Ως προς αυτό το τελευταίο, ο πρωθυπουργός δέχεται δύο εισηγήσεις:
* Η μία, να προχωρήσει στον ανασχηματισμό μέσα στον Ιούλιο, ώστε οι νέοι υπουργοί να προετοιμαστούν με άνεση και να μπουν στη μάχη από την επομένη της ΔΕΘ.
* Η άλλη, να τον αφήσει για το τέλος Αυγούστου, ώστε μέχρι τότε να προχωρήσουν (και αποδώσουν) ζυμώσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, προκειμένου να αποτυπωθούν στο νέο σχήμα κάποιες εμβληματικές συνεργασίες.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν προς τις αρχές Ιουλίου.
Περιοδείες Τσίπρα - Συνταγματική εκκίνηση
Αντιθέτως, φαίνεται ότι έχουν οριστικοποιηθεί τρεις κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν από το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι τη ΔΕΘ.
1. Επισκέψεις του κ. Τσίπρα και κυβερνητικών κλιμακίων σε κεντρικής σημασίας σημεία της χώρας. Την αφορμή θα δώσει ο έλεγχος της υλοποίησης όσων επιμέρους δράσεων αποφασίσθηκαν στα περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που διοργανώθηκαν το τελευταίο 11μηνο. Κατά τις πληροφορίες, συζητείται να γίνει η εκκίνηση από την Κρήτη, με αφορμή τη δρομολόγηση του Βόρειου Οδικού Άξονα από τον Χρήστο Σπίρτζη, ή από τη Δυτική Αττική.
2. Επισημοποίηση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος. Εν προκειμένω, σχεδιάζεται ειδική εκδήλωση στις 24 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπου ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης για το νέο Σύνταγμα. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αρχίσει η συνταγματική διαδικασία στη Βουλή αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας (την 1η Οκτωβρίου), με την ανάδειξη της διακομματικής Επιτροπής Συντάγματος.
ΔΕΘ: Κοινωνικό μέρισμα 2 δισ. ευρώ - Φοροελαφρύνσεις
3. Οριστικοποίηση των πρώτων οικονομικών αποφάσεων που θα δώσουν «ανάσες» και θα δείξουν στην κοινωνία ότι «άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα».
Εκτός από τις γνωστές αποφάσεις (κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.), το Μαξίμου ρίχνει το βάρος σε δύο δράσεις που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν από τον κ. Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ:
* Διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ σε ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Δεκεμβρίου 2017, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό το περιεχόμενο θα έχει η λεγόμενη 13η «σύνταξη», που... δεν θα είναι όμως σύνταξη διότι θα έχει πολλούς αποδέκτες.
* Μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως ανακοίνωσε ήδη από το Ζάππειο ο κ. Τσίπρας. Επ’ αυτού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος επιβεβαίωσε χθες (μέσω ΑΠΕ) ότι το 2019 θα λάβουν χώρα οι πρώτες στοχευμένες και μόνιμες ελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το φθινόπωρο.
Για επενδύσεις στο Λονδίνο
Πέραν όλων των παραπάνω, από το Μαξίμου επισημαίνεται ότι ο βασικός στόχος παραμένει ο επενδυτικός.
Όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη, στη διάρκεια της μνημονιακής οκταετίας πολλά κυβερνητικά στελέχη και πρωθυπουργοί μίλησαν σε επενδυτικού ενδιαφέροντος φόρα, ωστόσο επέστρεφαν με το καλάθι σχεδόν άδειο λόγω αρρύθμιστου χρέους και εναλλαγής δανειακών προγραμμάτων.
Από αυτή την άποψη, λένε, η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο ξεχωρίζει, διότι γίνεται αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος και τη χώρα να διανύει τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από το τελευταίο μνημόνιο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις (αύριο) με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Downing Street και με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο London Business School.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επαφές με εκπροσώπους της επενδυτικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι, των οποίων, κατά τις κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εντάθηκε μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup.
Με τον πρωθυπουργό βρίσκονται στελέχη που προετοίμασαν αυτή την επίσκεψη ενόσω η προσοχή ήταν στραμμένη στη διεργασίες λόγω του Eurogroup: ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ (και συντονιστής των μνημονιακών υποχρεώσεων) Δημήτρης Λιάκος και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.