Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή αποστολή Μητσοτάκη με δύο… αγκάθια

Οι έξωθεν πιέσεις για το Σκοπιανό και οι θετικές δηλώσεις για συμφωνία του Eurogroup. Με ποιους θα συναντηθεί και τι θα τους διαμηνύσει. Διαφορετικοί οι βαθμοί δυσκολίας των επισκέψεων σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή αποστολή Μητσοτάκη με δύο… αγκάθια

Εβδομάδα ευρωπαϊκών… υποχρεώσεων αυτή που ξεκίνησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία, αρχικά στο Βερολίνο και ακολούθως στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Η συγκυρία του χρόνου των συγκεκριμένων επισκέψεων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, δεδομένων αφενός των έξωθεν πιέσεων για θετική στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό και αφετέρου των δηλώσεων ικανοποίησης των Ευρωπαίων για τη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει «και πάλι την ίδια γλώσσα, την οποία μιλάει και εντός των ελληνικών συνόρων» και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ενώπιον των συνομιλητών του ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, παρουσιάζοντάς τους τις θέσεις του κόμματός του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, τα εθνικά μας θέματα και το μεταναστευτικό.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει τετ α τετ με τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Σολτς είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι «η Αθήνα θα μπορεί και πάλι σύντομα να σταθεί στα πόδια της και να αναχρηματοδοτείται αυτόνομα στην αγορά». Δήλωση που πρακτικά σημαίνει ότι η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τον πείσει για τα περί «ολέθριων επιλογών» της κυβέρνησης θα είναι -αν μη τι άλλο- πολύ δύσκολη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα συμμετάσχει σε κοινή σύσκεψη με τους επικεφαλής των επιτροπών για οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη μιας γενναίας ρύθμισης του χρέους και της εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου ο οποίος θα προκύψει μέσα από τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Τα συγκεκριμένα θέματα, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, τα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Κλάους Ρένγκλινγκ του ESM και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ευρωπαϊκό ζήτημα

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει και τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και πρόεδρο του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως το μεταναστευτικό, τονίζοντας εκ νέου ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που χρήζει άμεσης ευρωπαϊκής λύσης.

Οι συγκεκριμένες συναντήσεις έρχονται να πραγματοποιηθούν λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού πρεσβευτή στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, αναφορικά με το Σκοπιανό, διεμήνυσε στον ξένο διπλωμάτη πως θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ.

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σαφώς πιο… εύκολο έργο, ευρισκόμενος ανάμεσα στους Ευρωπαίους ομογάλακτούς του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Κόμματος Ντάρα Μέρφι είχε στηρίξει απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δυστυχώς ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό το όριο σε αυτά που οι πολιτικοί επιτρέπεται να πουν και να κάνουν, προκειμένου να μείνουν στην εξουσία».

Αλλά και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ πρόσφατα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα είναι μεταρρυθμιστική, «φιλική προς τις επενδύσεις» και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους συνομιλητές της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v