Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά τη… γραβάτα

Δημόσια αλληλοδέσμευση Τσίπρα-Καμμένου να συνεχίσουν «μέχρι το τέλος» παρά τη σφήνα της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπολογισμοί και εναλλακτικές για τα πρώτα δείγματα επιστροφής στην κανονικότητα. Κατώτατος μισθός, 13 «σύνταξη», φοροελαφρύνσεις. Σε πρώτο πλάνο, η… καλή «τύχη» των συντάξεων το 2019.

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά τη… γραβάτα

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατέρριψαν το σενάριο που ήθελε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να «τα σπάνε» λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί πιο καθαρά από ποτέ ότι το μέτρο για τις συντάξεις το 2019 δεν θα οδηγήσει σε περικοπές (μαζικές έστω) και όλη μαζί η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη για τη μάχη της «επιστροφής στην κανονικότητα».

Δύο φράσεις ήταν αρκετές για να βάλουν τελεία στις φήμες περί πρόωρων εκλογών:

* «Πάνο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να καθαρίσουμε τη χώρα από τα παραθεσμικά δίκτυα εξουσίας, από τη διαφθορά, τον ηθικό εκφυλισμό και θα τα καταφέρουμε».

* «Αλέξη θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι αυτή η συνεργασία ήταν είναι και θα είναι μία έντιμη συνεργασία, δεν φτάσαμε στο τέλος αυτής της κοινής πορείας όπως πολλοί επιθυμούν».

Με τον τρόπο αυτό, έγινε σαφές πως όταν έλθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία με την ΠΓΔΜ (στα τέλη του χρόνου, το νωρίτερο) οι ΑΝΕΛ, ακόμα και αν την καταψηφίσουν, δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση. Αντιθέτως, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης έστω κι αν χρειαστεί να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα – ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πολύ ισχυρό.

«Ανάσες» στην κοινωνία

Πέραν τούτου, το κυβερνητικό επιτελείο συζητά εδώ και αρκετές εβδομάδες τα μέτρα ανακούφισης και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, μετά την επίσημη έξοδο από «τα μνημόνια» τον Αύγουστο.

Σ΄ αυτή την ανάγκη άλλωστε επικέντρωσε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του χθες στο Ζάππειο και… βγάζοντας τη γραβάτα, την οποία είχε δεσμευθεί, εν είδη στοιχήματος, ότι θα φορούσε όταν το Eurogroup  σφράγιζε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι εκεί έξω. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ακόμα χρειάζονται συμπαράσταση, αγώνα, μάχη. Υπάρχουν αδικίες εκεί έξω που χρειάζεται να τις αποκαταστήσουμε και θα δώσουμε τη μάχη για να τις αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτες», ήταν η κατακλείδα.

Νωρίτερα, χθες το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε τρεις φορές (μέσω της ΕΡΤ) τη ΝΔ «να μην ποντάρει τα λεφτά της στη μείωση των συντάξεων γιατί θα τα χάσει».

Εναλλακτικές για τη (μη) μείωση συντάξεων

Ήταν η πρώτη φορά που κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο είτε να μην εφαρμοστεί το 2019 το μέτρο που αφορά τις συντάξεις, είτε να «ακυρωθεί» στην πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν καταλήξει σε εναλλακτικές, τις οποίες δεν θα παρουσιάσουν πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Μία από τις σκέψεις είναι η μετάθεση του μέτρου κάθε φορά που πιάνεται ο ετήσιος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Μία άλλη, αφορά στα αντίμετρα που θα κατευθύνονται σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους υποστούν μείωση έτσι ώστε «στο τέλος της ημέρας» η διαφορά να είναι μηδέν.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα φέρει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, ενώ η όποια λύση επιλεγεί δεν θα ακυρώνει την φιλοσοφία της εν λόγω ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (προσωπική διαφορά) αλλά θα αντιμετωπίζει την οικονομική επίπτωσή της στους δικαιούχους.

Ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές άλλωστε χθες ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει και βελτιώσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλά, εκτός μνημονιακής επιτροπείας πλέον, θα έχει τη δυνατότητα επιμέρους πολιτικών στους έχοντες ανάγκη.

Κατώτατος μισθός, 13η «σύνταξη», μείωση φόρων

Οι πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο να έχει επεξεργασθεί και το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού («περίπου 50 ευρώ»), πέραν της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων από το φετινό φθινόπωρο.

Επίσης, την θεσμοθέτηση της 13ης «σύνταξης» που δεν είναι… σύνταξη αφού θα απευθύνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που πληρούν τα κριτήρια ενίσχυσης. Θα πρόκειται δηλαδή για θεσμοθέτηση του κοινωνικού επιδόματος με τον τρόπο που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 με αποδέκτες χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, άνεργους κλπ.

Το ύψος της «13ης σύνταξης» και τα κριτήρια θα γίνουν γνωστά «στην ώρα τους».

Ψηλά στις προτεραιότητες παραμένει η φορολογική ελάφρυνση, αυτή τη φορά των μεσαίων στρωμάτων. «Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στοχευμένα σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας που αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα», ήταν η πρωθυπουργική αναφορά χθες.

Το timing για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Πέραν των οικονομικών-κοινωνικών πρωτοβουλιών, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει, θεσμικά πλέον, το θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η μία άποψη είναι να ξεκινήσει η διαδικασία αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. τον επόμενο μήνα ξεκινούν τα Θερινά Τμήματα) με σύσταση της 50μελούς διακομματικής Επιτροπής Συντάγματος της Βουλής που θα επεξεργασθεί τα υπό αναθεώρηση άρθρα.

Κατά τις πληροφορίες ωστόσο ο κ. Τσίπρας συζητά το ενδεχόμενο να συσταθεί η Επιτροπή πριν τις 15 Ιουλίου που θα διακόψει η Ολομέλεια τις εργασίες της λόγω των Θερινών Τμημάτων.

Αποφάσεις προσεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v