To Μαξίμου ετοιμάζεται να υποδεχτεί απόψε τη μεταμνημονιακή εποχή με μία «πολύ καλή απόφαση» στο Eurogroup που θα οδηγεί τη χώρα στις αγορές, ενώ η (αξιωματική) αντιπολίτευση... ξορκίζει το ενδεχόμενο εκλογών πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου χθες πως και η συμφωνία θα κυρωθεί και η κυβέρνηση, αν χρειαστεί, «θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης», στέλνει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας εντός κι εκτός συνόρων. Και μάλιστα, τη χρονική στιγμή που η χώρα βγαίνει από «τα μνημόνια», για να δοκιμάσει («με καλούς οιωνούς») την τύχη της στις αγορές.
Η... δεύτερη ανάγνωση, που επιχειρείται από κύκλους της αντιπολίτευσης, θέλει την κυβέρνηση να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες πριν από την κύρωση της συμφωνίας (σ.σ. εάν αυτή δεν εγκριθεί από την παρούσα Βουλή), έτσι ώστε η «καυτή πατάτα» να περάσει στα χέρια της επόμενης πλειοψηφίας. Την οποία, κατά τους ίδιους κύκλους, δεν θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεδομένης της τρικυμίας που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στελέχη της παραδέχονται ότι πλέον η αντιπολίτευση θα είναι αυτή που... δεν θα θέλει εκλογές πριν κυρωθεί η συμφωνία από την παρούσα Βουλή, ενώ η κυβέρνηση, όπως λένε, θα «απειλεί» προκειμένου να αποσπάσει την άνετη κύρωση.
Στους «υπέρ» και ο Χ. Θεοχάρης
Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιμένει ότι:
* Η συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από τη Βουλή και μάλιστα «με μία διευρυμένη πατριωτική και προοδευτική πλειοψηφία», όπως είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος. Από την αριθμητική της σημερινής Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη μιλούν για διαφορετικό πολιτικό κλίμα και σημαντικές εξελίξεις που θα φέρουν ανακατατάξεις στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.
Επ' αυτού, προς το παρόν έχουμε όχι μόνο την άρνηση του Πάνου Καμμένου να υπερψηφίσει τη συμφωνία, αλλά και την πρότασή του να ζητήσει η κυβέρνηση ενισχυμένη πλειοψηφία 180 «ναι» για την κύρωσή της. Πρόταση που ήδη απορρίπτεται από αρμόδιες πηγές.
Αντιθέτως, η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή (πρώην Ποτάμι) Χάρη Θεοχάρη ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ «βρίσκεται εντός εθνικής γραμμής» δείχνει ότι, τελικά, δεν πρέπει να θεωρηθεί απίθανη η «προοδευτική πλειοψηφία» την ώρα της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχάρης προτίμησε την αποχή από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.
Στους υπέρ παραμένει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε χθες το «ναι» στη συμφωνία, με την διευκρίνιση ότι δεν θα δώσει, εάν χρειαστεί, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
* Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, διότι θέλει άνεση χρόνου προκειμένου να ασκήσει πολιτική ανακούφισης μετά την τυπική λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο.
* Οι ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση ακόμα και εάν, τελικά, καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Πότε θα σημάνει η ώρα της κρίσης; Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει εξαγγείλει ο Ζόραν Ζάεφ, «το νωρίτερο στο τέλος του έτους αλλά το αναμενόμενο είναι στο πρώτο δίμηνο του επόμενου», καθώς η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι χρονοβόρα διαδικασία.
Που σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει για κύρωση στην ελληνική Βουλή σε χρόνο που θα προσεγγίζει την έναρξη της ευρω-προεκλογικής περιόδου. Μένει να φανεί εάν αυτή θα συμπέσει με την αντίστροφη μέτρηση προς τις εθνικές κάλπες.