Να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας για το Σκοπιανό θα επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα βρεθεί σήμερα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί αρχικά το Κιλκίς για τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 105η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο «Export Summit VΙ» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν στις Πρέσπες οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και με φόντο τις αντιδράσεις ειδικά των Βορειοελλαδιτών, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει με έμφαση την αντίθεσή του στην «κακή συμφωνία», όπως τη χαρακτηρίζει, καθώς και την πρόθεση του κόμματός του να την καταψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη ΝΔ θεωρούν καθοριστική περιφέρεια τη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και «κλειδί» για την αυτοδυναμία. Είναι ένα ζήτημα που προφανώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το γαλάζιο επιτελείο στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως οι τελευταίες εξελίξεις την ευνοούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα μηνύματα, άλλωστε, που εισπράττει η Πειραιώς από το σύνολο των νομών της Κεντρικής, της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θέλουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πτώση, κάτι που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει δια ζώσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σημερινή παρέμβασή του.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πληγωμένη. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε όσα καμία κυβέρνηση δεν είχε αποδειχθεί στο παρελθόν», λένε στη ΝΔ, αναφερόμενοι στο «μακεδονικό έθνος» και στη «μακεδονική γλώσσα» και δεσμευόμενοι ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας και θα κάνουν «το παν για να μη διχαστούν οι Έλληνες».
«Πιο σημαντικές»
Πάντως, στενός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη έλεγε χθες πως πιο σημαντικές ήταν οι υπογραφές που μπήκαν την Κυριακή στη συμφωνία και λιγότερο οι εγκρίσεις από τα δύο Κοινοβούλια. Και αυτό διότι -όπως εξηγούσε- «παράγονται ήδη έννομα αποτελέσματα και οποιαδήποτε συζήτηση διεξαχθεί από εδώ και πέρα θα έχει ως αφετηρία της το συγκεκριμένο κείμενο. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή, οι υπογραφές είναι εν ισχύ και μόνο κάποιος που είναι διατεθειμένος να τα βάλει ‘με όλους, ως άλλος Ερντογάν’, θα μπορούσε να… τινάξει τα πάντα στον αέρα».
Για τη στάση της ΝΔ ως προς τη συμφωνία, αν είναι αυτή στην κυβέρνηση, ερωτήθηκε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, η οποία παρέπεμψε στο άρθρο 4: «Μόλις η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα συμφωνία, η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα συμφωνία». Η ΝΔ, είπε η κ. Σπυράκη, «δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. Εμείς θα κάνουμε την επόμενη ημέρα το καλύτερο δυνατό για τη χώρα», σημείωσε.
Αναφορικά με τη στάση των εταίρων της χώρας στο εξωτερικό και τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογικό, η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «αν η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι είχε αποδεχθεί την είσοδο της γειτονικής χώρας με την ονομασία FYROM στο ΝΑΤΟ, όλοι θα χειροκροτούσαν. Είμαστε εδώ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως μια πολιτική δύναμη που έχει σηματοδοτήσει την ιστορία της Ελλάδας για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε.