Την αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τη θέση που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός συνόρων σχετικά με τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, αναδεικνύει η κυβέρνηση στον μέγιστο βαθμό.
Κατά το δημοσίευμα, ο αρχηγός της ΝΔ έχει δεσμευτεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως δεν πρόκειται να ακυρώσει τη συμφωνία (σ.σ. εάν κερδίσει στις εκλογές), αλλά τώρα «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα για να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά του».
Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια σήμερα, καθώς η Πειραιώς διέψευσε το δημοσίευμα, ωστόσο ο δημοσιογράφος που το υπογράφει, επέμεινε για την ορθότητα των πληροφοριών του: «Επιβεβαιώνω: δύο πηγές στο Βερολίνο μού ανέφεραν πως ο Μητσοτάκης τούς είπε ακριβώς αυτό: Είναι "εντάξει" με τη συμφωνία, αλλά πρέπει να κάνει φασαρία για να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ», ανέφερε με ανάρτηση στο twitter.
Προς επίρρωση, άλλες πηγές (εντός συνόρων) παραπέμπουν στην ομιλία της άρτι μεταγραφείσας στη ΝΔ, από το Ποτάμι, βουλευτού Κατερίνας Μάρκου. Η οποία, από το βήμα της Βουλής το Σάββατο, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη (σ.σ. εάν υπάρξει) θα είναι αναγκασμένη να κυρώσει από τη Βουλή τη συμφωνία -υπονοώντας προφανώς ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει πέσει.
Επεξήγηση, εμπόριο πατριωτισμού, «εμφύλιος»
Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τέσσερα επίπεδα το επόμενο διάστημα -ακόμα και όταν «καθίσει» ο κουρνιαχτός της συμφωνίας.
* Το πρώτο θα αφορά την επεξήγηση των συμφωνηθέντων, καθώς οι επιτελείς συμφωνούν στην άποψη πως και οι καλών προθέσεων πολίτες έχουν ερωτήματα και αμφιβολίες, παρότι συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία. Το πρόβλημα, όπως λένε, εστιάζεται κυρίως στη χρήση του όρου «Μακεδόνες», αντί για «Βορειομακεδόνες» και στο πρόβλημα που προκαλεί κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Τα περί... μακεδονικού χαλβά κ.λπ. δεν θεωρούνται σοβαρά επιχειρήματα, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου έχουν ήδη τονίσει πως τα εμπορικά σήματα είναι «θωρακισμένα».
«Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματική κοινότητα στην πλειονότητά της έχει ως πάγια θέση την επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με την επισήμανση: «Στο πλαίσιο αυτό, μια καλή λύση για το Σκοπιανό είναι επιθυμητή και τον χρόνο που μας απομένει, μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και επιμέλεια, ώστε τελικά να αποβεί και στην πράξη επωφελής».
* Το δεύτερο αφορά στις διαφορετικές θέσεις του κ. Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων, με όπλο πλέον (και) το δημοσίευμα της FAZ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, από το βήμα της Βουλής το Σάββατο, μίλησε για «έμπορους πατριωτισμού» και ανέδειξε «την υποκρισία», κυρίως από τις κυβερνήσεις της ΝΔ στα 26 χρόνια που το Σκοπιανό παρέμενε άλυτο.
* Το τρίτο έχει να κάνει με την «προβοκατόρικη άποψη» που διακινούν είτε δημοσίως είτε υπογείως στελέχη της ΝΔ και της ΔΗΣΥ ότι «η κυβέρνηση αντήλλαξε τη Μακεδονία με μία καλή συμφωνία για την έξοδο από το μνημόνιο και για το χρέος». Εν προκειμένω, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι επειδή τα εν λόγω κόμματα έχουν πάρει τα μηνύματα ότι η συμφωνία θα είναι καλή, επιχειρούν να την απαξιώσουν προκαταβολικά, «αποδίδοντάς την στη δήθεν ανταλλαγή».
* Το τέταρτο επιβάλλεται από τις δηλώσεις μίσους και την παρακίνηση σε εμφυλιοπολεμικές ενέργειες από επώνυμα στελέχη της ΝΔ. Εν προκειμένω, προκρίνεται ως οδός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και η πίεση στη ΝΔ να πάρει θέση προστατεύοντας ή διαγράφοντας τους ακραίους της. Το τελευταίο κρούσμα, χθες, σημειώθηκε στο Παγγαίο, όπου ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ΝΔ Χρήστος Πριονίδης κάλεσε… σε πογκρόμ εναντίον αριστερών συντοπιτών, σε σπάσιμο μαγαζιών και αμαξιών. Το κυβερνών κόμμα ζήτησε από τη ΝΔ την αποπομπή του, ενώ αναζητούνται οι νομικές κινήσεις.