Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Σκοπιανό «δοκιμάζει» ΑΝΕΛ - ΚΙΝΑΛ

Οι αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και η αντίδραση της ηγετικής ομάδας. Στα άκρα οι σχέσεις Γεννηματά - Θεοδωράκη. Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης του Κινήματος.

Το Σκοπιανό «δοκιμάζει» ΑΝΕΛ - ΚΙΝΑΛ

Πέραν της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ, η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τα μικρότερα κόμματα, με τις σοβαρότερες αναταράξεις να δείχνουν ότι έχουν οι ΑΝΕΛ και το Κίνημα Αλλαγής. Αποτέλεσμα αυτών, από τη μία, αρκετές αποχωρήσεις στελεχών του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου και από την άλλη, ο ορατός κίνδυνος διάσπασης του πρόσφατου εγχειρήματος στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Αν και το κόμμα του Πάνου Καμμένου επιμένει στη διαφωνία του για την ονομασία των Σκοπίων, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα και η συνέχιση της στήριξης του Αλέξη Τσίπρα δεν αντιμετωπίστηκαν με θέρμη από συγκεκριμένα στελέχη των ΑΝΕΛ. Έτσι, την έξοδο από το κόμμα πέρασαν, μετά τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο και την πρώην εκπρόσωπο Μανταλένα Παπαδοπούλου, και άλλα στελέχη, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Πλακεντάς, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, των γραμματειών και των συντονιστικών επιτροπών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, έντονες ενστάσεις, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε και ο τ. αναπληρωτής γραμματέας, ιδρυτικό μέλος και πρώτος εκλεγμένος στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος Αθανάσιος Μπέλτσος, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως «το δικό μας όνειρο ξεθωριάζει».

Επισήμως, η ηγετική ομάδα των ΑΝΕΛ αποδίδει τις συγκεκριμένες αποχωρήσεις στη συναισθηματική φόρτιση και την έλλειψη κατανόησης εκ μέρους κάποιων της τακτικής που ακολουθήθηκε από το κόμμα. Στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου κάνει λόγο για «διακριτές αποχωρήσεις» και εκτιμά πως το κλίμα πολύ γρήγορα θα βελτιωθεί, με την επικράτηση «της λογικής, του ρεαλισμού και του γενικότερου συμφέροντος». Οι ΑΝΕΛ, κατά την ίδια πηγή, δεν άλλαξαν τη θέση τους και, όταν θα έρθει προ κύρωση στη Βουλή η συμφωνία, θα καταψηφίσουν και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα, το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος θα αποφασίσει την περαιτέρω στάση του (π.χ. αποχώρηση από την κυβέρνηση ή θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης).

Την ώρα που υπάρχει γενικευμένη αστάθεια στην περιοχή, σημειώνουν κομματικές πηγές, «η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να πιει νερό στη βρύση και εμείς δεν πρέπει να σπάσουμε τη στάμνα».

Δύσκολα αναστρέψιμη

Αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, με την κόντρα Γεννηματά - Θεοδωράκη να φαντάζει δύσκολα αναστρέψιμη.

Με την πρόεδρο του Κινήματος να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και να διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές -σύμφωνα με τις σχετικές κομματικές διαρροές- ότι «δεν δεχόμαστε υποδείξεις για τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ», ο επικεφαλής του Ποταμιού προήδρευσε ευρείας σύσκεψης όπου τέθηκε και το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, ο κ. Θεοδωράκης υπέρ, όπως άλλωστε και άλλοι... συνοδοιπόροι στο ΚΙΝΑΛ (Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος).

Η χθεσινή σύσκεψη στο Ποτάμι έγινε τρεις μέρες μετά τον έντονο διάλογο που φέρονται να είχαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία οι Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης και σίγουρα το Σκοπιανό δεν είναι το μόνο σημείο της διαφωνίας τους.

Η τελική απόφαση στο Ποτάμι για το τι μέλλει γενέσθαι θα ληφθεί την 1η Ιουλίου στην Αθήνα, κατά τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων, στελεχών δηλαδή του κόμματος από όλη τη χώρα. Προς το παρόν, ο κ. Θεοδωράκης αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετέχει το κόμμα του στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. «Η θέση μας είναι και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση», υποστηρίζει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v