Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει ο πυρετός στη Βουλή για την πρόταση μομφής

Με αποχαρακτηρισμένα άκρως εμπιστευτικά έγγραφα του ΥΠΕΞ για τις διαπραγματεύσεις από το 1992 μέχρι σήμερα προσέρχονται Τσίπρας-Κοτζιάς. Το δίλημμα που θα θέσει ο Κ.Μητσοτάκης για να διαρρήξει την κυβερνητική πλειοψηφία. Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων.

Ανεβαίνει ο πυρετός στη Βουλή για την πρόταση μομφής

Τα μεγάλα όπλα ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση σήμερα, τελευταία ημέρα της συζήτησης πάνω στην πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της η ΝΔ.

Οι προβολείς θα πέσουν πάνω στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Κοτζιά, καθώς αναμένεται να μιλήσουν «με ονόματα και διευθύνσεις» για το πώς διαπραγματεύθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών θα προσέλθει με πληθώρα επίσημων εγγράφων, μέσω των οποίων θα απαντηθεί το ερώτημα εάν οι προκάτοχοί του – εν γνώσει... ή όχι των πρωθυπουργών – αποδέχθηκαν σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», ζήτησαν ή παρέκαμψαν τις Συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα (άρα και το erga omnes), αποδέχθηκαν ή απέρριψαν μακεδονική γλώσσα, εθνότητα κ.λπ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για «τουλάχιστον 33 άκρως εμπιστευτικά έγγραφα» τα οποία αποχαρακτηρίσθηκαν από την επιτροπή του ΥΠΕΞ μετά από αίτημα του κ. Κοτζιά, και αποκαλύπτουν το πώς γινόταν η διαπραγμάτευση από το 1992.

Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν θα μείνουν κρυμμένοι άσσοι για αργότερα, περί τα τέλη του χρόνου, όταν η συμφωνία στο ονοματολογικό θα έλθει προς έγκριση στη Βουλή – εάν η κυβέρνηση Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα και ολοκληρώσει τις Συνταγματικές αλλαγές.

Από τις σημερινές αποκαλύψεις θα εξαρτηθεί το κλίμα που θα επικρατήσει στη Βουλή, με τους γνωρίζοντες να το προβλέπουν «εκρηκτικό».

Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα, το Μαξίμου δεν δείχνει ανησυχία, καθώς οι ΑΝΕΛ (πλην ίσως του Δημήτρη Καμμένου) έκαναν σαφές ότι θα επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. 

Ο έτερος επιφοβος βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Κατσίκης, όχι μόνο απέκλεισε κάθε περίπτωση αρνητικής ψήφου, αλλά απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ είπε: «ντροπή σας να μου ζητάτε να μιμηθώ το Σαμαρά». 

Με δίλημμα προσέρχεται ο Κ. Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε μόνος του μέχρι αργά το βράδυ την ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα από το βήμα της Βουλής, ωστόσο, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, το τελικό κείμενο θα πάρει την οριστική του μορφή την τελευταία στιγμή, βάσει των μέχρι τότε διαμορφωμένων εξελίξεων.

Δύο είναι τα στοιχεία που θα επιχειρήσει να αναδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το πρώτο, ότι εφόσον η κυβέρνηση - έστω και όχι στο σύνολό της λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ -  υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση τετελεσμένη και μη αντιστρέψιμη. «Άπαξ και υπογράψει ο Τσίπρας και πάρει τη συμφωνία ο Ζάεφ στη χώρα του, αυτός μπορεί να ξεκινήσει συνταγματική αναθεώρηση και να κάνει δημοψήφισμα, με το  αποτέλεσμα να αποστέλλεται στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες. Πρακτικά, αν πέσουν οι υπογραφές, η συμφωνία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Ποια κυβέρνηση θα τολμήσει να την ανατρέψει;», είναι ο συλλογισμός στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «εάν μπει η υπογραφή, επιστροφή δεν υπάρχει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «πετάξει το γάντι» στους βουλευτές της συγκυβέρνησης και δη του ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτούν πολύ καλά τι πράττουν, αφού «δεύτερη ευκαιρία δεν μπορεί να υπάρξει». Ουσιαστικά, πρόθεση του κ.Μητσοτάκη είναι να μεγιστοποιήσει την ευθύνη όσων πουν «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας και φέρουν ακέραια την ευθύνη ότι «έδωσαν το όνομα της Μακεδονίας».

Το δεύτερο βασικό μέλημα του προέδρου της ΝΔ, κατά την σημερινή ομιλία του, σχετίζεται με την στρατηγική της κυβέρνησης να επικαλείται το παρελθόν και τη στάση των κυβερνήσεων της ΝΔ, στο πέρασμα των χρόνων. «Εμείς δεν υπογράψαμε καμία συμφωνία», το επιχείρημά του, με την Ντόρα Μπακογιάννη ήδη να δίνει το σχετικό στίγμα: «Αν εμείς είχαμε κάνει αυτές τις παραχωρήσεις, αυτές τις εκπτώσεις, θα είχαμε φτάσει σε συμφωνία πριν δέκα χρόνια. Και τζάμπα. Χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες, όπως κάνατε εσείς», τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της.

Αυτό που διαμηνύουν στην ΝΔ είναι ότι ενδεχόμενη ψήφιση της συμφωνίας, αυτόματα σημαίνει πως η χώρα μας δεσμεύεται στο διηνεκές και παραχωρεί όλα τα εθνικά μας όπλα, τη στιγμή, μάλιστα, που «οι Σκοπιανοί κατακτούν πράγματα που ποτέ δεν είχαν επιτύχει στο παρελθόν».

Στηρίζει τη μομφή η Φ. Γεννηματά

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά και τις ενστάσεις της στη συμφωνία, με τους Ευρωσοσιαλιστές πάντως να την πιέζουν να πει το «ναι» στην συναπόφαση Τσίπρα – Ζάεφ.  

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», ανέφερε σε σχετική δήλωσή της, τονίζοντας πως παρά τα όποια θετικά σημεία της, η υλοποίησή της δεν εξαρτάται από την Ελλάδα «αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας».

Ποτάμι: Ναι στη συμφωνία και στη μομφή

Πιο ξεκάθαρη είναι η θέση του Ποταμιού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει θετικός στην προοπτική επίλυσης του προβλήματος, με την παρούσα συμφωνία και τη διάσταση απόψεων με την κ. Γεννηματά να είναι εμφανής. Πάντως και το Ποτάμι θα στηρίξει την πρόταση μομφής, καθώς, όπως εξηγούσαν στελέχη του, αφορά στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής παρότι υποβλήθηκε με αφορμή τη συμφωνία στο ονοματολογικό.

Μένει να φανεί εάν υπάρξει διαφοροποίηση από βουλευτή του Ποταμιού (με «παρών») ή εάν θα τηρηθεί από όλους η κομματική πειθαρχία.

Ενωση Κεντρώων: Θα δουν, μάλλον «παρών»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θα επαναλάβει ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα και θα δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος στη σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου Μακεδονία.

Και αυτό, στον απόηχο της επιστολής που έστειλε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υπό προϋποθέσεις στήριξη της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η ΝΔ.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία χθες και πιθανότατα δεν θα επιστρέψει για την ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v