Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η ΝΔ πάτησε το κουμπί με… τζούφιο πύραυλο

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής θα ξεκινήσει το απόγευμα. Μεσάνυχτα του Σαββάτου η ψηφοφορία. Ανοίγει πλην απροόπτου ο δρόμος για τις Πρέσπες. Γιατί ο αρχηγός της ΝΔ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης.

Κυβέρνηση: Η ΝΔ πάτησε το κουμπί με… τζούφιο πύραυλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης... πάτησε το κουμπί αλλά ο πύραυλος θα αποδειχθεί τζούφιος.

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, αμέσως μετά τη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ από το βήμα της Ολομέλειας, ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης αμέσως μετά τη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι, όπως ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που της παρέχει το Σύνταγμα, δηλαδή δεν θα περιμένει επί διήμερο να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλής πάνω στην πρόταση μομφής.

Η διαδικασία συνεπώς θα αρχίσει στις 6 μ.μ., θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία.

Αυτό σημαίνει ότι, πλην απροόπτου, η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες για υπογραφή της συμφωνίας από τους Κοτζιά-Ντιμιτρόφ θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Κυριακή.

Ποια η διαφορά μομφής και εμπιστοσύνης

Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να διαπιστώσει εάν εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία των 154 βουλευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά χθες το βράδυ (κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ), απάντησε αρνητικά: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Η διαφορά, όπως σημειώναμε και νωρίτερα, είναι η εξής: Στην πρόταση μομφής, το Σώμα καλείται να ψηφίσει με βάση την αφορμή που την προκάλεσε (εν προκειμένω, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ), ενώ στο αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το κριτήριο είναι το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

«Λεπτομέρεια» που, ενδεχομένως, θα βοηθούσε τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο να στηρίξουν εκ νέου την κυβέρνηση, χωρίς αυτή η στήριξη να αποδοθεί σε έμμεση επιδοκιμασία της συμφωνίας.

Έστω κι έτσι πάντως, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε χθες ότι ο κυβερνητικός εταίρος «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Επιπλέον, για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων (αρκεί τα «ναι» να μην είναι λιγότερα από 120) ενώ για να περάσει η πρόταση μομφής χρειάζονται 151 υποστηρικτικές ψήφοι.

Μένει να φανεί, πλέον, εάν η κυβέρνηση θα αποσπάσει τα «ναι» των 154 βουλευτών που συγκροτούν την πλειοψηφία της στη Βουλή ή εάν θα είναι λιγότερα.

Ή και περισσότερα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v