Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση προς ΝΔ: Αν θέλετε πρόταση μομφής, εδώ είμαστε

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τσίπρας: «Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο Σαμαράς. Σε ποια περίπτωση μπαίνουν πάλι… στην αναμονή οι Πρέσπες.

Κυβέρνηση προς ΝΔ: Αν θέλετε πρόταση μομφής, εδώ είμαστε

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί πρόταση μομφής (δυσπιστίας) από τη ΝΔ και εμφανίζεται βέβαιη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα τη δικαιώσει.

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν, ας μου κάνουν πρόταση μομφής», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ (στην ΕΡΤ), ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι επιτελείς του Μαξίμου τις προηγούμενες ώρες.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έσπευσε να διαψεύσει φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ότι σχεδιάζει να «γυρίσει» την πρόταση μομφής σε αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. «Δεν έχω κανένα λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου», τόνισε.

Ποια είναι η διαφορά των δύο διαδικασιών; Ότι στην πρόταση μομφής, το Σώμα καλείται να ψηφίσει με βάση την αφορμή που την προκάλεσε (εν προκειμένω η συμφωνία με την ΠΓΔΜ), ενώ στο αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το κριτήριο είναι το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

«Λεπτομέρεια» που, ενδεχομένως, θα βοηθούσε τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο να στηρίξουν εκ νέου την κυβέρνηση, χωρίς αυτή η στήριξη να αποδοθεί σε έμμεση επιδοκιμασία της συμφωνίας.

Έστω κι αλλιώς πάντως, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε χθες ότι ο κυβερνητικός εταίρος «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Πάλι στην αναμονή οι Πρέσπες

Από πλευράς ΝΔ ξεκαθαρίστηκε πως η πρόταση μομφής δεν θα κατατεθεί πριν ολοκληρωθεί (σ.σ. το μεσημέρι) η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Εάν την καταθέσει σήμερα, τότε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα ξεκινήσει αμέσως, το απόγευμα, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει χρήση της διήμερης αναμονής που της δίνει το Σύνταγμα. Σ' αυτή την περίπτωση, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Εάν την καταθέσει αύριο, τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Που σημαίνει ότι… οι Πρέσπες θα περιμένουν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς οι Τσίπρας-Κοτζιάς θα προτιμήσουν για πολιτικούς λόγους (σ.σ. συνταγματικά δεν υπάρχει κώλυμα) να περιμένουν την επαναβεβαίωση ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Για αύριο το πρωί πάντως ορίσθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τη συμφωνία.

Οχι τώρα η ψήφιση της συμφωνίας

Το Μαξίμου ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για πρόταση μομφής από τη ΝΔ, ότι δεν πρόκειται, σε αυτή τη χρονική στιγμή, να φέρει για έγκριση στη Βουλή τη συμφωνία.

Το γιατί το εξήγησαν οι επιτελείς και το επανέλαβε εμφατικά ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ: η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη Βουλή μόνο όταν τα Σκόπια εκπληρώσουν το σύνολο των… προαπαιτουμένων που έχουν αναλάβει. Δηλαδή, άμεση έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιό τους, δημοψήφισμα, Αναθεώρηση του Συντάγματός τους με απάλειψη του ονόματος «Μακεδονία» και των αλυτρωτικών αναφορών.

Διαδικασία πολύμηνη («τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018»), που επελέγη ως ασφαλιστική δικλίδα καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχε ο κίνδυνος (έστω θεωρητικά) να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους αλλά η Αθήνα να μην έχει «όπλο» αντίδρασης και «τιμωρίας».

Όπως μάλιστα υπενθύμισε ο πρωθυπουργός χθες, ήταν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που είχε αναδείξει την ανάγκη της παραπάνω διαδικασίας, «προφανώς επειδή δεν πίστευε ότι θα καταλήγαμε σε συμφωνία». Τώρα όμως ο ίδιος και το κόμμα του ζητούν… το ανάποδο, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Επιμένει η ΝΔ στην εξουσιοδότηση

Στο έτερο θέμα που θέτει η ΝΔ, της εξουσιοδότησης δηλαδή που πρέπει να πάρει από τη Βουλή η κυβέρνηση για να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια (όπως έγινε το καλοκαίρι του 2015 για την περίφημη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς), κυβερνητικές πηγές απαντούν:

* Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Αυτό προβλέπεται από το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας.

* Εάν η ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον τη στήριξη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας «και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

* Η συμφωνία που θα υπογραφεί τώρα θα πάρει νομική ισχύ μόνο όταν κυρωθεί από τη Βουλή. Κι αυτό θα γίνει στο τέλος της διαδρομής -και του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v