Ούτε πέντε λεπτά δεν κράτησε το χθεσινό τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, έχοντας ήδη εκφράσει τη δυσφορία του τόσο για τη «μυστική διπλωματία» της κυβέρνησης όσο και για την προωθούμενη συμφωνία, του ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να του είπε πως θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να του στείλει ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, με γαλάζιες πηγές να χαρακτηρίζουν «αδιανόητο για μια τόσο σημαντική συμφωνία, η ενημέρωση που έχουν οι πολίτες και τα κόμματα να είναι μέσω non paper του Μαξίμου».
Η στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από καιρό και επιστεγάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα, με τους οποίους συζήτησε και για τη στάση της γαλάζιας παράταξης στη Βουλή. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλει τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σηκώνοντας στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους και προσδοκώντας τη σύμπραξη και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε ένα κοινό αντικυβερνητικό μέτωπο.
«Όταν η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει τη συμφωνία και αυτός την αγνοεί, τότε όλα τα όπλα που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη βρίσκονται πάνω στο τραπέζι», αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.
Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, «θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος», όπως τον χαρακτήρισε στη δήλωσή του, προκειμένου να καταγγείλει τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του». Αυτό, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».
«Είναι συνταγματολόγος»
Η σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αποβλέπει στο «να καταδειχθεί σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο το ζήτημα της εφαρμογής του συντάγματος, δεδομένου ότι και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι συνταγματολόγος». Παράλληλα, εμμέσως η ΝΔ «πετά το γάντι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός «δεν έχει καν την εξουσιοδότηση του υπουργικού του συμβουλίου» για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δέσμευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, εφόσον ο κ. Παυλόπουλος κληθεί από τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει, αυτός θα αποφύγει να εμπλακεί προσωπικά και θα παραπέμψει τον πρόεδρο της ΝΔ στη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «κακή συμφωνία» και διαμηνύουν πως «αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση». Η κυβέρνηση, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τη στάση της είχε ουσιαστικά βάλει εκ των προτέρων φρένο σε οποιαδήποτε πιθανότητα συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Όπως καταγγέλλουν, ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών έχει προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις, που αντίκεινται στο εθνικό συμφέρον και οι πολίτες δεν μπορούν να δεχθούν.
«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».
Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί -και μέσα στη ΝΔ- που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον διεθνή παράγοντα και δη τα διθυραμβικά σχόλια ξένων αξιωματούχων (Τουσκ, Στόλτενμπεργκ κ.α.), οι οποίοι χαιρέτισαν με θέρμη τη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπουν να ασκούνται πιέσεις προς τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να σταθούν θετικά στη συμφωνία και να την υπερψηφίσουν στη Βουλή, μολονότι από το γαλάζιο επιτελείο διαμηνύουν πως ούτε έχουν δεχθεί έξωθεν παρεμβάσεις ούτε είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση υπό τέτοιες συνθήκες.