Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Severna Makedonija, η δεδηλωμένη και η κυβερνητική συνοχή

Πώς θα παίξει ο Α. Τσίπρας το «χαρτί» της συμφωνίας. Εκτακτη σύγκληση της Βουλής πριν τις Πρέσπες. «Αν θέσει θέμα δεδηλωμένης ο κ. Μητσοτάκης να κάνει πρόταση μομφής». Τα πρώτα «συγχαρητήρια» και οι ελληνικοί όροι.

Η Severna Makedonija, η δεδηλωμένη και η κυβερνητική συνοχή

Εάν η ψηφοφορία για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων επρόκειτο να γίνει άμεσα στη Βουλή, η κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα με τη συνοχή της. Κι αυτό διότι ο Πάνος Καμμένος φρόντισε χθες όχι μόνο να επαναβεβαιώσει την άρνησή του, αλλά και να θέσει προκαταβολικά εκτός ΑΝΕΛ όποιον βουλευτή του θα ήθελε να την υπερψηφίσει.

Πρόβλημα συνοχής ωστόσο -και ύπαρξης- δεν πρόκειται να εκδηλωθεί τους επόμενους… πολλούς μήνες, καθώς το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ψηφοφορία αναμένεται εξαιρετικά μεγάλο: από «τουλάχιστον έξι μήνες», όπως σημειώναμε χθες το πρωί, μέχρι «έως και ένα έτος», όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες -και τόνισε ο κ. Καμμένος.

Δεν είναι καθόλου απίθανο δε, να αποδειχθεί και εντός Βουλής η διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εάν ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θέσει επισήμως θέμα δεδηλωμένης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίον ζήτησε να συναντηθεί σήμερα.

«Κάντε πρόταση μομφής»

Σε μία τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει είτε η ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής, είτε ο πρωθυπουργός να ζητήσει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης.

«Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δηλώσεις αλλά μέσα στη Βουλή», έχει διαμηνύσει άλλωστε το Μαξίμου εδώ και μήνες. Απ' όταν δηλαδή στελέχη της Πειραιώς διέρρευσαν σενάρια για απώλεια της δεδηλωμένης, επειδή ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, δεν στηρίζουν τη συμφωνία στο ονοματολογικό που θα φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ΑΝΕΛ θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Καμμένος. Επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η κυβερνητική συνεργασία στηρίχθηκε πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες (έξοδο από το μνημόνιο, αντιμετώπιση σκανδάλων κ.λπ.), διατηρώντας οι δύο εταίροι τις διαφωνίες σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως το ονοματολογικό.

Αλλά και ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε χθες να αποκρούσει… προκαταβολικά κάθε σχετικό αίτημα του κ. Μητσοτάκη, καθώς υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τη φράση: «Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης»…

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ήδη έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας και να γίνει μία πρώτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ειδική συνεδρίαση θα γίνει είτε αύριο το απόγευμα, αμέσως μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, είτε το πρωί της Παρασκευής.

Τα πρώτα «συγχαρητήρια» για τη Severna

Το Σαββατοκύριακο άλλωστε θα πραγματοποιηθεί η περίφημη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες, παρουσία παραγόντων από τη διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ και ΕΕ, κυρίως), οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Στο Μαξίμου άλλωστε -και προσωπικά στον πρωθυπουργό- φτάνουν από χθες το απόγευμα «συγχαρητήρια» ξένων αξιωματούχων για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Ειλικρινή συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ. Κρατώ τα δάχτυλα σταυρωμένα. Χάρη σε εσάς, το αδύνατο έγινε δυνατό», ήταν η ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προέβη σε δήλωση με την οποία συγχαίρει τις δύο πλευρές «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς». (Ο κ. Νίμιτς άλλωστε αναμένεται… να συνταξιοδοτηθεί πλέον καθώς το αντικείμενό του εδώ και 25 χρόνια στον ΟΗΕ ήταν η επίλυση του ονοματολογικού).

«Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να στηρίξουν τη συμφωνία.

Παρεμβάσεις που ήδη προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους, πρωτίστως στη ΝΔ και δευτερευόντως στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της χθεσινής εξέλιξης, στο ΠΑΣΟΚ, όμως, εγείρονται ενστάσεις.

«Κρίμα»

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα», ήταν το σχόλιο του Μαξίμου για τη χθεσινή, αρνητική δήλωση του αρχηγού της ΝΔ.

«Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητας, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει τη χώρα, προκειμένου να μη φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Χρονοδιάγραμμα πολλών μηνών

Όσο για τα επόμενα βήματα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες το Euro2day.gr, σύμφωνα με το οποίο ειδικό βάρος πέφτει στις ασφαλιστικές δικλίδες τήρησης της συμφωνίας από τα Σκόπια. Τα χρονοδιάγραμμα και οι κινήσεις καλής θέλησης της Αθήνας προσδιορίζονται ως εξής:

1. Στις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά τις Πρέσπες, η κυβέρνηση Ζάεφ θα φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τη συμφωνία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα την περάσει καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει. Στη συνέχεια θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση της ονομασίας και των αλλαγών στο Σύνταγμα, για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

2. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το «OK» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και στη ΓΣ του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου για την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Για την ακρίβεια, η Αθήνα θα δώσει «πρόσκληση για ένταξη», που θα ορίζει ρητώς και επισήμως ότι «θα είναι αυτοδικαίως άκυρη, αν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει τη συμφωνία», δηλαδή εάν δεν ολοκληρώσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα μείνει τελευταίο να κυρώσει την ένταξη της Severna Makedonija στο ΝΑΤΟ, οπότε εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές διαδικασίες, «δεν θα υπάρξει κύρωση».

3. Eάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι», τότε η κυβέρνηση Ζάεφ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος, για τις οποίες, όπως διευκρινίζεται πλέον, «θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες».

4. Όταν ολοκληρωθούν και οι συνταγματικές αλλαγές, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή. Όπως προκύπτει, αυτό θα γίνει προς το τέλος του έτους «στην καλύτερη περίπτωση» ή στις αρχές του επόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v