Με τη συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ να βρίσκεται προ των πυλών στο Σκοπιανό, η ΝΔ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και χαράζει την περαιτέρω στρατηγική της. Έμφαση θα συνεχίσει να δίνει -και μάλιστα θα κορυφώσει τον σχετικό αντιπολιτευτικό της λόγο- στη διαφωνία ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θέτοντας ευθέως θέμα έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, ενώ θα ζητήσει άμεση συζήτηση στη Βουλή, πριν από την κύρωση της συμφωνίας. Εφόσον μπουν υπογραφές, σημειώνει η Πειραιώς, αυτές θα δεσμεύουν τη χώρα και στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα, αν δεν έχει πείσει πρώτα την κυβέρνησή του».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε ήδη σήμερα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση, όπως ανακοίνωσε η ΝΔ, θα γίνει εντός της ημέρας ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το Σκοπιανό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν τον καλέσει ο κ. Τσίπρας για ενημέρωση, θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή πριν από την κύρωση της συμφωνίας, προκειμένου να διευκρινιστεί ποιες δεσμεύσεις πήρε η κυβέρνηση, τι κερδίζει η χώρα και τι χάνει.
«Καλύτερη μια καλή συμφωνία μετά, παρά μια χειρότερη τώρα», λένε στη ΝΔ, καταδεικνύοντας ίσως τις προθέσεις τους για τη συνέχεια.
«Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα», επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη, που κατήγγειλε την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία σε βάρος των εθνικών συμφερόντων» και κάλεσε τον πρωθυπουργό άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, «καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του».
Σύνθετη ονομασία
Η Πειραιώς περιμένει με ενδιαφέρον τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, χωρίς πάντως να αναμένει εκπλήξεις εκ μέρους του σε σχέση με τη μέχρι τώρα στάση του. Από το στρατόπεδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαμηνύουν ότι ο πρόεδρός τους θα εστιάσει σε εσωκομματικά ζητήματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν την ανακοίνωση του Θόδωρου Τοσουνίδη στη θέση του νέου εκπροσώπου Τύπου και την προκάτοχό του Μανταλένα Παπαδοπούλου να αναλαμβάνει αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος. Ωστόσο, βέβαιο είναι ότι ο κ. Καμμένος θα ερωτηθεί και θα απαντήσει για την ονομασία των Σκοπίων, με τη θέση του πάντως να παραμένει σταθερή όσον αφορά την άρνησή του να δεχθεί τη χρήση του όρου Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία που προωθείται. Κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να αναδεικνύει, σε σχέση με τη διαφορετική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα. «Όταν σε ένα μείζον εθνικό θέμα η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή, κανονικά πρέπει να πέσει», εκτίμησε χαρακτηριστικά χθες ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.
Όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η προσπάθεια των Σκοπίων να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δίνει στη χώρα μας στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως -σύμφωνα με κομματικές πηγές-, η κυβέρνηση δεν δείχνει να αξιοποιεί καθόλου.
Η ΝΔ επιμένει σε μια ενιαία και συνολική λύση, με την απαλοιφή από το Σύνταγμα των Σκοπίων όλων των αλυτρωτικών αναφορών (ιδίως όσον αφορά την εθνικότητα και τη γλώσσα) και ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), χωρίς πάντως να αποσαφηνίζεται αν συμφωνεί ή όχι με τη χρήση του όρου Μακεδονία.
Σειρά ερωτημάτων
«Ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση», είναι η θέση της Φώφης Γεννηματά, η οποία επίσης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διαβλέποντας κι αυτή πολύ πιθανή τη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων. «Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε λύση συνολική και αποτελεσματική, που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν, με αλλαγή του Συντάγματος», ανέφερε χθες η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, με τη Χαριλάου Τρικούπη να θέτει μια σειρά ερωτημάτων: «Υπάρχει συμφωνία ή υπάρχει εμπλοκή; Υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ; Η Αθήνα έχει την πρωτοβουλία ή βρίσκεται μονίμως σε στάση αναμονής; Για πόσο θα συνεχίζεται ακόμα, κ. Τσίπρα, η μυστική διπλωματία; Μετά τη διγλωσσία με τον Καμμένο έχουμε και νέα διγλωσσία με τον υπουργό των Εξωτερικών;».
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, κατά την κ. Γεννηματά, «η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της ΝΔ που υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, δεν βοηθούν στη διαμόρφωση των αναγκαίων για ευαίσθητα εθνικά θέματα ευρύτερων συναινέσεων», αφήνοντας ακόμα τα πάντα ρευστά αναφορικά με τη στάση της στη Βουλή, εάν έρθει προς ψήφιση η ενδεχόμενη συμφωνία.
«Ιστορική ευκαιρία»
Πιο κοντά στο «ναι» βρίσκεται ο εταίρος της κ. Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής, επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης: «Είμαι από αυτούς που περιμένουν το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα, γιατί πιστεύω ότι δεν θα βρούμε κι άλλες θετικές στιγμές στην Ιστορία, όπου θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη ιστορική ευκαιρία», τόνισε χθες, πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.
Απόλυτα αντίθετοι στη χρήση του όρου Μακεδονία δηλώνουν η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή. Ο Βασίλης Λεβέντης υποστηρίζει ότι «εάν παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, θα είναι εθνικό έγκλημα», ενώ το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου καταγγέλλει πως «το όνομά μας είναι η ψυχή μας, είναι η Ιστορία μας και δεν παραδίδεται».
Τέλος, το μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία συμφωνία, ούτε να διευκολύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», εκπέμπει το ΚΚΕ.